Hoi lieve Wiezewasjesfan!

Welkom op onze Edelstenenpagina! Hier kun je allemaal leuke en interessante informatie vinden over de edelstenen die we verkopen. We zullen het regelmatig updaten, dus houd het in de gaten! De edelstenen staan gesorteerd op alfabetische volgorde.

Disclaimer: De werking van edelstenen is niet bewezen en kan iedereen dus anders en/of op zijn eigen manier ervaren. Wij raden bij gezondheidsklachten natuurlijk aan om gewoon naar de dokter te gaan!

agaat

Agaat is de steen van bescherming en rust. De steen staat voor concentratie en het stimuleren van spirituele groei. Ook zou agaat innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding bevorderen. Deze steen draagt men voor het beschermen van de aura, een veilig gevoel en balans in lichaam, ziel en geest.

Agaat hoort bij de sterrenbeelden Stier en Tweelingen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

amazoniet

Amazoniet is de steen van balans. Het wordt gebruikt als een sterke beschermer tegen negatieve energie en elektromagnetische straling. Daarnaast zou de steen een kalmerend en evenwichtige werking hebben bij stemmingswisselingen zoals, verdriet, bezorgdheid en zorgen. Amazoniet versterkt de vrije wil en zou helpen bij het oplossen van problemen, omdat het verstand en intuïtie in balans brengt. 

Amazoniet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Amazoniet kan beter niet te veel met water in aanraking komen.

amethist

Amethist wordt een beschermende en zuiverende werking toegekend. De steen zou zelfinzicht bevorderen en helpen om eerlijk te zijn naar jezelf toe. Amethist wordt ook wel eens gedragen bij hoofdpijn, migraine en slaapproblemen.

Amethist hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Amethist kan verkleuren door teveel zonlicht.

apatiet

Apatiet is een big softie met een hardheid (of in dit geval kunnen we beter van zachtheid spreken) van 5 op de schaal van Mohs, niet voor hardhandig gebruik dus. Deze beauty behoort tot de fosfaten en is eigenlijk een mineraalgroep bestaande uit chloorapatiet, fluorapatiet en hydroxapatiet. De meest voorkomende hiervan is fluorapatiet. Apatiet komt in bijna alle kleuren voor en sommige stenen kunnen het speciale kattenoog effect hebben! Wij verkopen blauwe apatiet. Het werd vroeger vaak verward met andere mineralen waardoor het de naam apatiet gekregen heeft. Dit is afgeleid van de Griekse term voor misleiden: apatein.  

Apatiet is een hele goede steen om op dagelijkse basis bij je te dragen. Het staat voor zelfvertrouwen en succes. Men zegt dat de steen ook het sociale vermogen ondersteunt door als schild te werken tegen boosheid en angsten. Say bye bye social anxiety! Tot slot nog een laatste feitje over apatiet: wist je dat er sporen van apatiet zaten in de stenen die zijn verzameld tijdens de maanlanding?! Move over moonstone! Dus zoek jij een partner voor de dagelijkse basis, die ook nog is een connectie heeft met de maan? Apatiet staat voor je klaar! 

Apatiet wordt over de hele wereld gevonden.

angel aura kwarts

Angel Aura Kwarts is een met zilver en platina bewerkte bergkristal. Dit verenigt de symboliek van de drie materialen en staat voor een vredig en tevreden gevoel. Het symboliseert spirituele inzichten en kennis, en het vinden van je spirituele levensdoel. Angel aura kwarts wordt door sommigen gedragen als een krachtige reiniger van lichaam, geest en ziel en voor het losmaken van negatieve entiteiten en verbindingen. Omdat het zo'n fijne en rustige steen is staat het ook voor het verminderen van stress, spanningen en zorgen.

Angel Aura kwarts kan niet goed tegen fel zonlicht.

aqua aura kwarts

Aqua Aura Kwarts is een met goud bewerkte bergkristal. Het staat voor bescherming, genezing en de aura. Aqua aura kwarts zou beschermen tegen negatieve energie en invloeden. De steen symboliseert zelfverwezenlijking door je innerlijke potentieel te versterken en belemmeringen te verminderen. Het is de steen van de communicatie, het uiten van gevoelens en zelfexpressie. 

Aqua Aura kwarts kan niet goed tegen fel zonlicht.

aquamarijn

Meet Aquamarijn, het ietwat ondergesneeuwde maar eveneens vrij kostbare broertje van smaragd! Beide zijn verschillend gekleurde variaties van het mineraal beryl: smaragd natuurlijk groen en aquamarijn staat bekend om de prachtige, heldere blauwtinten. Er bestaat een zeer zeldzame donkerblauwe aquamarijnsoort: deze wordt maxixe-aquamarijn genoemd naar de Maxixe-mijn in Brazilië.

Deze blue beauty heeft een hardheid van 7,5-8 op de schaal van Mohs en is dus nagenoeg onverwoestbaar! De naam aquamarijn is afgeleid van het Latijnse aqua marina, wat uiteraard zeewater betekent. Dat aquamarijn als de zeesteen gezien wordt, is niet heel vreemd… Er werd vroeger gezegd dat het de steen van een zeemeermin was en dat de drager ervan liefde zou vinden! #mermaidlovestone Daarnaast zou de steen bescherming geven tijdens gevaarlijk zeereizen en tegen zeeziekte.

Aquamarijn staat voor rust en kalmte in stormachtige tijden en geest. Het werd geassocieerd met de Maagd Maria en men gebruikte de stenen om haar altaren te versieren. Tot slot zou aquamarijn je waarschuwen tegen onraad en onrecht door te verkleuren! (Dit zou natuurlijk ook door de zon kunnen komen aangezien vooral de donkerdere stenen erg gevoelig zijn voor licht. Anyhow, een gewaarschuwd mens telt voor twee!) Duuus, last van zeeziekte of onrust? Verdenk je de buurvrouw van snode plannen of ben je simpelweg een zeemeermin wiens steen is gejat? Aquamarijn staat voor je klaar!

Aquamarijn wordt op alle continenten gevonden. 

Aquamarijn hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Weegschaal, Ram en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

aragoniet

Aragoniet is het geraamte van een aantal maritieme organismen en komt voor in verschillende vormen en kleuren. Van wit tot grijs, roodachtige roosjes, geel-groen en zelfs blauw. Blauwe en rode Aragoniet zijn het populairst.

Bij Wiezewasjes zijn we dol op de Aragoniet roosjes! Deze Aragoniet clusters worden geassocieerd met vernieuwde (emotionele) kracht, zelfvertrouwen en het behouden van rust en balans in moeilijke omstandigheden. Aragoniet zou helpen om onbewuste spanning, emotionele zwaarte, en afhankelijkheid van oude wonden los te laten. De kalmerende, stimulerende, reinigende en balancerende eigenschappen die Aragoniet zou hebben zouden bij kunnen dragen en emotionele groei.

Andere bekende varianten van zijn blauwe Aragoniet en Spaanse Aragoniet.

Aragoniet wordt gevonden in Italië, Griekenland, Oostenrijk, Engeland, Tsjechië, Mexico, Peru, Pakistan en de VS.

aventurijn

Aventurijn is de steen van welzijn. Het wordt gedragen om te kalmeren en beschermen. De steen staat voor voorspoed, geluk en het waarmaken van je dromen. Aventurijn symboliseert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het bedenken van ideeën. Het zou ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties. Aventurijn kan ook gedragen worden voor besluitvaardigheid, volharding, waarneming en creativiteit.

Aventurijn hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd, Boogschutter en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

bergkristal

Bergkristal is een hele zuivere steen die zich zou aanpassen aan de drager. Het wordt ook wel gedragen voor het reguleren, absorberen, geven of opslaan van energie. Omdat bergkristal zo neutraal is kan het ook goed gedragen worden met andere stenen. Bergkristal staat voor concentratie, helder denken, een neutrale en onpartijdige attitude en het oplossen van problemen.

Bergkristal hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

carneool

Carneool staat voor aarding, stabilisatie, vitaliteit en motivatie. Het is de steen van kracht, energie en doorzettingsvermogen. Het zou het zelfvertrouwen en eigenwaarde vergroten en jaloezie verminderen. Men draagt het als ondersteuning bij assertiviteit en als duwtje in de rug als het nodig is om voor jezelf op te komen. Ook zou het beschermen tegen negatieve energieën van andere mensen.

Carneool hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw en Maagd. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

calciet

Calciet staat voor kalmering, vereniging en rust. Het zou lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling activeren en stimuleren. Men draagt het voor de vermeende motiverende, zelfvertrouwen, daadkracht en standvastigheid bevorderende werking. Daarnaast staat calciet voor hoop en moed. 

Calciet komt voor in veel verschillende vormen en kleuren. Deze zachtaardige edelsteen staat bekend om haar zuiverende, verfrissende en revitaliserende invloed. Men zegt dat Calciet kan helpen met het openen van blokkades en het verbreken van oude patronen. Calciet zou kunnen helpen de wereld met een verse blik te bekijken en de vreugde in alle aspecten van het leven te erkennen.

Onze lievelings hier bij Wiezewasjes zijn de Carribean Blue, de blauwe-, groene-, gele-, en oranje Calciet! Elk van deze varianten heeft haar eigen kenmerken en verwijst naar andere delen van het lichaam.

• De Caribbean Blue en blauwe calciet staan bekend om hun verzachtende werking op de emoties.
• De groene Calciet staat voor ontspanning, emotionele balans, het loslaten van stress en wrok en de connectie met het hart.
• De mooie oranje Calciet staat voor creativiteit, seksualiteit, speelsheid, zelfvertrouwen en innovatie.
Gele Calciet staat voor helderheid, inzicht en actie. Deze steen zou zelfverzekerdheid, doorzettingsvermogen en intellectuele kracht vergroten.

Calciet kan op elk continent gevonden worden, maar in Mexico en de Verenigde Staten bevinden zich de belangrijkste vindplaatsen voor deze edelsteen.

Pas op met water en andere vloeistoffen in de buurt van Calciet! Door de porreuze structuur kan deze oplossen.

celestien

Celestien staat voor spirituele ontwikkeling en helderziendheid. Het symboliseert voorspoed, geluk en vertrouwen op de eigen intuïtie. Celestien zou creativiteit en kalmte bevorderen en kan daardoor gedragen worden door mensen die in het openbaar moeten spreken.

Celestien kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren en water kan beter vermeden worden.

chalcedoon

OK y’all, listen up and do it well, we staan op het punt je in te wijden in de dieper intriges van de chalcedoon en geloof ons: soap opera’s zijn er niks bij vergeleken. 😱  Chalcedoon is lid van de zeer uitgebreide kwartsfamilie en heeft dan ook een hardheid van 6-7 op de schaal van Mohs. Het heeft zijn naam te danken aan de stad Chalcedon in het vroegere Asia Minor, wat nu de Istanbul-regio in Turkije is. Onbewerkte chalcedoon is te herkennen aan zijn witgrijze tot lichtblauwe semi-transparante lagen. Onbewerkt? Yes indeed, houdt dit nog even in gedachten, hier komen we later op terug!

Last van onbeheersbare emoties die de pan uit rijzen? Chalcedoon is je steen! Chalcedoon wordt gezien als de steen van de communicatie en evenwichtige emoties. Daarnaast ondersteunt het creatieve uitingen en zorgt het ervoor dat je jezelf kan blijven.

Chalcedoon heeft een aantal broers en zussen die grotendeels dezelfde fysieke eigenschappen hebben maar die door natuurlijke omstandigheden tijdens het ontstaan een andere kleur hebben gekregen. Dit zijn onder andere onyx (zwart-wit), carneool (oranje-rood-wit), sardonyx/sard/sarder (vergelijkbaar met maar donkerder dan carneool) en chrysopraas (appelgroen). Daarnaast staan ook de bekende agaat en jaspis vrij dicht bij chalcedoon (de kwartsfamilie is nou eenmaal vrij hecht 😜).

Still following? We komen nu namelijk bij het bewerkt/onbewerkt gedeelte: men is al erg lang gefascineerd door mineralen en as one does proberen we ook al erg lang om mineralen nog mooier te maken. In mooie vormen slijpen, poetsen, insmeren, verhitten, kleuren en zelfs mineralen op elkaar plakken om zo nieuwe edelstenen te vormen. Chalcedoon bleek uitermate geschikt te zijn om te kleuren. Anders dan bij andere gekleurde edelstenen (waar de kleur met alcohol, water of aceton makkelijk te wissen is) verandert de aangebrachte kleur bij chalcedoon niet of nauwelijks (believe me, ik heb zojuist een halfuur met nagellakremover over een gekleurde chalcedoon gewreven en er is niks veranderd)! Dit heeft ertoe geleid dat er vandaag de dag een hele reeks aan prachtig gekleurde chalcedonen op de markt te vinden is onder verschillende namen:

Aqua chalcedoon (semi-transparant turkoois)
Blauwe chalcedoon (semi-transparant blauw)
Roze chalcedoon (semi-transparant lichtroze)
Gele onyx (semi-transparant geel)
• Groene onyx (semi-transparant fles-groen)
• Zwarte onyx (ondoorzichtig zwart)
• Rode onyx (semi-transparant oranje-rood) 

Van deze gekleurde chalcedonen kunnen vooral de zwarte en rode onyx voor een hoop verwarring zorgen. De zwarte onyx vanwege zijn overeenkomende naam met de “echte” onyx. Mag een zwart gekleurde chalcedoon dan wel onyx genoemd worden? Jep, indien er zwart of black voor staat is het algemeen geaccepteerd en kan je ervan uitgaan dat het dus om een gekleurde chalcedoon gaat. De rode onyx is makkelijk te verwarren met “echte” carneool en wordt helaas ook veel aangeboden op de markt onder deze naam, dit komt mede doordat carneool voor het gemak ook wel rode onyx genoemd wordt #babylonischespraakverwarring. Tip om de stenen uit elkaar te halen: de gekleurde chalcedonen zijn vaak helemaal effen van kleur terwijl de “echte” stenen meer kleurverschil en structuur hebben. Dit is goed te zien als je er met tegenlicht doorheen kijkt.

Chalcedoon wordt onder andere in Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India, de VS, Groot-Brittannië en Namibië gevonden.

Chalcedoon hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Boogschutter en Tweelingen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

chalcopyriet

Chalcopyriet staat voor denkvermogen, inzicht en de waarheid. Het zou intuïtie versterken en helpen om contact te maken met de innerlijke kennisbron. De steen symboliseert overvloed en voorspoed. Daarnaast draagt men het als hulp bij het mediteren en bij het doorbreken van energetische blokkades.

Chalcopyriet kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.

chrysocolla

Chrysocolla is de steen van de balans en het innerlijk evenwicht. Men draagt het bij weinig energie en een futloos gevoel. Als je nerveus of gespannen bent, zou het een goede steen zijn om bij je te dragen. Ook zou het negatieve emoties zoals schuldgevoel en verdriet helpen verminderen. De steen symboliseert zelfreflectie, stimuleert een neutrale en open houding en laat de waarheid naar boven komen. Het staat voor helderheid van geest, creativiteit en communicatie. Chrysocolla is ook één van de stenen die reinigende en activerende eigenschappen toegekend wordt.

Chrysocolla hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!  

Chrysocolla kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.

chrysopraas

Chrysopraas is een groene Chalcedoon die zijn naam te danken heeft aan de Griekse woorden voor “gouden appel” en “gouden prei”. Chrysopraas is een steen van het hart en zou helpen om groei en vergevingsgezindheid te stimuleren. Deze edelsteen zou dan ook een goed maatje kunnen zijn tijdens het kampen met liefdesverdriet. Chrysopraas kan helpen om terug te kijken of stukgelopen relaties met medeleven en vergevingsgezindheid, zowel voor jezelf als de ander en zo helpen bij het overkomen dan bitterheid en teleurstelling. Deze edelsteen zou kracht geven aan het hart, helpen bij het helen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie en het hart hoop geven en klaarstomen om open te staan voor nieuwe relatie. Thank you, next!

Chrysopraas wordt voornamelijk gevonden in Australië en heeft daarom de bijnaam ‘Australische Jade’. Daarnaast wordt de steen ook gevonden in Brazilië, Madagaskar, Zuid-Afrika en Rusland.

citrien

Citrien is het zonnetje van de edelsteenkunde! Deze cutie behoort tot de kwartsfamilie en heeft dan ook een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Citrien is te herkennen aan zijn transparante citroengele tot oranjebruine kleur die het te danken heeft aan ijzer. Het is vernoemd naar het Latijnse 'citrus' en staat ook wel bekend als citroenkwarts. De gele beauty wordt ook nog wel topaas genoemd, maar niks is minder waar. Dit stamt waarschijnlijk nog uit de periode dat alle gele edelstenen topaas werden genoemd, ook zou het kunnen dat men dit doet omdat topaas vaak meer geld waard is. Citrien staat erg dicht bij medekwartsen amethist en rookkwarts. Zo bestaan er vergroeiingen tussen rookkwarts en citrien genaamd smokey citrien en ook vrij zeldzame geel/paarse amethisten genaamd ametrien (meer hierover later!). Er zijn zelfs ook uiterst zeldzame vergroeiingen van alle drie de kwartsen gevonden. Deze laatste twee worden tot nu toe maar in één mijn ter wereld commercieel gemijnd: de Anahi-mijn in Bolivia. 

Zoals wel vaker het geval is met edelstenen, bestaat er enige controversialiteit over citrien. ‘Echte’ citrien is namelijk vrij zeldzaam. Het is zelfs zo dat er binnen de wetenschappelijke kringen gezegd wordt dat als je de citrien niet zelf in gele staat uit de mijn heb zien komen, je er vanuit kunt gaan dat het om een gebrande amethist gaat. Dit verhitten zorgt ervoor dat de amethist zijn paarse kleur verliest en de kleur van natuurlijke citrien krijgt. Ametrien is ook eigenlijk een combinatie van paarse amethist en natuurlijk geel gekleurde amethist. Mogen deze verhitte amethisten dan nog wel de naam citrien dragen? Ja, officieel mogen deze gewoon citrien genoemd worden – mits er open wordt gecommuniceerd over de bewerking van de stenen! Maar dit is eigenlijk altijd het geval met edelsteenbewerking binnen de juwelenindustrie. 

Citrien is een van de positiefste edelstenen die er maar bestaat. Het staat voor ontspanning, extraversie en positiviteit. Het symboliseert de zon en warmte. Kan je wel wat geld of geluk gebruiken? Draag dan een citrientje bij je! Binnen de spirituele kant van de edelsteenkunde zijn de meningen sterk verdeeld over of een gebrande amethist dezelfde eigenschappen toegekend kan worden als een natuurlijke citrien. De één zegt dat een gebrande amethist zijn amethist-eigenschappen verliest en die van een citrien verkrijgt. Een ander vindt dat een gebrande amethist dezelfde maar zwakkere eigenschappen als een citrien zou hebben. Nog een populaire mening is dat ze een combinatie van de eigenschappen van amethist en citrien hebben. Wij zijn van mening dat een edelsteen vooral de waarde draagt die we er zelf aan hechten, en wat jij vindt, dat laten we lekker aan jou over!     

Citrien wordt onder andere in Bolivia, Brazilië, Rusland en Madagaskar gevonden. 

Citrien hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

dumortieriet

‘...adem in… adem uit…’ Ruisende zee, kabbelend beekje.. Het is weekend, of vakantie of nee, het is… Dumortieriet! Deze blue beauty behoort tot de nesosilicaten, is best zeldzaam en het is amaaaaazing! Het is vernoemd naar de Franse paleontoloog Eugene Dumortier die het mineraal nabij zijn huis heeft ontdekt. De steen wordt ook gevonden als insluitsels in kwarts, het wordt dan dumortierietkwarts genoemd! Dumortieriet staat bekend om de opake blauwe kleur en kan behoorlijk op lapis lazuli of sodaliet lijken. Het is makkelijk om de stenen te verwarren maar met een hardheid van 7 tot 8,5 op de schaal van Mohs is Dumortieriet echt een stuk harder! Dumortieriet heeft als eigenschap wit te worden als het genoeg verhit wordt. Het wordt daarom veel gebruikt in keramiek! 

Wist je dat dumortieriet in Afrika bekend stond als ‘versteend water’? Het werd op een soort magische wijze altijd in de buurt van water gevonden! Net als water zou het een verkoelend en kalmerend effect op de drager hebben. Dumortieriet symboliseert harmonie en geduld. Het is de steen voor alle mensen die wat relaxation en rust kunnen gebruiken! 

Dumortieriet wordt onder andere in Europa, de VS, Zuid-Afrika en Brazilië gevonden. 

epidoot

Epidoot kan in kleur variëren van geelgroen tot diep, donkergroen of zelfs zwart. Deze edelsteen staat voor inzicht, vertrouwen en geduld. Van deze steen wordt gezegd dat hij je helpt een realistische kijk te krijgen op jezelf, de situatie waarin je je bevindt en je capaciteiten. Deze steen zou kunnen werken als een vergrotende spiegel, dus je kunt maar beter klaar zijn om jezelf heel diep in de ogen te kijken. Er wordt gezegd dat epidoot aantrekt wat iemand uitstraalt, waardoor je als het ware altijd een koekje van eigen deeg krijgt (of ze dan ook zoet zijn of niet). Het kan helpen negativiteit los te laten en nieuwe positieve patronen te omarmen, waardoor het hoop voor de toekomst en de bereidheid om je dromen na te jagen kan vergroten. Epidoot is een goede herinnering dat wat je oogst wat je zaait.

Epidoot wordt gevonden in Oostenrijk, Pakistan, Mexico, Noorwegen, Mozambique en de VS.

fluoriet

Fluoriet staat voor zelfvertrouwen en structuur. Het symboliseert bescherming en stabiliteit. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren. De steen zou helpen om de concentratie te bevorderen, voor een snelle informatieverwerking zorgen en helpen om verbanden te leggen.

Fluoriet hoort bij de sterrenbeelden Waterman en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Fluoriet kan verbleken onder invloed van zonlicht en het is beter deze steen niet te veel bloot te stellen aan water.

granaat

Welkom in de wijde, ietwat verwarrende wereld van de granaten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen willen we een grote misvatting uit de wereld helpen: granaat is niet één edelsteensoort. Granaat is de naam van een mineraalgroep die tot de nesosilicaten behoort, dit zijn vrij harde edelstenen met een hardheid tussen de 6.5-7.5 op de schaal van Mohs! Granaten komen in veel verschillende kleuren en formaten voor en ze kunnen zowel opaak als transparant zijn. De bekendste granaten zijn: pyroop, almandien, spessartiet, grossulaar, uvaroviet en andradiet. Deze zijn weer onderverdeeld in twee groepen:

• Pyralspiet: pyroop, almandien en spessartiet 
• Ugrandiet: uvaroriet, grossulaar en andradiet  

We focussen ons nu even op de zeer geliefde, heldere, rode edelstenen die als granaat op de markt staan, deze komen uit de pyralspiet groep. Deze stenen hebben cabochon geslepen een wijnrode kleur en facet geslepen een helderrode kleur. Alhoewel het lastig vast te stellen is om welke granaatsoort het precies gaat, wordt met granaat meestal een almandien, pyroop of een mengeling tussen de twee bedoelt. Voor het gemak worden pyroop en mengelingen tussen almandien en pyroop ook wel rhodeliet (niet te verwarren met rhodoniet, dat is weer compleet iets anders) genoemd en staat almandien ook wel bekend als karbonkel. De Karbonkel is daarnaast ook een oude, mytische edelsteen die zou oplichten als een vlam en wie zou ooit “Karbonkel”, de cyclopische slechterik van schooltv’s “Ik Mik Loreland” en bron van menig 90’s jeugdtrauma, kunnen vergeten?! (Imma tell you who, not me!! #jarentherapie) Pyropen worden trouwens ook nog wel is aangeboden onder misleidende namen als: kaapse robijn, California ruby, Arizona ruby en Rocky Mountain ruby. Ze kunnen er inderdaad erg op lijken, maar let op: granaten zijn zeker geen robijnen! Oh well, what’s in a name. 

Er bestaan verschillende interessante theorieën over het ontstaan van granaten. Ten eerste zouden ze gekweekt worden door berggeesten. Het is dan ook de bedoeling dat er bij het oogsten van een granaat een offer wordt gebracht aan de berggeesten en dat de steen een naam krijgt omdat de berggeesten anders bij je kunnen gaan spoken. (Pampampaaaaaam) Ten tweede zouden granaten, volgens Hildegard von Bingen, ontstaan uit een maansverduistering die onheilspellende tijden aankondigt. (Nogmaals pampampaaaaaam) Wellicht dat deze steen daarom zo goed is in crisistijden! Granaten zouden ondersteunen in wilskracht, overlevingsdrang, positiviteit, moed en passie. Wellicht dat het echter niet de beste stenen zijn voor de iets temperamentvollere individuen onder ons. Deze lopen het risico alleen maar sneller te ontploffen bij het dragen van een granaat! Dus is jouw bijnaam “Explosion McRoadrage”? Misschien niet voor een granaat gaan. Heb je juist wat pit nodig? You’ve got a match!    

Granaten worden op ieder continent gevonden. 

Granaat hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw en Schorpioen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

hematiet

Hematiet staat voor bescherming en harmonie. Deze steen zou je helpen meer te aarden, je zelfvertrouwen en zelfrespect te vergroten en de overlevingsdrang en wilskracht te versterken. Ook draagt men vaak Hematiet tijdens bij examens of tentamens, de steen zou namelijk helpen de concentratie te bevorderen en het geheugen te verbeteren. Hematiet kan niet goed tegen water.

howliet

Meet mega babe howliet! Deze lievelings heeft een hardheid van 3-3.5 op de schaal van Mohs en hoort bij de boraatmineralen! Howliet is vernoemd naar de Canadese mineraloog/geoloog/scheikundige Henry How, die het in 1868 ontdekte op Nova Scotia. 🍁  Deze Canadese beauty is te herkennen aan zijn marmerachtige witte kleur en zwarte aders. Howliet is erg poreus waardoor het net als Chalcedoon zeer geschikt is om duurzaam te kleuren. Turkoois gekleurde howliet is supermooi en wordt officieel Turqueniet genoemd, we hebben gemerkt dat turqueniet vaak verkocht wordt onder de naam turkoois. De echte steen turkoois is een stuk zeldzamer en duurder dus pas op!

Howliet is een mega zen steen, het zou helpen ontspannen en aarden. Het ondersteunt verdraagzaamheid en zou helpen te ontspannen in tijden van stress. Slapeloosheid zou geen schijn van kans maken bij howliet en hoofdpijn zou zomaar eens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Dus grijp het dichtstbijzijnde yogamatje, namasté and have a great howliet day!   

Howliet wordt onder andere gevonden in de VS en Canada.

Howliet hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

ioliet

Ioliet staat voor inzicht en kennis en het kan onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid extra motiveren. Deze steen kan je helpen te ontdekken wie je bent en om jezelf te kunnen zijn.

jade

Jade is de steen van voorspoed en welvaart. Het dragen van de steen kan geluk aantrekken en zou helpen om negatieve emoties en irritatie makkelijker los te laten. Ook stimuleert Jade het bedenken van nieuwe ideeën en het daadwerkelijk uitvoeren ervan. De steen bevordert liefde, verzorging en tolerantie en men neemt de steen ook wel eens mee voor extra bescherming tijdens een reis of vakantie.

Jade hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

jaspis

Jaspis staat voor aarding en bescherming. De steen kan helpen om je doelen te bereiken en om je ideeën om te zetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je dus om ergens vol voor te gaan. Door de sterke eigenschappen van Jaspis kan het je ook helpen voor jezelf op te komen, moed te geven, je weerbaar en assertief te maken en angst voor conflicten te verminderen. Mentaal staat de steen voor oprechtheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en zou het zorgen voor balans tussen lichaam, ziel en geest. De steen zou daarnaast ook organisatorische vaardigheden en snel denken bevorderen en de fantasie stimuleren. Daarnaast wordt Jaspis gedragen om makkelijker negatieve energie los te laten.

Jaspis hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw, Maagd, Schorpioen en Steenbok. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

kyaniet

Kyaniet staat voor kalmte en evenwicht. Het helpt ons de regie over ons eigen leven voeren en om in te zien dat we onze eigen toekomst vorm kunnen geven. De steen kan gedragen worden voor innerlijke rust en het doorbreken van blokkades. Kyaniet symboliseert spontaniteit, empathie, zelfexpressie en communicatie. Het zou ook logisch en rationeel denken bevorderen, waardoor we eerlijker en oprechter kunnen zijn. Ruwe Kyaniet liever niet onder hard stromend water houden.

labradoriet

Bestaat er een steen nog meer lievelings dan labradoriet? We don’t think so! Deze veldspaat met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs is vernoemd naar het Labrador-schiereiland in Canada waar het onder andere gevonden wordt. Canada, here we come! Labradoriet staat bekend om zijn prachtige grijze regenboogglans (genaamd labradorescense) die kan uitschieten van blauw naar groen tot soms zelfs goudkleurig! Witte labradorieten zijn zo populair en geliefd dat ze officieel de naam Regenboog Maansteen hebben gekregen. 

De steen wordt vaak gedragen tegen negatieve invloeden. Labradoriet stimuleert zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Labradoriet is de steen voor alle kunstenaars en denkers onder ons die af en toe een beetje creatieve en fantasierijke inspiratie nodig hebben!

Labradoriet wordt onder andere in Canada, Australië, Madagaskar, Mexico, Rusland, de V.s. en Finland gevonden. 

Labradoriet hoort bij de sterrenbeelden Leeuw en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

larimar

Larimar staat voor innerlijke rust, helderheid en balans. Het zou je helpen om je leven in eigen hand te nemen en om met veranderingen om te gaan. De steen wordt gedragen bij schuldgevoelens, extreme emoties en om blokkades te doorbreken. De steen zou aanzetten tot actie, maar zou ook stimuleren om dingen op zijn beloop te laten als dat nodig is.

Larimar hoort bij het sterrenbeeld Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Larimar is gevoelig voor licht en verliest hierdoor zijn blauwe kleur, liever ook niet in contact laten komen met water.

larvikiet

Het heeft in een oogwenk een plekje in ons hart veroverd and it’s gonna stay for keeps. We hebben het natuurlijk over stoere vikingsteen larvikiet! Deze ruwe Noorman met een hardheid van 6-6.5 op de schaal van Mohs behoort tot de veldspaten en bevat daarnaast ook stukken kwarts. Larvikiet is vernoemd naar de plaats Larvik in Noorwegen en wordt ook wel blue pearl graniet of labrador graniet genoemd. Wist je dat deze beauty ook uitermate geschikt is om als interieursteen te gebruiken?! (Ehm, hallo volledig in larvikiet gehulde badkamer! 😍) Dankzij zijn internationale populariteit heeft larvikiet als natuursteen een heuse erfgoedstatus verkregen. Deze schoonheid is te herkennen aan zijn glanzende blauwe, zilveren en zwart geschubde voorkomen. Let op! Door het overeenkomende uiterlijk en de misleidende bijnaam van larvikiet is het makkelijk te verwarren met mede-veldspaat labradoriet.

Larvikiet wordt zowel hele nuchtere als hele spirituele eigenschappen toegekend. De steen zou helpen met een neutrale kijk op de wereld. Last van natte voeten? Larvikiet staat in verbinding met water en het weer, en zou gebruikt worden voor het uitoefenen van invloed hierop! Daarnaast zou de steen ook een verkoelend effect hebben, én helpt het met het maken van contact met natuurgeesten. 

Larvikiet wordt in Noorwegen gevonden.

lapis lazuli

Op zoek naar een knappe, donkere vreemdeling die al je dromen waar zal maken? Look no further, bestemming is bereikt! Lapis Lazuli wordt al werkelijk millennia lang gemijnd en gewaardeerd als edelsteen. De oudst bekende mijnen stammen uit een indrukwekkende 7000 BC in wat nu Afghanistan is. Niet heel gek dat dus dat het de nationale steen van dit land is! Lapis is afgeleid van het Latijnse woord voor steen, Lazuli komt van het Perzische Lãžward, een millennia oude vindplaats van de steen. Fun fact: veel hedendaagse benamingen van de kleur blauw, zowel in het Nederlands als andere talen, zijn afgeleid van Lapis Lazuli. Denk bijvoorbeeld aan azuurblauw, het Franse azur, het Engelse azure, het Spaanse azul en het Italiaanse azzurro. Lapis bestaat uit een combi van verschillende gesteentes: voornamelijk lazuriet, sodaliet, calciet, pyriet en marmer. Hierdoor behoort het tot de veldspaatvervangers ofwel veldspatoïdes. Met een hardheid van 5-5.5 op de schaal van Mohs is het een vrij zachte steen, dus pas op met krassen! Lapis lazuli is te herkennen aan zijn opake en intense blauwe verschijning. Deze heeft het te danken aan het mineraal lazuriet. Het kan goudkleurige spikkels bevatten (pyriet) en heeft vaak ook witte of lichtblauwe delen (sodaliet, calciet en marmer). Volledig blauwe lapis lazuli staat bekend als Royal Blue, lapis met veel calciet wordt chili lapis genoemd. Verder staat de steen ook bekend als lazuursteen of enkel lapis.      

Lapis staat symbool voor de nachtelijke sterrenhemel en de rivier de Nijl en is onlosmakelijk verbonden met de Egyptische hemelgodin Noet en haar collega-godin Ma’at (godin van de waarheid, orde en rechtspraak). Volgens de oermoeder van de Europese edelsteenkunde, St. Hildegard von Bingen, heeft lapis lazuli een positieve werking op de ogen. Daarnaast zou het helpen bij ongewenste romantische aandacht. De steen staat voor oprechte en liefdevolle relaties. Lapis zou ondersteunen in integriteit, het denkproces, intelligentie, concentratie, zelfvertrouwen, optimisme en meditatie. Een fantastische handlanger is in moeilijke en stressvolle tijden. 

Lapis Lazuli wordt onder andere in Afghanistan, Chili, China en Centraal-Azië gevonden.

Lapis Lazuli hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

limoniet

Limoniet, ook wel ijzersteen genoemd, is een verzamelterm voor ijzer- en zuurstofhoudende hydroxides. De naam Limoniet te herleiden naar het Griekse woord voor weide of moeras omdat dit mineraal daar veelal gevonden wordt. Dit mineraal is oranje tot bruin, en soms zelf roodachtig van kleur, vaak te vergelijken met klei. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door de hoeveelheid ijzer aanwezig in elk mineraal.
Limoniet wordt al meer dan 4.000 jaar gebruikt. Neolithische grotschilderingen tonen aan dat Limoniet gebruikt werd als geel-, bruin- en rood pigment.
Dit mineraal zou ons verbinden met moeder aarde en de benodigde kracht geven om voor onszelf op te komen en door te gaan in stressvolle of overweldigende situaties. De krachtige energie die aan dit mineraal wordt toegekend zou een snelle aanpassing teweeg kunnen brengen die zou kunne zorgen voor meer zelfvertrouwen en besluitvaardigheid.

Limoniet komt veel voor en is overal op aarde te vinden. Belangrijke vindplaatsen liggen in Oostenrijk, Frankrijk, Australië, de VS, Brazilië en het eiland Cyprus.

Limoniet kan beter niet te veel blootgesteld worden aan water.

maansteen

Hé moonchild! Je bent op je bestemming aangekomen. 😍 Er zijn maar weinig stenen zo hoog geacht als internationale superster Maansteen! Deze beauty bestaat over het algemeen uit minuscule lagen van twee soorten veldspaat: orthoklaas en albiet en behoort tot de veldspaat-subfamilie orthoklaas. De verschillende lagen creëren de maneschijn-achtige glans (officieel adularescence genoemd) waar de steen zijn naam aan te danken heeft, sommige stenen kunnen ook een kattenoog glans hebben! Maansteen komt vooral goed tot zijn recht als het cabochon geslepen is en wordt ook wel adulaar (naar de Adula-Alpen in Zwitserland), hecatoliet (naar de Griekse maangodin Hecate) en Chandrakanta (Hindi voor “vrouw van de maan”) genoemd. Deze orthoklaas heeft een hardheid van 6-6.5 op de schaal van mohs en bestaat in de kleuren perzik, wit, bruin, grijs, zwart, groen en blauw. De blauwe maanstenen zijn in sommige gevallen niet of nauwelijks te onderscheiden van de eveneens zeer geliefde regenboog maansteen, dit is echter een witte variant van labradoriet! 

Naast dat deze moonbabe extreem pretty is, is het ook nog is een hele veelzijdige steen. Er stammen verhalen over maansteen uit het oude Griekenland, het Romeinse rijk, India, Sri Lanka, China en het Midden-Oosten. Men droeg het om de Maangoden te vriend te houden, bond het om bomen en planten om de oogst te bevorderen en zag het bovenal als een echte vrouwensteen. Maansteen staat voor vrouwelijke energie, de maan, empathie, intuïtie, huwelijksgeluk en mensenkennis. Het is een goede steen om te dragen tijdens de zwangerschap. Tot slot zou maansteen je kunnen helpen met het vinden van je ware liefde (geef toe, als je iemand flink hard met een maansteen raakt, rent ‘ie niet zo snel meer weg 😇😜), so move over Tinder, maansteen is in da house!

Maansteen wordt onder andere in de Alpen, Australië, Oostenrijk, China, Finland, India, Japan, Mexico, Myanmar, Noorwegen, Polen, Sri Lanka en de Verenigde Staten gevonden.

Maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Steenbok en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

malachiet

Malachiet was our first love and it’ll be our last… Deze kopercarbonaat heeft een hardheid van 3.5-4.5 op de schaal van Mohs en wordt al heeeeeeeel lang als siersteen gewaardeerd. Maar echt, de oudst gevonden (tot nu toe dan hé) tot sieraad verwerkte malachiet is een +\-10.600(!) jaar oude kraal. De naam malachiet is waarschijnlijk met wat omwegen terug te leiden naar het Griekse malakós, wat zacht betekent. Deze beauty wordt gevonden in de buurt van koperafzettingen, waar het ook zijn prachtige groen gestreepte uiterlijk aan te danken heeft. Malachiet wordt vaak samen met turkoois, azuriet en chrysocolla gevonden, wat vergroeiingen als malacolla en eilatsteen kan vormen.

Malachiet wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en is in de loop der tijd gelinkt aan een hele rits godinnen. In het oude Egypte met de godin Hathor, in de Griekse mythologie met de godinnen Aphrodite en Artemis, in het oude Rome met Venus. In de Russische Oeral regio bestaat een rijke folklore over de Mistress of the copper mountain aka the Malachite maid. Naast dat het dus goed is voor een eventuele divine intervention zou malachiet ook een positief effect hebben op je vermogen tot nadenken. Ook zou het communicatie met dieren verbeteren. Malachiet zou een goede invloed op de menstruatie, vruchtbaarheid en zwangerschap hebben. So embrace your inner goddess and go green or go home, malachiet is awesome en een blijvertje in onze collectie!

Malachiet wordt eigenlijk op alle continenten gevonden, de belangrijkste mijnplaatsen bevinden zich in de kopergordel in centraal Afrika.

Malachiet hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Weegschaal, Stier en Schorpioen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

De lage hardheid en poreuze samenstelling van malachiet maken dat het een kwetsbare steen is die slecht tegen stoten/krassen en vloeistoffen kan.

malacolla

Malacolla is een combinatie van Chrysocolla en Malachiet, zie beschrijving van deze edelstenen. Malacolla liever niet in aanraking laten komen met water.

onyx

It’s tall, dark and handsome en het matcht. Werkelijk. Overal. Bij! We hebben het natuurlijk over de donkere schoonheid onyx (niet te verwarren met de Pokémon, gotta catch ‘m all!). Onyx behoort tot de zeer uitgebreide kwarts familie (specifieker een chalcedoon variëteit) en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Interessant weetje: zand bestaat grotendeels uit kwarts en is bijna overal aanwezig, ook in stof. Pas dus op met stenen/materialen met een hardheid lager dan 7, deze kunnen bekrast raken tijdens het afstoffen. De naam onyx is afgeleid van de Griekse term onyx, wat vingernagel betekent. De steen is te herkennen aan zijn opake zwarte voorkomen, vaak zijn er witte en/of grijze lagen in de steen te zien, deze lijken op de witte halve maantjes van je vingernagels. Echte onyx is vrij zeldzaam, de meeste zwarte stenen die in sieraden worden verwerkt zijn zwarte/black onyx. Dit is een door de mens bewerkte chalcedoon die voor het gemak dezelfde naam draagt. Je kan hier meer over lezen onder het kopje Chalcedoon!

Onyx wordt concentratie bevorderende eigenschappen toegekend. Daarnaast zou onyx ook een positief effect hebben op alle “het-glas-is-half-leeg-people” onder ons: Onyx zou ondersteunen in het omzetten van negativiteit in positiviteit!

Onyx wordt onder andere gevonden in Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, de VS en Pakistan.

opaal

Opaal staat voor vreugde, optimisme, levenslust, spontaniteit, originaliteit, creativiteit en stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen. De steen heeft een sterke connectie met liefde, passie en (genieten van) seksualiteit en stimuleert trouw en loyaliteit.

Opaal hoort bij de sterrenbeelden Vissen, Kreeft, Schorpioen en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

peridoot

Peridoot zou helpen om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het zou daarnaast ook zelfstandigheid en assertiviteit stimuleren. Het helpt om je eigen weg te volgen, fouten te erkennen en ze te corrigeren.

Peridoot hoort bij het sterrenbeeld Maagd. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Peridoot liever niet blootstellen aan (fel) zonlicht, dit kan de steen verbleken.

prasioliet

Prasioliet (Groene Amethist) heeft een zachte energie. Het symboliseert balans en aarding en zou helpen om je te laten leiden door je hart en ziel. Prasioliet kan verkleuren als het blootgesteld wordt aan (fel) zonlicht.

prehniet

Prehniet bevordert persoonlijke groei en geeft inzicht in jezelf. De steen staat voor liefde, rust, vrede en genezing. De steen zou de zintuigen verbeteren en een steuntje in de rug bieden voor het analytisch denkvermogen. 

Prehniet kan na blootstelling aan (fel) zonlicht zijn kleur verliezen.

pyriet

Pyriet is een inzichtgevende steen. Het bevordert zelfkennis en zou verdrongen herinneringen naar boven halen.

Pyriet hoort bij het sterrenbeeld Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Pyriet bevat ijzer en kan gaan roesten als het in aanraking komt met water.

quattro quantum

Quattro Quantum is een combinatie van Chrysocolla, Dioptaas, Malachiet en Shattuckiet in (Rook)Kwarts. Quattro Quantum komt voor in Namibië en heeft een prachtige groenblauwe kleur. Van Quattro Quantum wordt gezegd dat het zowel een zachte als krachtige edelsteen is die wordt geassocieerd met balans, heling, bescherming en liefde. Van deze edelsteen wordt gezegd dat hij ruimte en gemoedsrust biedt en je zo helpt trouw te blijven aan jezelf en invloeden van buitenaf af te weren. Quattro Quantum zou geweldig zijn als het gaat om gezonde relaties. Het kan je helpen liefdesrelaties waarin je jezelf bent kwijtgeraakt opnieuw te definiëren of nieuwe liefdevolle relaties aan te trekken. Van Quattro Quantum wordt gezegd dat het een goede bondgenoot is in het balanceren van bestaande relaties of het verwerken van liefdesverdriet.

Quattro Quantum kun je het beste niet blootstellen aan water en fel zonlicht.

regenboog maansteen

Let’s talk Regenboog Maansteen! Deze beauty behoort tot de veldspaten en heeft een hardheid van 6-6,5 op de schaal van Mohs. De steen is te herkennen aan zijn semi-heldere witte verschijning en (surprise, surprise 😜) regenboogkleurige weerspiegeling die labradorescence genoemd wordt. Alhoewel het wel zo genoemd wordt is deze edelsteen geen echte maansteen. Regenboog maansteen is eigenlijk een labradoriet, deze witte kleurvariant van labradoriet is in de loop der tijd zo populair geworden dat het officieel de naam regenboog maansteen gekregen heeft! Voor het gemak kunnen regenboog maansteen en vooral blauwe maansteen wel heel erg op elkaar lijken dus let op! 😜

In verwachting?! Sla groots regenboog maansteen in! Deze steen staat sterk in verbinding met vrouwelijke energie en de maan. Het zou een positief effect hebben op de menstruele cyclus, zwangerschap en onze algehele vrouwelijke en hormonale (ahum 😇) uitdagingen. Dreamers unite, regenboog maansteen is ook nog is een ontzettend spirituele steen die empathie en intuïtie zou stimuleren. Kortom het is niet voor niks dat het zo geliefd is bij ons (zeer vrouwelijke) Wiezewasjes team!

Regenboog Maansteen wordt onder andere gevonden in Australië, Italië, Canada, Mexico, Madagaskar en Finland!

Regenboog Maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Weegschaal, Steenbok en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

rhodochrosiet

De naam Rhodochrosiet refereert naar het Griekse woord voor de roze-rode kleur van deze edelsteen. Deze steen kan komt echter in een breed scala aan kleuren voor, van roze tot rood en alles er tussen in, maar Rhodochrosiet kan ook geelachtig, oranje of bruin zijn. Aangezien roze de kleur expressie van liefde is, zijn vrijwel alle rozige edelstenen gelinkt aan dit thema, en zo dus ook Rhodochrosiet.
Deze edelsteen staat voor zelfliefde en compassie en zou kunnen helpen bij het helen van emotionele wonden en het terugvinden van verloren herinneringen en vergeten talenten. Rhodochrosiet draagt een tedere en liefdevolle energie die het hart kan verzachten en voelt als een fijne knuffel. Deze edelsteen zou dan ook een goede vriend kunnen zijn als je wel wat hulp kunt gebruiken om jezelf te vergeven en weer wat van je kinderlijke speelsheid wilt herontdekken!


Hoewel de belangrijkste vindplaats van Rhodochrosiet in Argentinië is, wordt deze edelsteen ook gevonden in Afrika, Brazilië, Peru, Roemenië en de Verenigde Staten.

rhodoniet

Deze roze edelsteen siert menig Russisch paleis. Rhodoniet heeft zijn naam te danken aan het Griekse ‘rhodon’ (roze) en behoort tot de inosilicaten. Deze babushka is te herkennen aan zijn opake, zalmroze kleur (te danken aan mangaan) met opvallende zwarte dendriet details, er bestaan ook transparante rhodonieten maar deze zijn zeer zeldzaam. Het is met zijn hardheid van 6 op de schaal van Mohs een vrij zachte edelsteen. Rhodoniet heeft de reputatie één van de moeilijkst facet te slijpen edelstenen te zijn, vandaar dat de meeste stenen cabochon worden geslepen. Naast dat deze beauty veel in sieraden gebruikt wordt, is het ook uitermate geschikt om voor sierobjecten gebruikt te worden. Vooral in Tsaristisch Rusland waren ze fan van rhodoniet. Uit die periode komen gigantische vazen, lampen, ornamenten en zelfs sarcofagen, te bewonderen in de Hermitage in Sint-Petersburg. 

Traditioneel wordt rhodoniet gezien als de steen van geluk en vrolijkheid. Het heeft een zachte energie die langzaam maar zeker de scherpe randjes van heftige ervaringen verzacht. Rhodoniet is als een warme deken op psychologische wonden. Het zou compassie, geduld, intuïtie en emotionele balans versterken. Behoefte aan wat oprechte, tedere energie? Rhodoniet is de lieve knuffel-oma die iedereen stiekem in zijn leven nodig heeft.

Rhodoniet wordt onder andere in Rusland, Canada, Australië, Japan, Zweden, Tanzania, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, Peru, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk gevonden.

robijn

Robijn staat voor kracht en energie, en werkt sterk activerend (soms te veel voor gevoelige mensen die snel overprikkeld raken). De steen stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit en een positieve houding. Robijn symboliseert kracht en overvloed. Het zou een heldere, scherpe blik en concentratie bevorderen, zodat men realistische doelen kan stellen.

Robijn hoort bij de sterrenbeelden Ram en Schorpioen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

rookkwarts

Rookkwarts is een beschermende, aardende en ontgiftende steen. De steen staat voor ontspanning en acceptatie. Het ondersteunt het bieden van weerstand tegen stressvolle invloeden en zorgt voor geestelijke kracht. Rookkwarts zou hierdoor een gunstige werking hebben op faalangst. De steen stimuleert een nuchtere, pragmatische en positieve houding en bevordert de concentratie.

Rookkwarts hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Stier. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Rookkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

rozenkwarts

Voor Rozenkwarts heeft natuurlijk iedereen een beetje een zwakke plek in zijn hart. Deze girl next door is een kwartsvariatie die de lichtroze tot rozerode kleur te danken heeft aan titanium, chroom en mangaan. Het is semi-transparant, erg troebel en is te herkennen aan een zeer gebarsten structuur. Rozenkwarts heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs en is fotosensitief, wat inhoud dat de prachtige roze kleur kan verbleken als het te veel met UV licht in aanraking komt, pas dus op met zonlicht! Het is mogelijk dat hogere kwaliteit rozenkwartsen minuscule rutiel haartjes bevatten, dit creëert een kattenoog effect dat ook wel bekend staat als een zesstralige ster of asterisme. Rozenkwarts heeft zijn naam te danken aan de kleur roze en zou dus, arguably, ook als rozekwarts gespeld kunnen worden! 

Deze sweetheart staat natuurlijk bekend als de steen van de liefde en niets is ooit meer waar geweest. Rozenkwarts staat voor onvoorwaardelijke (zelf)liefde en (zelf)acceptatie. Het symboliseert schoonheid, kwetsbaarheid en empathie. Het activeert het innerlijke onverschrokken en pure kind in ons, kalmeert en verzacht emoties.

Rozenkwarts wordt onder andere in Madagascar, Sri Lanka, Kenia, Mozambique, Namibië, Brazilië, de VS, Rusland, Kazachstan, India en Japan gevonden.  

Rozenkwarts hoort bij de sterrenbeelden Stier, Kreeft en Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!  

Rozenkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

rutielkwarts

Rutielkwarts is een opbeurende en kalmerende steen. Het symboliseert hoop en bevordert oprechtheid, onafhankelijkheid en eigenliefde. De steen werkt een goede stemming in de hand en wordt gedragen als beschermer tegen angst, fobieën, bezorgdheid en negatieve energie.

saffier

Saffier heeft een positief effect op de psyche. De steen staat voor kalmte, geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. Saffier zou zorgen voor een heldere geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken.

seleniet

Seleniet is vernoemd naar Selene, een oude maangodin. Deze edelsteen lijkt op Calciet en komt veel voor in een soort torenachtige vorm en wordt veelal gevonden in de buurt van warmwaterbronnen. Seleniet kan in kleur variëren van kleurloos tot grijs, wit, groen of goud-bruin. Men zegt dat deze edelsteen kan helpen om stagnatie te overkomen en aanmoedigt om stappen met oog op de toekomst te maken. Seleniet zou voorkomen dat men bezwijkt onder de illusie van veiligheid en comfort en aanzetten tot bewuste stappen buiten je comfort zone! Door de bijzondere energie van deze edelsteen wordt deze soms uitgewisseld door geliefden om tot verzoening te komen.

Seneliet wordt op veel plaatsen gevonden, waaronder Australie, Griekenland, Mexico en de VS.

Let op! Seleniet kan niet tegen water!

serpentijn

Serpentijn heeft haar naam te danken aan de groene kleur en gladde slangenvel-achtige textuur. De kleur van deze edelsteen kan variëren van een licht geelgroene tot diepe donkergroene of zelfs zwarte kleur. Serpentijn wordt vaak verward met Jade door de gelijkenissen in kleur en textuur.
Serpentijn staat voor flexibiliteit en balans en zou helpen bij het loslaten van angsten rondom veranderingen en hartzeer. Deze edelsteen zou perspectief kunnen bieden, helpen om minder egocentrisch te zijn en kunnen bijdragen aan bereidheid tot het sluiten van compromis en meer aandacht en tijd willen besteden aan het werken voor het algemene belang. Serpentine zou de geestelijke en emotionele balans bevorderen. Ook zou deze steen kunnen helpen om vol verwachting en enthousiasme naar de toekomst te kunnen kijken en zodoende helpen bij om de leiding over je eigen leven te nemen.

Serpentijn wordt gevonden in Afghanistan, Afrika, China, Nieuw-Zeeland, Turkije, en de Verenigde Staten.

Het is beter om Serpentijn niet bloot te stellen aan water.

shattuckiet

Ooit gehoord van Shattuckiet? We hebben deze zeldzame inosilicaat met een hardheid van 3.5 op de schaal van Mohs te pakken kunnen krijgen en we laten niet meer los! Shattuckiet is vernoemd naar de kopermijn Shattuck in de Amerikaanse staat Arizona. De steen is te herkennen aan zijn semi-transparante, gevlekte blauwe en soms groenige voorkomen. Het kan behoorlijk op chrysocolla en malacolla lijken dus let op dat je ze niet verward! Shattuckiet is koperhoudend en wordt vaak in de buurt van malachiet gevonden.

Deze beauty stimuleert paranormale communicatie met hogere machten en buitenaardse wezens, jep you’ve read it correctly, E.T. phones home! 🖖👽  De steen staat in verbinding met de elementen water en lucht, en zou vibraties verhogen. Het is een goede steen voor waarheid en wijsheid en de heethoofden onder ons die de wereld geregeld door een rode waas zien hebben baat bij zijn kalmerende effect!

Shattuckiet wordt onder andere gevonden in de VS, Namibië, Zuid Afrika, Argentinië, Duitsland en Oostenrijk.

smaragd

Smaragd is de koningin van de edelstenen. Niet voor niets behoort deze queen tot de big four. Net als klein broertje aquamarijn is het een vorm van beryl en heeft het een hardheid van 7,7 to 8 op de schaal van Mohs. Wist je dat een smaragd pas een smaragd is op het moment dat het precies de juiste kleur smaragdgroen heeft? Als het net een andere kleur groen is, wordt het groene beryl genoemd. Smaragden zijn dan ook te herkennen aan de typerende smaragdgroene kleur! De stenen komen zowel transparant als opaak voor. Hoe helderder de steen, hoe meer hij waard is! De naam smaragd komt waarschijnlijk van het Griekse Smaragdos wat groene steen betekent. 

Dat smaragd synoniem staat voor royalty had ook Cleopatra al door. Het schijnt dat de Egyptische koningin verzot was op smaragden die gevonden werden in Egypte, de mijnen werden zelfs de Cleopatra mijnen genoemd! De beauties symboliseren recht, waarheid en intelligentie. Met de prachtige groene kleur draag je met een smaragd de eeuwig terugkerende lente bij je. Nog niet verkocht? Smaragd zou ook nog is beschermen tegen kwade bedoelingen! 

Smaragd wordt onder andere in Egypte, Colombia, Brazilië, Zambia, Zimbabwe, Madagaskar, Pakistan, Rusland en Afghanistan gevonden.  

sodaliet

Sodaliet staat voor zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het zou helpen beperkende denk- en gedragspatronen te doorbreken, zoals zelfverdediging mechanismen, angsten en fobieën. Het symboliseert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van je mening en gevoelens. Sodaliet zou versterkend werken voor logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intuïtie. Sodaliet kan ook goed in een groep gebruikt worden om harmonie, vertrouwen en solidariteit te versterken.

Sodaliet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

spinel

“...I seem to be what I'm not, you see…” Toen The Platters in 1955 hun single ‘The Great Pretender’ uitbrachten had deze zin zó over onze con artist kunnen gaan. Waarom? Er zijn maar weinig edelstenen met zo’n illustere carrière als Spinel! Ten eerste is spinel niet één edelsteen maar net als bij granaat gaat het eigenlijk om een groep mineralen. Deze groep bevat onder andere; gahniet, hercyniet, ceyloniet en galaxiet. Ten tweede heeft deze beauty zich vanuit de diepere krochten van de aarde weten op te klauwen tot in de comfortabele setting van menig kroonjuweel onder de pretence dat het eigenlijk een robijn of saffier is. Hieronder is een lijst van de bekendste spinellen:

The Black Princes Ruby: een rode spinel van 170 karaat in de Britse Imperial State crown

The Timur Ruby: een rode spinel van 361 karaat in een ketting van de Britse Koningin Victoria

• De Imperial Crown of Russia bevat een rode spinel van 398.72 karaat

• De ST.-Wenzelskroon van de Boheemse kroonjuwelen bevat 44 spinellen

Alhoewel spinel net als de twee korunden tot de Oxiden behoort is het met een indrukwekkende hardheid van 8 op de schaal van Mohs toch echt net iets zachter. De eeuwenoude vergissing is echter begrijpelijk: spinel wordt veelal in dezelfde mijnen gevonden als korund, is daarnaast eveneens in zowel transparante als opake vorm te vinden en bestaat tot slot ook in bijna alle kleurschakeringen. Van blauw tot paars naar rood, ze spreken allemaal sterk tot de verbeelding. Toen er tijdens de tweede Starwars craze een nagenoeg schaduwloze roze-rode spinelsoort opdook in Myanmar werd deze dan ook vol genegenheid omgedoopt tot de Jedi-spinel (‘cause it ain’t got no darkside). 

Spinel is de geboortesteen van augustus en hoort bij het 22-jarig huwelijksjubileum. Deze krachtpatser wordt een sterke mannelijke energie toegekend. Het geeft kracht, activeert en zou een goed schild zijn voor negatieve gevoelens. Net zoals dat deze steen zelf moedig omhoog geklommen is, staat het dragen van een spinel voor moed, welvaart en succes! Het is duidelijk dat spinel tot de absolute royalty van de edelstenen behoort, dus even wuiven dan maar en may the force be with you!

Spinel wordt over de hele wereld gevonden. De belangrijkste mijnen bevinden zich in Azië.

tijgeroog

Tijgeroog helpt om afstand te nemen, overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog zou rust bevorderen, en kan gedragen worden bij overprikkeling.

Tijgeroog hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

titanium kwarts

Titanium Kwarts zorgt voor een sterke basis samen met een vrolijke, ontspannen houding. Het staat voor kracht en energie. Titanium kwarts zou concentratie verhogen en doelgerichter maken. Met Titanium kwarts vergroot het vertrouwen in je eigen capaciteiten! Daarnaast zou het veerkrachtig werken om kalm en flexibel met dingen om te gaan.

Titanium Kwarts liever niet blootstellen aan zonlicht en stromend water.

titanium aura

Titanium Aura zorgt voor een sterke basis samen met een vrolijke, ontspannen houding. Het symboliseert mentale en fysieke kracht en energie. Het ondersteunt de concentratie, maakt doelgericht en vergroot het vertrouwen in je eigen capaciteiten. Daarnaast werkt het opbeurend en geeft het de rust en veerkracht om kalm en flexibel met dingen om te gaan en je niet zomaar van je stuk te laten brengen. 

Titanium Aura liever niet in aanraking laten komen met water en (fel) zonlicht.

toermalijn

Toermalijn werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. Toermalijn helpt je in je kracht staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aannemen.

Toermalijn hoort bij de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen en Steenbok. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Toermalijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

toermalijnkwarts

Toermalijnkwarts is een Bergkristal waar Zwarte Toermalijn kristallen doorheen lopen en is veelal gevonden in Brazilië. Toermalijnkwarts wordt geassocieerd met zuivering en het herstellen van negatieve invloeden. Men zegt dat deze ongebruikelijk combinatie van edelstenen een unieke energie genereert die we zouden kunnen omschrijven als een spirituele stofzuiger die de bad vibes opruimt, balans hersteld en een algehele staat van welzijn promoot. Het dragen van Toermalijnkwarts wordt dan ook beschreven als het dragen van een bubbel van licht die negatieve invloeden op afstand houdt en je algehele bewustzijn vergroot. Deze edelsteen zou helder denken stimuleren en kunnen helpen om zowel verlicht als geaard te voelen.

topaas

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling en zelfverwezenlijking stimuleert. De steen helpt om je eigen weg te vinden en te volgen door te vertrouwen op je eigen kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed.

Topaas hoort bij de sterrenbeelden Boogschutter en Tweelingen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Topaas kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.  

turkoois

Team Turkoois, lees snel verder! Deze prachtige fosfaat heeft een hardheid van 5/6 op de schaal van Mohs. Alhoewel Turkoois niet in Turkije wordt gevonden, is de edelsteen wel naar het land vernoemd. Hij reisde namelijk vanuit het Midden-Oosten via Turkije naar Europa! De Europeanen waren zo gecharmeerd van de kenmerkende blauwgroene uiterlijk van deze beauty, dat deze kleur al snel ook turkoois werd genoemd! De steen heeft een ondoorzichtige soms bijna wasachtige gloed. Er zijn varianten die meer richting blauw of groen neigen en soms hebben ze een soort donkere aders. Koperturkoois is een turkoois variant met stukken koper en, jup, ook deze absolute schoonheid hebben we meestal in voorraad in verschillende soorten sieraden! Er bestaat ook Turkoois met Pyriet. Dit is makkelijk te verwarren met koperturkoois aangezien het redelijk op elkaar lijkt!

It’s never gonna give you up, never gonna let you down: zit je een beetje met jezelf, de wereld of de liefde in de knoop of heb je echt, ECHT helemaal niks leuks meer om te dragen? No worries, Turkoois ‘s got your back. Het is de steen van de zelfverwezenlijking, zelfacceptatie en mentale balans. Hij zou helpen bij problemen in de relationele en vriendschappelijke sfeer en is je beste vriend ten tijde van een gebroken hart. Turkoois zou ondersteunend werken bij een gezonde nachtrust en wordt gezien als een goede steen voor kinderen! Heb jij zo’n klein duivels stemmetje in je achterhoofd dat jou het liefst helemaal de grond in boort en is jouw grootste vijand stiekem je eigen geest? Turkoois helpt je om de goede weg te vinden!

Turkoois wordt onder andere gevonden in Mexico, de VS, China en Iran.

Turkoois hoort bij de sterrenbeelden Waterman en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Turkoois is een aardig poreuze steen waardoor hij kan verkleuren op het moment dat hij in aanraking komt met vloeistoffen. Deze trekken in de poriën van de steen, dus we raden aan om hem af te doen voor het handen wassen, douchen, parfumeren, zwemmen, sporten, moisturizen, schuimparty’s, you name it! Ook fel zonlicht kan ervoor zorgen dat Turkoois gaat verkleuren.

zonnesteen

Zonnesteen ontleent zijn naam aan de warme kleur en de zonlicht achtige reflectie. Deze oranje tot rood-bruine edelsteen met sprankelende deeltjes zou een rijk en positief spectrum aan energieën bevatten. Zonnesteen is de Yang-energie tegenhanger van de Yin Maansteen. Deze edelsteen wordt geassocieerd met verlichte mannelijke energie, leiderschap, kracht, goedhartigheid en een overvloed aan zegeningen. Van deze edelsteen wordt gezegd dat hij helpt om leiderschapskwaliteiten te benutten, iemand te helpen zelfdiscipline te vinden en diegenen te helpen die zich belemmerd voelen door angst of twijfel aan zichzelf. Zonnesteen zou het gevoel van onwaardigheid als sneeuw voor de zon weg laten smelten. Historisch gezien betekende leiderschap vaak het gebruik van macht voor persoonlijk gewin of macht over de wil van anderen. Van Zonnesteen wordt daarentegen gezegd dat het leiderschap bevordert door verantwoordelijkheid te nemen en kennis en mentale helderheid te gebruiken voor het hogere goed van iedereen.

Zonnesteen wordt gevonden in India, Canada, Noorwegen, Rusland, de VS.