Earth Hour

Zaterdag 25 maart is het Earth Hour, waarbij miljoenen huishoudens en bedrijven om half 9 ’s avonds hun verlichting een uur lang uitschakelen om energie te besparen. Bij ons in de winkel zijn op dat tijdstip elke dag alle lampen gedoofd, maar thuis doen we er zeker aan mee! Bij Wiezewasjes staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het hebben van een winkel en het produceren en verkopen van materialen is van zichzelf niet duurzaam, maar we doen er alles aan om onze impact op de planeet zo klein mogelijk te houden.

Zilver en 14 karaat goud
Dat begint al bij onze keuze om alleen producten van zilver en goud te verkopen. Sieraden van deze materialen gaan namelijk een leven lang (en soms zelfs eeuwenlang!) mee. Zilver en goud zijn oneindig te recyclen en hoeven dus nooit op een afvalberg te belanden. Het goud wat wij gebruiken, komt allemaal van Nederlandse leveranciers en is voor bijna 100% gerecycled uit “afval” in de goudbranche. Onze goudcollectie wordt daarnaast ook volledig in Nederland geproduceerd, waardoor we kunnen garanderen dat het onder goede omstandigheden gebeurd. (Vraag maar aan onze in-house goudsmid - haar zolderkamertje is misschien wat klein, maar we zorgen heel goed voor haar!) Voor onze zilveren producten werken we samen met verschillende leveranciers die we met zorg hebben uitgekozen. Zij halen hun spullen bij kleine producenten en fabrikanten in India, Thailand en andere Aziatische landen en letten daarbij op kwaliteit, milieu en de leefomstandigheden van betrokkenen. Ook onze zilveren sieraden bestaan grotendeels uit gerecycled zilver en we streven ernaar om ook hier uiteindelijk te kunnen garanderen 100% gerecycled zilver te leveren. Als wij een kapot product ontvangen, zorgen wij er voor dat het zilver weer gerecycled wordt zodat we uiteindelijk een dichte kringloop van edelmaterialen kunnen leveren. De edelstenen uit kapotte sieraden bewaren we, zodat onze goudsmid daar weer nieuwe producten mee kan creëren. Om het ook voor jullie gemakkelijker te maken je oude of kapotte zilveren of gouden producten (van ons of van andere winkels) te recyclen, zijn we druk bezig met het opzetten van een systeem waarbij je zilver en goud in de winkel kan inleveren. Gooi een kapot of oud sieraad dus nooit zomaar in de prullenbak!

Ter adoptie
Soms komen er producten met een klein schoonheidsfoutje binnen. Dat kan gebeuren, onze producten worden tenslotte allemaal met de hand gemaakt! Als een sieraad een kleine beschadiging heeft, maar nog verkocht kan worden, dan belandt deze voor de helft van de prijs in de ‘adoptie’-kast in onze winkel. Perfect als je wat minder te besteden hebt, want vaak zijn de “foutjes” zo klein dat ze bijna niet te ontdekken zijn. Is een product dusdanig beschadigd dat het niet te dragen is, dan recyclen we het natuurlijk!

Waarom we geen roestvrij staal en gold plated producten verkopen
Wij krijgen nog regelmatig de vraag waarom wij geen gold plated producten meer verkopen omdat veel mensen groot fan waren van deze producten. Deze keuze hebben we met het oog op de planeet gemaakt. Na enkele jaren in de sieradenwereld, kwamen we er namelijk steeds meer achter dat gold plated sieraden helemaal niet duurzaam zijn. Zo worden er giftige stoffen gebruikt bij het proces van vergulden, en zijn gold plated producten lastig te recyclen. Het gouden laagje moet er namelijk eerst helemaal vanaf gehaald worden, voordat het zilver gerecycled kan worden. Daarnaast merkte we de de gouden laag er op bepaalde plekken toch wel snel vanaf sleet, waardoor het sieraad maar een paar jaar mee gaat in plaats van een leven lang.
Daarnaast verkopen we ook bewust geen sieraden van rvs of andere goedkopere materialen. Bij deze goedkope materialen is er veel sprake van kinderarbeid en er komen giftige stoffen vrij bij het bewerken van de materialen. Dit is beide iets wat wij koste wat het kost willen vermijden.

Plasticvrij verzenden
Bij het inpakken van jullie bestellingen doen onze inpakelfjes hun uiterste best om zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken en zo min mogelijk plastic te gebruiken. Alleen voor kwetsbare producten zoals edelstenen en keramiek gebruiken wij nog bubbelfolie, al zijn we druk bezig met het zoeken naar een duurzame vervanger. Mocht je een sieraad in een plastic zakje ontvangen, dan is ook dit zakje herbruikt. Onze doosjes zijn gemaakt van gerecycled karton en kunnen ook weer de papierbak in, zodat het nog een ronde mee kan. Daarnaast verzenden we 95% van onze producten in een brievenbuspakketje. Deze gaan mee met de postbezorger, waardoor er niet speciaal busjes voor rond hoeven te rijden.
Woon je in de buurt van Den Haag? Dan kan je er ook voor kiezen om het pakketje (op de fiets!) op te halen, dat is natuurlijk het allerduurzaamst!

Binnen het bedrijf
Niet alleen met de producten zelf, maar ook binnen het bedrijf proberen we zo veel mogelijk groene keuzes te maken. We scheiden ons afval, we zitten bij een groene energieleverancier en gebruiken zo veel mogelijk biologische schoonmaakproducten. Woont een Wiezewerknemer buiten Den Haag? Dan krijgen ze een OV-chipkaart van de zaak om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren.

Wat zijn onze doelen?
Wij geloven in transparantie en streven ernaar om zo snel mogelijk meer te kunnen delen over de herkomst van onze producten. Niet alleen of het gemaakt is van gerecyclede materialen, maar ook over de lonen en omstandigheden van de fabrieksarbeiders. Het moeilijkst blijft de herkomst van de edelstenen. Dit is een wereld waar veel achter gesloten deuren gebeurt en het is voor ons vrijwel onmogelijk om het pad van deze edelstenen volledig te volgen. Natuurlijk geven we niet zomaar op, dus ook hier blijven we mee bezig, al is het een project van de lange adem.
We zijn maar een klein bedrijf en soms beperkt in de mogelijkheden om verder te verduurzamen, maar in alles wat we doen proberen we de beste keuze te maken. Heb je nog tips voor ons om verder te verduurzamen? Dan horen we het heel erg graag! Laten we samen werken aan een gezonde planeet! :earth_africa: