Hoi lieve Wiezewasjesfan!

Welkom op onze Edelstenenpagina! Hier kun je allemaal leuke en interessante informatie vinden over de edelstenen die we verkopen. We zullen het regelmatig updaten, dus houd het in de gaten! De edelstenen staan gesorteerd op alfabetische volgorde.

Disclaimer: De werking van edelstenen is niet bewezen en kan iedereen dus anders en/of op zijn eigen manier ervaren. Wij raden bij gezondheidsklachten natuurlijk aan om gewoon naar de dokter te gaan!

agaat

Agaat werd voor het eerst gevonden in de rivier Dirillo in Italië. Een andere naam voor de Dirillo rivier is de Achates rivier. Je kunt dus wel nagaan hoe deze edelsteen aan zijn naam komt.

De grootste vindplaatsen van de agaat bevinden zich tegenwoordig in Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten. Agaat ontstaat wanneer ondergronds water met hoge concentraties silica de holtes van de rotsen doorsijpelt. Wanneer het water stilstaat, verandert de opgeloste silicium-dioxide in silica-gel. Met verloop van tijd kristalliseert deze silica-gel en wordt de agaat edelsteen gevormd. Agaat heeft een redelijke hardheid tussen de 6,5 en 7 op de schaal van Mohs. De herkenbare ringen die veel voorkomen in de agaat ontstaan doordat de samenstelling steeds verandert. Het hele proces zorgt ervoor dat er veel verschillende varianten en veel verschillende kleuren agaat bestaan. En let op! Soms worden deze stenen wel eens geverfd!

Agaat kan rust en stabiliteit brengen. De steen staat voor concentratie en het stimuleren van spirituele groei.


Agaat hoort bij de sterrenbeelden Stier en Tweelingen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met agaat

amazoniet

Amazoniet, ook wel Amazonesteen, is een fel groen-blauwe variëteit van microkline. Microkline is een belangrijk stollings-mineraal welke kleine hoeveelheden natrium bevat en groeit in kleine prismavormen. De grauw grijzige kleurloze microcline wordt vaak gebruikt voor het maken van porselein. De fel blauwe kleur dankt hij aan hoge temperaturen en de ingesloten looddeeltjes. Amazoniet heeft een hardheid van 6 tot 6,5 op schaal van Mohs.

De naam Amazoniet stamt af van de Amazone rivier. Echter is deze edelsteen nooit in het Amazonegebied gevonden. De Spaanse ontdekkingsreizigers die het de naam gaven, verwarden het blijkbaar met een ander groen mineraal uit die regio. De naam Amazoniet berust dus op een vergissing! Tegenwoordig wordt de amazoniet voornamelijk gewonnen in Madagascar, Myanmar en Peru.

Spiritueel wordt amazoniet als de steen van balans en bescherming gezien. Daarnaast zou de steen een kalmerend en evenwichtige werking hebben bij stemmingswisselingen.

Amazoniet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Let op! Amazoniet kan beter niet te veel met water in aanraking komen.

Alle producten met amazoniet

amethist

Amethist, wie kent deze steen niet?! Binnen team Wiezewasjes is dit één van onze absolute favorieten!

De paarse edelsteen heeft zijn kleur te danken aan sporen van ijzer en aluminium en heeft een hardheid van 7 op schaal van Mohs. Amethist is een variant van de kwarts familie. De edelsteen heeft zijn naam te danken aan het meisje Amethysta, uit de Griekse mythologie. Amethist groeit vaak in geodes - dit zijn holtes in gesteente die over de tijd vullen met mineraalrijk water. In dit water groeien dan langzaamaan de amethist kristallen die wij kennen!

Naast de paarse amethist is de chevron amethist een veelvoorkomende variant. Deze amethistkwarts bestaat uit zigzaggende lagen van amethist afgewisseld met lagen witte kwarts. Amethist wordt over de hele wereld gevonden. De belangrijkste vindplaatsen bevinden zich in Uruguay en Brazilië.

Door amethist te verhitten tussen de 300 en 400 graden verliest het zijn paarse kleur en wordt deze bruin/geel tot oranje. We spreken dan van verhitte amethist of gebrande amethist. Deze wordt soms ten onrechte als citrien verkocht. Dit hoewel citrien een stuk schaarser en dus kostbaarder is!

Op spiritueel vlak wordt amethist een beschermende en zuiverende werking toegekend. De steen zou zelfinzicht bevorderen en je helpen om eerlijk te zijn naar jezelf toe. Wanneer je moeite hebt met slapen of vaak last hebt van hoofdpijn wordt er gezegd dat het dragen van amethist hierbij kan helpen.

Amethist hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Let op! Amethist kan verkleuren door teveel zonlicht

Alle producten met amethist

apatiet

Apatiet is een big softie met een hardheid (of in dit geval kunnen we beter van zachtheid spreken) van 5 op de schaal van Mohs, niet voor hardhandig gebruik dus. Deze beauty behoort tot de fosfaten en is eigenlijk een mineraalgroep bestaande uit chloorapatiet, fluorapatiet en hydroxapatiet. De meest voorkomende hiervan is fluorapatiet. Apatiet komt in bijna alle kleuren voor en sommige stenen kunnen het speciale kattenoog effect hebben! Wij verkopen blauwe apatiet. Het werd vroeger vaak verward met andere mineralen waardoor het de naam apatiet gekregen heeft. Dit is afgeleid van de Griekse term voor misleiden: apatein.  

Apatiet is een hele goede steen om op dagelijkse basis bij je te dragen. Het staat voor zelfvertrouwen en succes. Men zegt dat de steen ook het sociale vermogen ondersteunt door als schild te werken tegen boosheid en angsten. Say bye bye social anxiety! Tot slot nog een laatste feitje over apatiet: wist je dat er sporen van apatiet zaten in de stenen die zijn verzameld tijdens de maanlanding?! Move over moonstone! Dus zoek jij een partner voor de dagelijkse basis, die ook nog is een connectie heeft met de maan? Apatiet staat voor je klaar! 

Apatiet wordt over de hele wereld gevonden.

angel aura kwarts

Angel Aura Kwarts is een met zilver en platina bewerkte bergkristal. Dit verenigt de symboliek van de drie materialen en staat voor een vredig en tevreden gevoel. Het symboliseert spirituele inzichten en kennis, en het vinden van je spirituele levensdoel. Angel aura kwarts wordt door sommigen gedragen als een krachtige reiniger van lichaam, geest en ziel en voor het losmaken van negatieve entiteiten en verbindingen. Omdat het zo'n fijne en rustige steen is staat het ook voor het verminderen van stress, spanningen en zorgen.

Angel Aura kwarts kan niet goed tegen fel zonlicht.

aqua aura kwarts

Aqua Aura Kwarts is een met goud bewerkte bergkristal. Het staat voor bescherming, genezing en de aura. Aqua aura kwarts zou beschermen tegen negatieve energie en invloeden. De steen symboliseert zelfverwezenlijking door je innerlijke potentieel te versterken en belemmeringen te verminderen. Het is de steen van de communicatie, het uiten van gevoelens en zelfexpressie. 

Aqua Aura kwarts kan niet goed tegen fel zonlicht.

aquamarijn

Aquamarijn! Het ietwat ondergesneeuwde, maar vrij kostbare broertje van smaragd! Beide zijn verschillende gekleurde variaties van het mineraal beryl: smaragd is groen en aquamarijn staat bekend om de prachtige, heldere blauwtinten. De naam aquamarijn komt dan ook van de Latijnse term voor zeewater: aqua marina. Legendes beweren dat dit de steen van een zeemeermin was en dat het bij je dragen van deze steen tot het vinden van liefde zou leiden. Aquamarijn werd vroeger ook gebruikt als talisman tijdens reizen over zee. Er werd gedacht dat het zou beschermen tegen de verdrinkingsdood en tegen zeeziekte. Grieken en Romeinen zagen aquamarijn als symbool van helderheid, zuiverheid en huwelijkstrouw.

Deze beauty heeft een hardheid van 7,5-8 op de schaal van Mohs en kan dus best tegen een stootje! Deze edelsteen wordt voornamelijk gewonnen in de Minas Gerais regio in Brazilië, maar ook in Mozambique, Madagaskar en India.

Spiritueel gezien wordt aquamarijn verbonden aan ontspanning, bewustzijn, wijsheid en intuïtie. Aquamarijn staat voor rust en kalmte in stormachtige tijden. Het wordt geassocieerd met Maagd Maria. Aquamarijn zou helpen met het krijgen van inzicht in moeilijke situaties.

Aquamarijn hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Weegschaal, Ram en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met aquamarijn

aragoniet

Aragoniet is het geraamte van een aantal maritieme organismen en komt voor in verschillende vormen en kleuren. Van wit tot grijs, roodachtige roosjes, geel-groen en zelfs blauw. Blauwe en rode Aragoniet zijn het populairst.

Bij Wiezewasjes zijn we dol op de Aragoniet roosjes! Deze Aragoniet clusters worden geassocieerd met vernieuwde (emotionele) kracht, zelfvertrouwen en het behouden van rust en balans in moeilijke omstandigheden. Aragoniet zou helpen om onbewuste spanning, emotionele zwaarte, en afhankelijkheid van oude wonden los te laten. De kalmerende, stimulerende, reinigende en balancerende eigenschappen die Aragoniet zou hebben zouden bij kunnen dragen en emotionele groei.

Andere bekende varianten van zijn blauwe Aragoniet en Spaanse Aragoniet.

Aragoniet wordt gevonden in Italië, Griekenland, Oostenrijk, Engeland, Tsjechië, Mexico, Peru, Pakistan en de VS.

aventurijn

Aventurijn is een groene, oranje, rode, blauwe of gele kwartssoort met een bijzondere glinstering! Deze glinstering heet aventurisatie en komt door het chroomgehalte in de steen. Aventurijn ontstaat wanneer kwarts smelt en opnieuw kristalliseert en hierbij deeltjes van andere mineralen opneemt of insluit.

De naam aventurijn is afgeleid van het Italiaanse 'a ventura' wat onder andere voorspoed, geluk en toevalligheid betekent. De edelsteen heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op schaal van Mohs en de twee voornaamste vindplaatsen zijn Oostenrijk en India.

Aventurijn wordt gezien als de steen van welzijn. Het wordt veel gedragen om te kalmeren en beschermen. De steen staat voor voorspoed, geluk, creativiteit en het waarmaken van je dromen.

Aventurijn hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd, Boogschutter en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Alle producten met aventurijn

bergkristal

Weer eentje uit de grote familie der kwartsen! De bergkristal. Deze, vaak heldere, of witte edelsteen heeft een hardheid van 7 op schaal van Mohs. De Romeinen dachten dat kwarts versteend ijs was, omdat het vooral in gletsjers werd gevonden. Inmiddels weten we dat dit een fabeltje is. Bergkristal wordt in bijna alle continenten gevonden!

Bergkristal is een een siliciumdioxide. De cellen van ons weefsel bevatten ook silicium, maar ook ons haar, huid, botten en tanden! Kwarts is één van de meest voorkomende mineralen. In zuivere vorm is bergkristal kleurloos, maar in reactie op anderen elementen en stoffen kan de kleur veranderen.

Volkeren uit het Oosten beschouwden bergkristal als steen van het geduld en de volmaaktheid. Tibetanen gebruiken bergkristal om wonden te behandelen. Op spiritueel gebied wordt bergkristal gezien als één van de meest veelzijdige edelsteen. Eén van de belangrijkste eigenschappen is het versterken van positieve energie en het bevorderen van de concentratie. Omdat bergkristal zo veelzijdig en redelijk neutraal is, kan het ook goed gedragen worden in combinatie met andere stenen.

Bergkristal hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Alle producten met bergkristal

carneool

Carneool is een oranje-rode variëteit van Chalcedoon. Hij kan doorschijnend tot melkachtig zijn. In sommige gevallen zijn delen van de steen lichter dan andere. Een carneool met een bleek middengedeelte dat geleidelijk overgaat in een donkergekleurde buitenkant, is niet ongewoon. In het licht vertoont deze edelsteen strepen in verschillende kleuren, natuurlijke carneool vertoont een troebele kleurverdeling. Op schaal van Mohs scoort hij tussen de 6.5 en 7. Carneool is vanwege zijn kleur vernoemd naar de kornelkers.

Carneool staat voor aarding, stabilisatie, vitaliteit en motivatie. Het is de steen van kracht, energie en doorzettingsvermogen. Ook zou het beschermen tegen negatieve energieën van andere mensen.

Carneool hoort bij de sterrenbeelden Ram, Kreeft, Leeuw en Maagd. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met carneool

calciet

Calciet staat voor kalmering, vereniging en rust. Het zou lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling activeren en stimuleren. Men draagt het voor de vermeende motiverende, zelfvertrouwen, daadkracht en standvastigheid bevorderende werking. Daarnaast staat calciet voor hoop en moed. Calciet komt voor in veel verschillende vormen en kleuren. Deze zachtaardige edelsteen staat bekend om haar zuiverende, verfrissende en revitaliserende invloed. Men zegt dat Calciet kan helpen met het openen van blokkades en het verbreken van oude patronen. Calciet zou kunnen helpen de wereld met een verse blik te bekijken en de vreugde in alle aspecten van het leven te erkennen.

Calciet kan op elk continent gevonden worden, maar in Mexico en de Verenigde Staten bevinden zich de belangrijkste vindplaatsen voor deze edelsteen.

Pas op met water en andere vloeistoffen in de buurt van Calciet! Door de porreuze structuur kan deze oplossen.

Alle producten met calciet

celestien

Celestien staat voor spirituele ontwikkeling en helderziendheid. Het symboliseert voorspoed, geluk en vertrouwen op de eigen intuïtie. Celestien zou creativiteit en kalmte bevorderen en kan daardoor gedragen worden door mensen die in het openbaar moeten spreken.

Celestien kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren en water kan beter vermeden worden.

chalcedoon

OK y’all, listen up and do it well, we staan op het punt je in te wijden in de dieper intriges van de chalcedoon en geloof ons: soap opera’s zijn er niks bij vergeleken. 😱  Chalcedoon is lid van de zeer uitgebreide kwartsfamilie en heeft dan ook een hardheid van 6-7 op de schaal van Mohs. Het heeft zijn naam te danken aan de stad Chalcedon in het vroegere Asia Minor, wat nu de Istanbul-regio in Turkije is. Onbewerkte chalcedoon is te herkennen aan zijn witgrijze tot lichtblauwe semi-transparante lagen. Onbewerkt? Yes indeed, houdt dit nog even in gedachten, hier komen we later op terug!

Last van onbeheersbare emoties die de pan uit rijzen? Chalcedoon is je steen! Chalcedoon wordt gezien als de steen van de communicatie en evenwichtige emoties. Daarnaast ondersteunt het creatieve uitingen en zorgt het ervoor dat je jezelf kan blijven.

Chalcedoon heeft een aantal broers en zussen die grotendeels dezelfde fysieke eigenschappen hebben maar die door natuurlijke omstandigheden tijdens het ontstaan een andere kleur hebben gekregen. Dit zijn onder andere onyx (zwart-wit), carneool (oranje-rood-wit), sardonyx/sard/sarder (vergelijkbaar met maar donkerder dan carneool) en chrysopraas (appelgroen). Daarnaast staan ook de bekende agaat en jaspis vrij dicht bij chalcedoon (de kwartsfamilie is nou eenmaal vrij hecht 😜).

Still following? We komen nu namelijk bij het bewerkt/onbewerkt gedeelte: men is al erg lang gefascineerd door mineralen en as one does proberen we ook al erg lang om mineralen nog mooier te maken. In mooie vormen slijpen, poetsen, insmeren, verhitten, kleuren en zelfs mineralen op elkaar plakken om zo nieuwe edelstenen te vormen. Chalcedoon bleek uitermate geschikt te zijn om te kleuren. Anders dan bij andere gekleurde edelstenen (waar de kleur met alcohol, water of aceton makkelijk te wissen is) verandert de aangebrachte kleur bij chalcedoon niet of nauwelijks (believe me, ik heb zojuist een halfuur met nagellakremover over een gekleurde chalcedoon gewreven en er is niks veranderd)! Dit heeft ertoe geleid dat er vandaag de dag een hele reeks aan prachtig gekleurde chalcedonen op de markt te vinden is onder verschillende namen:

Aqua chalcedoon (semi-transparant turkoois)
Blauwe chalcedoon (semi-transparant blauw)
Roze chalcedoon (semi-transparant lichtroze)
Gele onyx (semi-transparant geel)
Groene onyx (semi-transparant fles-groen)
Zwarte onyx (ondoorzichtig zwart)
Rode onyx (semi-transparant oranje-rood) 

Van deze gekleurde chalcedonen kunnen vooral de zwarte en rode onyx voor een hoop verwarring zorgen. De zwarte onyx vanwege zijn overeenkomende naam met de “echte” onyx. Mag een zwart gekleurde chalcedoon dan wel onyx genoemd worden? Jep, indien er zwart of black voor staat is het algemeen geaccepteerd en kan je ervan uitgaan dat het dus om een gekleurde chalcedoon gaat. De rode onyx is makkelijk te verwarren met “echte” carneool en wordt helaas ook veel aangeboden op de markt onder deze naam, dit komt mede doordat carneool voor het gemak ook wel rode onyx genoemd wordt #babylonischespraakverwarring. Tip om de stenen uit elkaar te halen: de gekleurde chalcedonen zijn vaak helemaal effen van kleur terwijl de “echte” stenen meer kleurverschil en structuur hebben. Dit is goed te zien als je er met tegenlicht doorheen kijkt.

Chalcedoon wordt onder andere in Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India, de VS, Groot-Brittannië en Namibië gevonden.

Chalcedoon hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Boogschutter en Tweelingen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

chalcopyriet

Chalcopyriet staat voor denkvermogen, inzicht en de waarheid. Het zou intuïtie versterken en helpen om contact te maken met de innerlijke kennisbron. De steen symboliseert overvloed en voorspoed. Daarnaast draagt men het als hulp bij het mediteren en bij het doorbreken van energetische blokkades.

Chalcopyriet kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.

chrysocolla

Chrysocolla is de steen van de balans en het innerlijk evenwicht. Men draagt het bij weinig energie en een futloos gevoel. Als je nerveus of gespannen bent, zou het een goede steen zijn om bij je te dragen. Ook zou het negatieve emoties zoals schuldgevoel en verdriet helpen verminderen. De steen symboliseert zelfreflectie, stimuleert een neutrale en open houding en laat de waarheid naar boven komen. Het staat voor helderheid van geest, creativiteit en communicatie. Chrysocolla is ook één van de stenen die reinigende en activerende eigenschappen toegekend wordt. 

Chrysocolla hoort bij de sterrenbeelden Stier, Maagd en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!  

Chrysocolla kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.

Alle producten met chrysocolla

chrysopraas

Chrysopraas is een groene Chalcedoon die zijn naam te danken heeft aan de Griekse woorden voor “gouden appel” en “gouden prei”. Chrysopraas is een steen van het hart en zou helpen om groei en vergevingsgezindheid te stimuleren. Deze edelsteen zou dan ook een goed maatje kunnen zijn tijdens het kampen met liefdesverdriet. Chrysopraas kan helpen om terug te kijken of stukgelopen relaties met medeleven en vergevingsgezindheid, zowel voor jezelf als de ander en zo helpen bij het overkomen dan bitterheid en teleurstelling. Deze edelsteen zou kracht geven aan het hart, helpen bij het helen van gevoelens van eenzaamheid en isolatie en het hart hoop geven en klaarstomen om open te staan voor nieuwe relatie. Thank you, next!

Chrysopraas wordt voornamelijk gevonden in Australië en heeft daarom de bijnaam ‘Australische Jade’. Daarnaast wordt de steen ook gevonden in Brazilië, Madagaskar, Zuid-Afrika en Rusland.

citrien

Citrien is het zonnetje van de edelsteenkunde! Deze prachtige edelsteen behoort tot de kwartsfamilie en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Citrien is te herkennen aan zijn transparante citroengele tot oranjebruine kleur die het te danken heeft aan het aluminium gehalte.

Citrien is vernoemd naar citrus (je kunt vast raden waarom) en staat dus ook wel bekend als citroenkwarts. Citrien staat qua samenstelling dichtbij haar medekwartsen amethist en rookkwarts. Zo bestaan er ook vergroeiingen tussen rookkwarts en citrien genaamd smokey citrien.

Zoals wel eens vaker voorkomt bij edelstenen, bestaat er wat geschil over wanner de edelsteen wél of geen citrien mag heten. ‘Echte’ citrien is namelijk zeldzaam. Het is zelfs zo dat er binnen de wetenschappelijke kringen gezegd wordt dat je er vanuit kunt gaan dat het om een gebrande amethist gaat, als je de citrien niet met eigen ogen geel uit de mijn heb zien komen.

Wanneer amethist boven 300 graden verhit wordt dan krijgt deze een gele kleur. Als het boven de 550 graden verhit wordt dan kan de amethist zelfs een donkergele kleur krijgen! Mogen deze verhitte amethisten dan de naam citrien dragen? Ja, officieel mogen deze citrien genoemd worden – mits er open wordt gecommuniceerd over de bewerking van de stenen!

Citrien is één van de meest positieve edelstenen. Het staat voor ontspanning, extraversie en positiviteit. Het symboliseert de zon en warmte. Binnen de spirituele kant van de edelsteenkunde zijn de meningen sterk verdeeld over of een gebrande amethist dezelfde eigenschappen toegekend kan worden als een natuurlijke citrien. De één zegt dat een gebrande amethist zijn amethist-eigenschappen verliest en die van een citrien verkrijgt. Een ander vindt dat een gebrande amethist dezelfde maar zwakkere eigenschappen als een citrien zou hebben. Nog een populaire mening is dat ze een combinatie van de eigenschappen van amethist en citrien hebben. Wij zijn van mening dat een edelsteen vooral de waarde draagt die we er zelf aan hechten, en wat jij vindt, dat laten we lekker aan jou over!


Citrien hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Let op! Citrien kan zijn gele kleur verliezen door zonlicht.

Alle producten met citrien

dumortieriet

‘...adem in… adem uit…’ Ruisende zee, kabbelend beekje.. Het is weekend, of vakantie of nee, het is… Dumortieriet! Deze blue beauty behoort tot de nesosilicaten, is best zeldzaam en het is amaaaaazing! Het is vernoemd naar de Franse paleontoloog Eugene Dumortier die het mineraal nabij zijn huis heeft ontdekt. De steen wordt ook gevonden als insluitsels in kwarts, het wordt dan dumortierietkwarts genoemd! Dumortieriet staat bekend om de opake blauwe kleur en kan behoorlijk op lapis lazuli of sodaliet lijken. Het is makkelijk om de stenen te verwarren maar met een hardheid van 7 tot 8,5 op de schaal van Mohs is Dumortieriet echt een stuk harder! Dumortieriet heeft als eigenschap wit te worden als het genoeg verhit wordt. Het wordt daarom veel gebruikt in keramiek! 

Wist je dat dumortieriet in Afrika bekend stond als ‘versteend water’? Het werd op een soort magische wijze altijd in de buurt van water gevonden! Net als water zou het een verkoelend en kalmerend effect op de drager hebben. Dumortieriet symboliseert harmonie en geduld. Het is de steen voor alle mensen die wat relaxation en rust kunnen gebruiken! 

Dumortieriet wordt onder andere in Europa, de VS, Zuid-Afrika en Brazilië gevonden. 

epidoot

Epidoot kan in kleur variëren van geelgroen tot diep, donkergroen of zelfs zwart. Deze edelsteen staat voor inzicht, vertrouwen en geduld. Van deze steen wordt gezegd dat hij je helpt een realistische kijk te krijgen op jezelf, de situatie waarin je je bevindt en je capaciteiten. Deze steen zou kunnen werken als een vergrotende spiegel, dus je kunt maar beter klaar zijn om jezelf heel diep in de ogen te kijken. Er wordt gezegd dat epidoot aantrekt wat iemand uitstraalt, waardoor je als het ware altijd een koekje van eigen deeg krijgt (of ze dan ook zoet zijn of niet). Het kan helpen negativiteit los te laten en nieuwe positieve patronen te omarmen, waardoor het hoop voor de toekomst en de bereidheid om je dromen na te jagen kan vergroten. Epidoot is een goede herinnering dat wat je oogst wat je zaait.

Epidoot wordt gevonden in Oostenrijk, Pakistan, Mexico, Noorwegen, Mozambique en de VS.

fluoriet

Fluoriet staat voor zelfvertrouwen en structuur. Het symboliseert bescherming en stabiliteit. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren. De steen zou helpen om de concentratie te bevorderen, voor een snelle informatieverwerking zorgen en helpen om verbanden te leggen.

Fluoriet hoort bij de sterrenbeelden Waterman en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Fluoriet kan verbleken onder invloed van zonlicht en het is beter deze steen niet te veel bloot te stellen aan water.

granaat

Welkom in de wijde, ietwat verwarrende wereld van de granaten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen willen we een grote misvatting de wereld uit helpen: granaat is niet één edelsteensoort. Granaat is de naam van een mineraalgroep die tot de nesosilicaten behoort, dit zijn vrij harde edelstenen met een hardheid tussen de 6.5-7.5 op de schaal van Mohs! Granaten komen in veel verschillende kleuren en formaten voor, transparant en niet transparant. De bekendste granaten kan je onderverdelen in twee groepen:

Pyralspiet: pyroop, almandien en spessartiet
Ugrandiet: uvaroriet, grossulaar en andradiet

We focussen ons nu even op de geliefde, heldere, rode edelstenen die als granaat bij ons op de website aangeboden worden - de pyroop! Deze edelstenen hebben een wijnrode kleur of een helderrode kleur. Pyropen worden ook nog wel is aangeboden onder misleidende namen als: Kaapse robijn, Californian ruby, Arizona ruby of de Rocky Mountain ruby. Ze kunnen er inderdaad erg op lijken, maar let op: granaten zijn zeker geen robijnen! Granaten worden gewonnen over de hele wereld.

Er bestaan verschillende interessante theorieën over het ontstaan van granaten. De eerste mythe is dat ze gekweekt zouden worden door berggeesten. Tijdens het oogsten van de granaat wordt er naar zeggen een offer gebracht aan de berggeesten. In de tweede mythe zouden granaten, volgens Hildegard von Bingen, ontstaan uit een maansverduistering die onheilspellende tijden aankondigt. Wellicht dat deze steen daarom zo goed is in crisistijden! Granaten zouden ondersteunen in wilskracht, overlevingsdrang, positiviteit, moed en passie. En de naam granaat? Die is geïnspireerd op de granaatappel, vanwege de mooie rode kleur!


Granaat hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw en Schorpioen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met granaat

hematiet

Hematiet staat voor bescherming en harmonie. Deze steen zou je helpen meer te aarden, je zelfvertrouwen en zelfrespect te vergroten en de overlevingsdrang en wilskracht te versterken. Ook draagt men vaak Hematiet tijdens bij examens of tentamens, de steen zou namelijk helpen de concentratie te bevorderen en het geheugen te verbeteren. Hematiet kan niet goed tegen water.

hematoiet kwarts

Hematoiet kwarts bestaat uit Bergkristal met Hematiet. Door het rood-roze uiterlijk, wordt het ook wel de Red Healer genoemd. De naam Hema, is afgeleid van het oude Griekse woord ‘Aima’, wat bloed betekent. Hematoiet kwarts heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Hij wordt voornamelijk gewonnen in Madagaskar.

Hematoiet staat spiritueel gezien voor aardend, beschermend en wilskracht.

Hematoiet hoort bij de sterrenbeelden Ram en Waterman. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

howliet

Meet mega babe howliet! Deze lievelings heeft een hardheid van 3-3.5 op de schaal van Mohs en hoort bij de boraatmineralen! Howliet is vernoemd naar de Canadese mineraloog/geoloog/scheikundige Henry How, die het in 1868 ontdekte op Nova Scotia. 🍁  Deze Canadese beauty is te herkennen aan zijn marmerachtige witte kleur en zwarte aders. Howliet is erg poreus waardoor het net als Chalcedoon zeer geschikt is om duurzaam te kleuren. Turkoois gekleurde howliet is supermooi en wordt officieel Turqueniet genoemd, we hebben gemerkt dat turqueniet vaak verkocht wordt onder de naam turkoois. De echte steen turkoois is een stuk zeldzamer en duurder dus pas op!

Howliet is een mega zen steen, het zou helpen ontspannen en aarden. Het ondersteunt verdraagzaamheid en zou helpen te ontspannen in tijden van stress. Slapeloosheid zou geen schijn van kans maken bij howliet en hoofdpijn zou zomaar eens als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen. Dus grijp het dichtstbijzijnde yogamatje, namasté and have a great howliet day!   

Howliet wordt onder andere gevonden in de VS en Canada.

Howliet hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

ioliet

Ioliet dankt zijn naam aan het Griekse woord ‘ios‘, dat paars betekent. Maar naast paars kan ioliet veel meer kleuren hebben, zoals blauw, grijs, violet, blauw-paars of gelig-bruin. Ioliet is de transparante variant van de edelsteen Cordirie. Deze edelsteen wordt over de hele wereld gevonden en heeft een hardheid van 7,75 op de schaal van Mohs.

Ioliet staat bekend om zijn trichroïsme. Dit is het verschijnsel dat een kristal drie verschillende kleuren kan vertonen als je er op een bepaalde manier naar kijkt!

Spiritueel gezien staat deze steen voor inzicht en kennis en kan onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid extra motiveren.

Ioliet hoort bij de sterrenbeelden Stier, Weegschaal en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met ioliet

jade

Jade is de steen van voorspoed en welvaart. Het dragen van de steen kan geluk aantrekken en zou helpen om negatieve emoties en irritatie makkelijker los te laten. Ook stimuleert Jade het bedenken van nieuwe ideeën en het daadwerkelijk uitvoeren ervan. De steen bevordert liefde, verzorging en tolerantie en men neemt de steen ook wel eens mee voor extra bescherming tijdens een reis of vakantie. 

Jade hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met jade

jaspis

Jaspis staat voor aarding en bescherming. De steen kan helpen om je doelen te bereiken en om je ideeën om te zetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je dus om ergens vol voor te gaan. Door de sterke eigenschappen van Jaspis kan het je ook helpen voor jezelf op te komen, moed te geven, je weerbaar en assertief te maken en angst voor conflicten te verminderen. Mentaal staat de steen voor oprechtheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en zou het zorgen voor balans tussen lichaam, ziel en geest. De steen zou daarnaast ook organisatorische vaardigheden en snel denken bevorderen en de fantasie stimuleren. Daarnaast wordt Jaspis gedragen om makkelijker negatieve energie los te laten. 

Jaspis hoort bij de sterrenbeelden Ram, Leeuw, Maagd, Schorpioen en Steenbok. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Alle producten met jaspis

kyaniet

kyaniet

Zuivere kyaniet is van zichzelf kleurloos, maar door een wisselwerking tussen ijzer en titanium (ladingoverdracht tussen atomen) zien wij Kyaniet als de kleur blauw. Een ander uniek aspect is de dubbele hardheid. Bijna alle stenen hebben maar één hardheid, van welke kant je ook test. Maar de kyaniet is harder in de breedte dan in de lengte. Mind blowing, right?

Op de schaal van Mohs kan hij tussen de 5,5 en de 7 scoren (afhankelijk vanaf welke kant je test). Kyaniet valt op door zijn prachtige glans en zijn gelaagde opbouw.

Spiritueel gezien staat de steen voor inzicht, kracht en kan het je helpen de juiste koers te vinden.

Kyaniet hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen, Weegschaal, Boogschutter en Steenbok. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Ruwe Kyaniet liever niet onder hard stromend water houden.

Alle producten met kyaniet

labradoriet

Bestaat er een steen nog meer lievelings dan Labradoriet? We don’t think so! Deze veldspaat met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs is vernoemd naar het Labrador-schiereiland in Canada waar het onder andere gevonden wordt. Labradoriet staat bekend om zijn prachtige grijze regenboogglans (genaamd labradorescense of Schiller-effect) die kan uitschieten van blauw naar groen tot soms zelfs goudkleurig! Volgens een oude legende van de oorspronkelijke bevolking van Labrador, is een deel van het Noorderlicht gevangen in de prachtige blauwgroene gloed van labradoriet.

Wist je dat de witte variant van labradoriet, regenboog maansteen genoemd wordt? Verwarrend? Wij leggen het in het kort uit onder het kopje regenboog maansteen!

Labradoriet is de steen voor alle kunstenaars en denkers onder ons die af en toe een beetje creatieve en fantasierijke inspiratie nodig hebben! De steen wordt vaak gedragen om te beschermen tegen negatieve invloeden. Labradoriet zou zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen stimuleren.

Labradoriet wordt onder andere in Canada, Australië, Madagaskar, Mexico, Rusland, de VS en Finland gevonden.

Labradoriet hoort bij de sterrenbeelden Leeuw en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met labradoriet

larimar

Larimar is een zéér zeldzame vulkanische edelsteen. Larimar is een variant van de pectoliet, en hoewel pectoliet op bijna elk halfrond voorkomt, heeft geen enkele de unieke blauwe kleur van Larimar.

Larimar wordt maar op één plek in de wereld wordt gewonnen, namelijk op de Dominicaanse Republiek. Wist je dat er geruchten rondgaan dat de steen alleen vindbaar is op de plek waar Atlantis gezonken is?

De steen kan de kleuren lichtblauw, groen-blauw, wit, felblauw of een combinatie daarvan zijn. Op de schaal van Mohs scoort hij hardheid nummer 5. Spiritueel gezien staat hij voor innerlijke vrijheid, helderheid en balans.

Fun fact: Larimar is vernoemd naar Larissa, de dochter van de ontdekker van deze steen.


Larimar hoort bij het sterrenbeeld Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Larimar is gevoelig voor licht en verliest hierdoor zijn blauwe kleur, liever ook niet in contact laten komen met water.

Alle producten met larimar

larvikiet

Het heeft in een oogwenk een plekje in ons hart veroverd and it’s gonna stay for keeps. We hebben het natuurlijk over stoere vikingsteen larvikiet! Deze ruwe Noorman met een hardheid van 6-6.5 op de schaal van Mohs behoort tot de veldspaten en bevat daarnaast ook stukken kwarts. Larvikiet is vernoemd naar de plaats Larvik in Noorwegen en wordt ook wel blue pearl graniet of labrador graniet genoemd. Wist je dat deze beauty ook uitermate geschikt is om als interieursteen te gebruiken?! (Ehm, hallo volledig in larvikiet gehulde badkamer! 😍) Dankzij zijn internationale populariteit heeft larvikiet als natuursteen een heuse erfgoedstatus verkregen. Deze schoonheid is te herkennen aan zijn glanzende blauwe, zilveren en zwart geschubde voorkomen. Let op! Door het overeenkomende uiterlijk en de misleidende bijnaam van larvikiet is het makkelijk te verwarren met mede-veldspaat labradoriet.

Larvikiet wordt zowel hele nuchtere als hele spirituele eigenschappen toegekend. De steen zou helpen met een neutrale kijk op de wereld. Last van natte voeten? Larvikiet staat in verbinding met water en het weer, en zou gebruikt worden voor het uitoefenen van invloed hierop! Daarnaast zou de steen ook een verkoelend effect hebben, én helpt het met het maken van contact met natuurgeesten. 

Larvikiet wordt in Noorwegen gevonden.

lapis lazuli

Op zoek naar een knappe, donkere vreemdeling die al je dromen waar zal maken? Look no further, bestemming is bereikt! Lapis Lazuli wordt al werkelijk millennia lang gemijnd en gewaardeerd als edelsteen. De oudst bekende mijnen stammen uit een indrukwekkende 7000 BC in wat nu Afghanistan is. Niet heel gek dat dus dat het de nationale steen van dit land is! Lapis is afgeleid van het Latijnse woord voor steen, Lazuli komt van het Perzische Lãžward, een millennia oude vindplaats van de steen. Fun fact: veel hedendaagse benamingen van de kleur blauw, zowel in het Nederlands als andere talen, zijn afgeleid van Lapis Lazuli. Denk bijvoorbeeld aan azuurblauw, het Franse azur, het Engelse azure, het Spaanse azul en het Italiaanse azzurro. Lapis bestaat uit een combi van verschillende gesteentes: voornamelijk lazuriet, sodaliet, calciet, pyriet en marmer. Hierdoor behoort het tot de veldspaatvervangers ofwel veldspatoïdes. Met een hardheid van 5-5.5 op de schaal van Mohs is het een vrij zachte steen, dus pas op met krassen! Lapis lazuli is te herkennen aan zijn opake en intense blauwe verschijning. Deze heeft het te danken aan het mineraal lazuriet. Het kan goudkleurige spikkels bevatten (pyriet) en heeft vaak ook witte of lichtblauwe delen (sodaliet, calciet en marmer). Volledig blauwe lapis lazuli staat bekend als Royal Blue, lapis met veel calciet wordt chili lapis genoemd. Verder staat de steen ook bekend als lazuursteen of enkel lapis.      

Lapis staat symbool voor de nachtelijke sterrenhemel en de rivier de Nijl en is onlosmakelijk verbonden met de Egyptische hemelgodin Noet en haar collega-godin Ma’at (godin van de waarheid, orde en rechtspraak). Volgens de oermoeder van de Europese edelsteenkunde, St. Hildegard von Bingen, heeft lapis lazuli een positieve werking op de ogen. Daarnaast zou het helpen bij ongewenste romantische aandacht. De steen staat voor oprechte en liefdevolle relaties. Lapis zou ondersteunen in integriteit, het denkproces, intelligentie, concentratie, zelfvertrouwen, optimisme en meditatie. Een fantastische handlanger is in moeilijke en stressvolle tijden. 

Lapis Lazuli wordt onder andere in Afghanistan, Chili, China en Centraal-Azië gevonden.

Lapis Lazuli hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Alle producten met lapis lazuli

limoniet

Limoniet, ook wel ijzersteen genoemd, is een verzamelterm voor ijzer- en zuurstofhoudende hydroxides. De naam Limoniet te herleiden naar het Griekse woord voor weide of moeras omdat dit mineraal daar veelal gevonden wordt. Dit mineraal is oranje tot bruin, en soms zelf roodachtig van kleur, vaak te vergelijken met klei. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door de hoeveelheid ijzer aanwezig in elk mineraal.
Limoniet wordt al meer dan 4.000 jaar gebruikt. Neolithische grotschilderingen tonen aan dat Limoniet gebruikt werd als geel-, bruin- en rood pigment.
Dit mineraal zou ons verbinden met moeder aarde en de benodigde kracht geven om voor onszelf op te komen en door te gaan in stressvolle of overweldigende situaties. De krachtige energie die aan dit mineraal wordt toegekend zou een snelle aanpassing teweeg kunnen brengen die zou kunne zorgen voor meer zelfvertrouwen en besluitvaardigheid.

Limoniet komt veel voor en is overal op aarde te vinden. Belangrijke vindplaatsen liggen in Oostenrijk, Frankrijk, Australië, de VS, Brazilië en het eiland Cyprus.

Limoniet kan beter niet te veel blootgesteld worden aan water.

maansteen

Er zijn maar weinig stenen zo populair als de Maansteen! Deze beauty bestaat over het algemeen uit minuscule lagen van twee soorten veldspaat: orthoklaas en albiet en behoort tot de veldspaat-subfamilie orthoklaas. De verschillende lagen creëren de maneschijn-achtige glans (officieel adularescence genoemd) waar de steen zijn naam aan te danken heeft, sommige stenen kunnen ook een kattenoog glans hebben! Maansteen komt vooral goed tot zijn recht als het cabochon geslepen is en wordt ook wel adulaar (naar de Adula-Alpen in Zwitserland), hecatoliet (naar de Griekse maangodin Hecate) en Chandrakanta (Hindi voor “vrouw van de maan”) genoemd. Deze orthoklaas heeft een hardheid van 6-6.5 op de schaal van mohs en bestaat in de kleuren perzik, wit, bruin, grijs, zwart, groen en blauw. De blauwe maanstenen zijn in sommige gevallen niet of nauwelijks te onderscheiden van de eveneens zeer geliefde regenboog maansteen, dit is echter een witte variant van labradoriet!

Naast dat deze edelsteen onwijs mooi is, is het ook nog is een hele veelzijdige steen. Er stammen verhalen over maansteen uit het oude Griekenland, het Romeinse rijk, India, Sri Lanka, China en het Midden-Oosten. Men droeg het om de Maangoden te vriend te houden, bond het om bomen en planten om de oogst te bevorderen en zag het bovenal als een echte vrouwensteen.

Waar de edelsteen voor staat? Maansteen zou vrouwelijke energie, de maan, empathie, intuïtie, huwelijksgeluk en mensenkennis symboliseren. Tot slot zou maansteen je kunnen helpen met het vinden van je ware liefde, so move over Tinder, maansteen is in da house!

Maansteen wordt onder andere in de Alpen, Australië, Oostenrijk, China, Finland, India, Japan, Mexico, Myanmar, Noorwegen, Polen, Sri Lanka en de Verenigde Staten gevonden.

Maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Steenbok en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

malachiet

Malachiet was our first love and it’ll be our last… Deze kopercarbonaat heeft een hardheid van 3.5-4.5 op de schaal van Mohs en wordt al heeeeeeeel lang als siersteen gewaardeerd. Maar echt, de oudst gevonden (tot nu toe dan hé) tot sieraad verwerkte malachiet is een +\-10.600(!) jaar oude kraal. De naam malachiet is waarschijnlijk met wat omwegen terug te leiden naar het Griekse malakós, wat zacht betekent. Deze beauty wordt gevonden in de buurt van koperafzettingen, waar het ook zijn prachtige groen gestreepte uiterlijk aan te danken heeft. Malachiet wordt vaak samen met turkoois, azuriet en chrysocolla gevonden, wat vergroeiingen als malacolla en eilatsteen kan vormen.

Malachiet wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en is in de loop der tijd gelinkt aan een hele rits godinnen. In het oude Egypte met de godin Hathor, in de Griekse mythologie met de godinnen Aphrodite en Artemis, in het oude Rome met Venus. In de Russische Oeral regio bestaat een rijke folklore over de Mistress of the copper mountain aka the Malachite maid. Naast dat het dus goed is voor een eventuele divine intervention zou malachiet ook een positief effect hebben op je vermogen tot nadenken. Ook zou het communicatie met dieren verbeteren. Malachiet zou een goede invloed op de menstruatie, vruchtbaarheid en zwangerschap hebben. So embrace your inner goddess and go green or go home, malachiet is awesome en een blijvertje in onze collectie!

Malachiet wordt eigenlijk op alle continenten gevonden, de belangrijkste mijnplaatsen bevinden zich in de kopergordel in centraal Afrika.

Malachiet hoort bij de sterrenbeelden Waterman, Weegschaal, Stier en Schorpioen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

De lage hardheid en poreuze samenstelling van malachiet maken dat het een kwetsbare steen is die slecht tegen stoten/krassen en vloeistoffen kan.

Alle producten met malachiet

malacolla

Malacolla is een combinatie van Chrysocolla en Malachiet, zie beschrijving van deze edelstenen. Malacolla liever niet in aanraking laten komen met water.

obsidiaan

Obsidiaan is een glanzende glasachtige vulkanische steen met een hardheid van 5 tot 5.5. Deze steen heeft zijn naam te danken aan de prominente romein Obsius en wordt al sinds het Paleolithicum gebruikt voor het maken van speerpunten en andere gereedschappen.

Het merendeel aan obsidiaan heeft een zwarte tot donkerbruine kleur maar deze steen is ook te vinden in het groen of grijs. Door lichte kleur- en structuurverschillen is een een grote reeks aan verschillende soorten obsidiaan. De bekendste types zijn: zwarte-, sneeuwvlok-, mahonie-, regenboog- en goud obsidiaan.

Obsidiaan staat voor aarding en het reinigen van negativiteit. Men refereert ook wel eens naar zwarte obsidiaan als een psychische stofzuiger. Obsidiaan kan helpen om om te herkennen waar je negatieve energie en gedachten vasthoudt en helpen om boosheid, hebzucht, angst en wrok los te laten. Deze edelsteen heeft een beschermende energie die zou kunnen helpen om dicht bij jezelf te blijven wanneer je aan negativiteit wordt blootgesteld.

onyx

It’s tall, dark and handsome en het matcht. Werkelijk. Overal. Bij! We hebben het natuurlijk over de donkere schoonheid onyx (niet te verwarren met de Pokémon, gotta catch ‘m all!). Onyx behoort tot de zeer uitgebreide kwarts familie (specifieker een chalcedoon variëteit) en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Interessant weetje: zand bestaat grotendeels uit kwarts en is bijna overal aanwezig, ook in stof. Pas dus op met stenen/materialen met een hardheid lager dan 7, deze kunnen bekrast raken tijdens het afstoffen. De naam onyx is afgeleid van de Griekse term onyx, wat vingernagel betekent. De steen is te herkennen aan zijn opake zwarte voorkomen, vaak zijn er witte en/of grijze lagen in de steen te zien, deze lijken op de witte halve maantjes van je vingernagels. Echte onyx is vrij zeldzaam, de meeste zwarte stenen die in sieraden worden verwerkt zijn zwarte/black onyx. Dit is een door de mens bewerkte chalcedoon die voor het gemak dezelfde naam draagt. Je kan hier meer over lezen onder het kopje Chalcedoon!

Onyx wordt concentratie bevorderende eigenschappen toegekend. Daarnaast zou onyx ook een positief effect hebben op alle “het-glas-is-half-leeg-people” onder ons: Onyx zou ondersteunen in het omzetten van negativiteit in positiviteit!

Onyx wordt onder andere gevonden in Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, de VS en Pakistan.

opaal

Opaal is een kostbare edelsteen welke bestaat uit silica en water. De hoeveelheid water varieert in verschillende exemplaren. Hierdoor heeft deze edelsteen geen kristalstructuur. Op schaal van Mohs scoort deze edelsteen tussen de 5 en 6.5. Zijn naam heeft hij kregen van de Romeinen. De Romeinen noemden opalen 'opalus', wat zich vertaalt naar kostbare edelsteen. Een naam die deze edelsteen zeker verdient!

De grootste en duurste opaal die ooit gevonden is wordt de Olympic Australis genoemd. Deze opaal is 28 cm lang, 12 cm dik en 11,5 cm breed! Misschien heb je er wel eens van gehoord: de zwarte opaal. De voornaamste vindplaats van opaal is Ethiopië, maar de meest begeerde opaal komt uit Australië. Een zwarte opaal van hoge kwaliteit is zeldzamer dan de meeste diamanten. Je kan je dus ook wel voorstellen dat je even moet sparen voordat je een sieraad met deze opaal kan bemachtigen.

Ook zie je bij ons de dendriet opaal voorbij komen. Dendriet opaal is een witte opaalsoort zonder de kenmerken opaal glans. Dendrieten zijn varenachtige insluitsels van ijzer, mangaan, of andere metaaloxiden die een mooi patroon geven.

Opaal staat voor vreugde, optimisme, levenslust, spontaniteit, originaliteit, creativiteit. Het stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen.

Opaal hoort bij de sterrenbeelden Vissen, Kreeft, Schorpioen en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Alle producten met opaal

peridoot

Peridoot zou helpen om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het zou daarnaast ook zelfstandigheid en assertiviteit stimuleren. Het helpt om je eigen weg te volgen, fouten te erkennen en ze te corrigeren. 

Peridoot hoort bij het sterrenbeeld Maagd. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Peridoot liever niet blootstellen aan (fel) zonlicht, dit kan de steen verbleken.

Alle producten met peridoot

prasioliet

Prasioliet (Groene Amethist) heeft een zachte energie. Het symboliseert balans en aarding en zou helpen om je te laten leiden door je hart en ziel. Prasioliet kan verkleuren als het blootgesteld wordt aan (fel) zonlicht.

prehniet

Prehniet bevordert persoonlijke groei en geeft inzicht in jezelf. De steen staat voor liefde, rust, vrede en genezing. De steen zou de zintuigen verbeteren en een steuntje in de rug bieden voor het analytisch denkvermogen. 

Prehniet kan na blootstelling aan (fel) zonlicht zijn kleur verliezen.

pyriet

Pyriet is het meest voorkomende sulfidemineraal in de aardkorst. Een andere benaming voor pyriet is ook wel "gekkengoud" omdat deze golden beauty mensen kan verwarren met zijn goudgele kleur. Pyriet heeft zijn naam te danken aan het Griekse woord "pyr" wat "vuur" betekent, omdat de vonken er vanaf vliegen bij een botsing met een ander mineraal of metaal. Behalve kubussen en achtvlakken kan pyriet ook twaalfhoekige kristallen vormen. Pyriet wordt tegenwoordig gebruikt bij de fabricage van zwavelzuur, maar vroeger ook voor het ontsteken van buskruit in radslotgeweren. Op de schaal van Mohs kan hij tussen de 6 en de 6.5 scoren.

Spiritueel gezien wordt pyriet een inzichtgevende steen genoemd. Het bevordert zelfkennis en zou verdrongen herinneringen naar boven halen. Pyriet hoort bij het sterrenbeeld Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Pyriet bevat ijzer en kan gaan roesten als het in aanraking komt met water.

quattro quantum

Quattro Quantum is een combinatie van Chrysocolla, Dioptaas, Malachiet en Shattuckiet in (Rook)Kwarts. Quattro Quantum komt voor in Namibië en heeft een prachtige groenblauwe kleur. Van Quattro Quantum wordt gezegd dat het zowel een zachte als krachtige edelsteen is die wordt geassocieerd met balans, heling, bescherming en liefde. Van deze edelsteen wordt gezegd dat hij ruimte en gemoedsrust biedt en je zo helpt trouw te blijven aan jezelf en invloeden van buitenaf af te weren. Quattro Quantum zou geweldig zijn als het gaat om gezonde relaties. Het kan je helpen liefdesrelaties waarin je jezelf bent kwijtgeraakt opnieuw te definiëren of nieuwe liefdevolle relaties aan te trekken. Van Quattro Quantum wordt gezegd dat het een goede bondgenoot is in het balanceren van bestaande relaties of het verwerken van liefdesverdriet.

Quattro Quantum kun je het beste niet blootstellen aan water en fel zonlicht.

regenboog maansteen

Let’s talk Regenboog Maansteen! Er zijn maar weinig edelstenen zo populair als de regenboog maansteen! Vele theorieën, mythes en discussies heersen over deze edelsteen, wat hem eigenlijk des te interessanter maakt! Of deze beauty nu eigenlijk een witte labradoriet of een ‘echte’ maansteen variant is, zullen we je zo simpel mogelijk proberen uit te leggen!

Als we het over de regenboog maanstenen hebben, kunnen het eigenlijk twee verschillende mineralen zijn. Erg verwarrend dus! De regenboog maansteen kan een labradoriet variant óf een maansteen variant zijn. De maansteen variant is mineralogisch een combinatie van orthoklaas met albiet en behoort tot de groep van de alkali-veldspaten. Labradoriet is een combinatie van anorthiet met albiet en behoort tot de groep van de plagioklaas-veldspaten. Ze zijn dus qua samenstelling bijna (maar niet helemaal) hetzelfde! Met het blote oog is het verschil in ieder geval niet te ontdekken. Beide groepen worden verkocht onder de naam regenboog maansteen. Wil je weten welke jij in je bezit hebt? Dan zal je een microscopisch onderzoekje moeten doen!

De regenboog maansteen bestaat dus uit minuscule lagen van twee soorten veldspaat. Deze verschillende laagjes creëren de typische maneschijn-glans (officieel adularescence of Schiller-effect genoemd), waar de steen zijn naam aan te danken heeft. Deze glans komt vooral goed tot zijn recht als de steen cabochon geslepen is.

Regenboog maanstenen hebben ook nog eens verschillende bijnamen, zoals bijvoorbeeld Adulaar, welke verwijst naar de vindplaast in de Adula-Alpen in Zwitserland of Hecatoliet, welke verwijst naar de Griekse maangodin Hecate of Chandrakanta, welke in Hindi staat voor “vrouw van de maan”.

Er gaan mythes dat men regenboog maansteen droeg om de Maangoden te vriend te houden. En in sommige landen was het gebruikelijk om maansteen om bomen en planten te binden om de oogst te bevorderen. Het wordt op de meeste plekken bovenal als een echte vrouwensteen gezien.

Op spiritueel gebied staat de regenboog maansteen voor vrouwelijke energie, de maan, empathie, intuïtie, huwelijksgeluk en mensenkennis. De regenboog maansteen hoort bij de sterrenbeelden Kreeft, Steenbok en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Beide varianten van de regenboog maansteen worden onder andere in de Franse -en Oosterijkse Alpen, Australië, China, Finland, India, Japan, Mexico, Myanmar, Noorwegen, Polen, Sri Lanka en de Verenigde Staten gevonden. Hij heeft een hardheid van 6 tot 6.5 op schaal van Mohs.

Alle producten met regenboog maansteen

rhodochrosiet

De naam Rhodochrosiet refereert naar het Griekse woord voor de roze-rode kleur van deze edelsteen. Deze steen kan komt echter in een breed scala aan kleuren voor, van roze tot rood en alles er tussen in, maar Rhodochrosiet kan ook geelachtig, oranje of bruin zijn. Aangezien roze de kleur expressie van liefde is, zijn vrijwel alle rozige edelstenen gelinkt aan dit thema, en zo dus ook Rhodochrosiet.
Deze edelsteen staat voor zelfliefde en compassie en zou kunnen helpen bij het helen van emotionele wonden en het terugvinden van verloren herinneringen en vergeten talenten. Rhodochrosiet draagt een tedere en liefdevolle energie die het hart kan verzachten en voelt als een fijne knuffel. Deze edelsteen zou dan ook een goede vriend kunnen zijn als je wel wat hulp kunt gebruiken om jezelf te vergeven en weer wat van je kinderlijke speelsheid wilt herontdekken!


Hoewel de belangrijkste vindplaats van Rhodochrosiet in Argentinië is, wordt deze edelsteen ook gevonden in Afrika, Brazilië, Peru, Roemenië en de Verenigde Staten.

rhodoniet

Deze roze edelsteen siert menig Russisch paleis. Rhodoniet heeft zijn naam te danken aan het Griekse ‘rhodon’ (roze) en behoort tot de inosilicaten. Deze babushka is te herkennen aan zijn opake, zalmroze kleur (te danken aan mangaan) met opvallende zwarte dendriet details, er bestaan ook transparante rhodonieten maar deze zijn zeer zeldzaam. Het is met zijn hardheid van 6 op de schaal van Mohs een vrij zachte edelsteen. Rhodoniet heeft de reputatie één van de moeilijkst facet te slijpen edelstenen te zijn, vandaar dat de meeste stenen cabochon worden geslepen. Naast dat deze beauty veel in sieraden gebruikt wordt, is het ook uitermate geschikt om voor sierobjecten gebruikt te worden. Vooral in Tsaristisch Rusland waren ze fan van rhodoniet. Uit die periode komen gigantische vazen, lampen, ornamenten en zelfs sarcofagen, te bewonderen in de Hermitage in Sint-Petersburg. 

Traditioneel wordt rhodoniet gezien als de steen van geluk en vrolijkheid. Het heeft een zachte energie die langzaam maar zeker de scherpe randjes van heftige ervaringen verzacht. Rhodoniet is als een warme deken op psychologische wonden. Het zou compassie, geduld, intuïtie en emotionele balans versterken. Behoefte aan wat oprechte, tedere energie? Rhodoniet is de lieve knuffel-oma die iedereen stiekem in zijn leven nodig heeft.

Rhodoniet wordt onder andere in Rusland, Canada, Australië, Japan, Zweden, Tanzania, de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico, Peru, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk gevonden.

korund robijn

Een robijn is één van de varianten van het mineraal korund. De twee bekendste korund soorten zijn robijnen (rood) en saffieren (blauw). Korund is van zichzelf een kleurloze, harde edelsteen. Máár! Door de toevoeging van verschillende metaalsoorten kan het verschillende kleuren krijgen. Zo krijgt de korund robijn zijn rode kleur door chroomdeeltjes. En wanneer ze
een bruine tint hebben, komt dat door het ijzergehalte. Robijnen scoren 9 op de hardheidsschaal van Mohs. Aardig hard dus!

De naam is afgeleid van het Latijnse woord ruber, wat "rood" betekend. Vroeger mocht de steen alleen de naam Robijn krijgen als hij helder en bloedrood van kleur was. Tegenwoordig hebben alle rood getinte korund stenen de naam robijn. Korund robijn heeft geen specifieke afkomst, hij wordt namelijk gevonden over de hele wereld!

Robijnen staan spiritueel gezien voor kracht en energie. Deze edelsteen staat symbool voor geluk! Woorden die veel geassocieerd worden met robijn zijn: hartstocht, spanning, levendigheid, spontaniteit, dynamisch.

Robijn hoort bij de sterrenbeelden Ram en Schorpioen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met (korund) robijn

rookkwarts

Rookkwarts is een beschermende, aardende en ontgiftende steen. De steen staat voor ontspanning en acceptatie. Het ondersteunt het bieden van weerstand tegen stressvolle invloeden en zorgt voor geestelijke kracht. Rookkwarts zou hierdoor een gunstige werking hebben op faalangst. De steen stimuleert een nuchtere, pragmatische en positieve houding en bevordert de concentratie.

Rookkwarts hoort bij de sterrenbeelden Steenbok en Stier. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Rookkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Alle producten met rookkwarts

rozenkwarts

Voor rozenkwarts heeft natuurlijk iedereen een beetje een zwakke plek in zijn hart. Deze kwartsvariant heeft de lichtroze tot rozerode kleur te danken aan titanium, chroom en mangaan. Het is semi-transparant, erg troebel en is te herkennen aan een gebarsten structuur. Rozenkwarts heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs en is fotosensitief. Dit betekend dat de prachtige roze kleur kan verbleken als het te veel met UV licht in aanraking komt, pas dus op met zonlicht! Het is mogelijk dat hogere kwaliteit rozenkwartsen minuscule rutiel haartjes bevatten, dit creëert een kattenoog effect dat ook wel bekend staat als een zesstralige ster of asterisme. Rozenkwarts heeft zijn naam te danken aan de kleur roze en zou dus, arguably, ook als rozekwarts gespeld kunnen worden! Deze edelsteen is het zusje van de bergkristal en de amethist, twee andere kwarts varianten. De meest kwalitatieve rozenkwartsen worden gewonnen op Madagascar, maar er zijn vindplaatsen over de hele wereld!

Rozenkwarts is de edelsteen die al eeuwen symbool staat voor de liefde! In de Griekse en Romeinse tijd dacht men dat rozenkwarts door de godin Venus - de godin van de liefde - op aarde was gebracht. spiritueel gezien staat rozenkwarts voor schoonheid, kwetsbaarheid en onvoorwaardelijke zelfliefde.

Rozenkwarts hoort bij de sterrenbeelden Stier, Kreeft en Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!  

Rozenkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Alle producten met rozenkwarts

rutielkwarts

Rutielkwarts is een combinatie van bergkristal of rookkwarts waarin rutiel deeltjes zijn ingesloten. Door deze deeltjes lijkt het of er gouden, zilveren of koperkleurige haartjes door de steen heen lopen. Rutielkwarts staat voor versterken, versnellen en afstemmen. Men zegt dat rutielkwarts een synergetisch effect heeft door de combinatie van rutiel en de energieke en aardende effecten van bergkristal en rookkwarts. Net als vele andere kwartsen zou rutielkwarts programmeerbaar zijn en te gebruiken om intenties en affirmaties te versterken.

Deze edelsteen kan helpen om het bewustzijn te vergroten en helpen verduidelijken of een persoon of situatie goede of slechte vibes heeft. Rutielkwarts draagt een vrolijke energie met zich mee die je kan helpen om dingen wat zonniger en luchtiger in te zien bij het hebben een overweldigend verantwoordelijkheidsgevoel.

Rutielkwarts komt over het algemeen uit Brazilië of Madagascar.

saffier

Saffier heeft een positief effect op de psyche. De steen staat voor kalmte, geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. Saffier zou zorgen voor een heldere geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken.

seleniet

selaniet

De naam Seleniet stamt af van de oud-Griekse maangodin Selene, wat ‘Maan’ betekent. Soms vertoont het namelijk bleke, blauwachtige reflecties. Seleniet kan in kleur variëren van kleurloos tot grijs, wit, groen of goud-bruin. Wanneer de steen helemaal helder en doorzichtig is, wordt het ook wel Mariaglas genoemd. Het wordt op veel plaatsen gevonden, waaronder Australie, Griekenland, Mexico en de VS, veelal in de buurt van warmwaterbronnen.

Seleniet scoort hardheid 2 op de schaal van Mohs en lost op wanneer het in aanraking komt met water. Soms zijn seleniet kristallen zo zacht dat ze buigbaar zijn met de hand. Voorzichtig dus!

Door zijn waterige eigenschappen staat deze edelsteen, spiritueel gezien, voor reiniging, zuivering en evolutie.

Seleniet hoort bij de sterrenbeelden Stier en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met seleniet

serpentijn

Serpentijn heeft haar naam te danken aan de groene kleur en gladde slangenvel-achtige textuur. De kleur van deze edelsteen kan variëren van een licht geelgroene tot diepe donkergroene of zelfs zwarte kleur. Serpentijn wordt vaak verward met Jade door de gelijkenissen in kleur en textuur.
Serpentijn staat voor flexibiliteit en balans en zou helpen bij het loslaten van angsten rondom veranderingen en hartzeer. Deze edelsteen zou perspectief kunnen bieden, helpen om minder egocentrisch te zijn en kunnen bijdragen aan bereidheid tot het sluiten van compromis en meer aandacht en tijd willen besteden aan het werken voor het algemene belang. Serpentine zou de geestelijke en emotionele balans bevorderen. Ook zou deze steen kunnen helpen om vol verwachting en enthousiasme naar de toekomst te kunnen kijken en zodoende helpen bij om de leiding over je eigen leven te nemen.

Serpentijn wordt gevonden in Afghanistan, Afrika, China, Nieuw-Zeeland, Turkije, en de Verenigde Staten.

Het is beter om Serpentijn niet bloot te stellen aan water.

shattuckiet

Ooit gehoord van Shattuckiet? We hebben deze zeldzame inosilicaat met een hardheid van 3.5 op de schaal van Mohs te pakken kunnen krijgen en we laten niet meer los! Shattuckiet is vernoemd naar de kopermijn Shattuck in de Amerikaanse staat Arizona. De steen is te herkennen aan zijn semi-transparante, gevlekte blauwe en soms groenige voorkomen. Het kan behoorlijk op chrysocolla en malacolla lijken dus let op dat je ze niet verward! Shattuckiet is koperhoudend en wordt vaak in de buurt van malachiet gevonden.

Deze beauty stimuleert paranormale communicatie met hogere machten en buitenaardse wezens, jep you’ve read it correctly, E.T. phones home! 🖖👽  De steen staat in verbinding met de elementen water en lucht, en zou vibraties verhogen. Het is een goede steen voor waarheid en wijsheid en de heethoofden onder ons die de wereld geregeld door een rode waas zien hebben baat bij zijn kalmerende effect!

Shattuckiet wordt onder andere gevonden in de VS, Namibië, Zuid Afrika, Argentinië, Duitsland en Oostenrijk.

smaragd

Smaragd is de koningin van de edelstenen. Niet voor niets behoort deze queen tot de big four. Net als klein broertje aquamarijn is het een vorm van beryl en heeft het een hardheid van 7,7 to 8 op de schaal van Mohs. Wist je dat een smaragd pas een smaragd is op het moment dat het precies de juiste kleur smaragdgroen heeft? Als het net een andere kleur groen is, wordt het groene beryl genoemd. Smaragden zijn dan ook te herkennen aan de typerende smaragdgroene kleur! De stenen komen zowel transparant als opaak voor. Hoe helderder de steen, hoe meer hij waard is! De naam smaragd komt waarschijnlijk van het Griekse Smaragdos wat groene steen betekent. 

Dat smaragd synoniem staat voor royalty had ook Cleopatra al door. Het schijnt dat de Egyptische koningin verzot was op smaragden die gevonden werden in Egypte, de mijnen werden zelfs de Cleopatra mijnen genoemd! De beauties symboliseren recht, waarheid en intelligentie. Met de prachtige groene kleur draag je met een smaragd de eeuwig terugkerende lente bij je. Nog niet verkocht? Smaragd zou ook nog is beschermen tegen kwade bedoelingen! 

Smaragd wordt onder andere in Egypte, Colombia, Brazilië, Zambia, Zimbabwe, Madagaskar, Pakistan, Rusland en Afghanistan gevonden.  

Alle producten met smaragd

sodaliet

De naam verklapt het al een beetje; sodaliet is een edelsteen met een hoog Natrium (Sodium in het Engels) gehalte. De witte aders door zijn donkerblauwe kleur komt doordat hij vaak wordt gevonden in combinatie met kalksteen. Sodaliet is vindbaar in verschillende kleuren, maar voor sieraden wordt de blauw-witte variant het meest gebruikt. Deze edelsteen wordt vooral gewonnen in het meest zuidelijke puntje van Groenland.

Spiritueel gezien staat deze edelsteen voor zelfacceptatie, inzicht en zelfvertrouwen.

Sodaliet hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met sodaliet

spinel

“...I seem to be what I'm not, you see…” Toen The Platters in 1955 hun single ‘The Great Pretender’ uitbrachten had deze zin zó over onze con artist kunnen gaan. Waarom? Er zijn maar weinig edelstenen met zo’n illustere carrière als Spinel! Ten eerste is spinel niet één edelsteen maar net als bij granaat gaat het eigenlijk om een groep mineralen. Deze groep bevat onder andere; gahniet, hercyniet, ceyloniet en galaxiet. Ten tweede heeft deze beauty zich vanuit de diepere krochten van de aarde weten op te klauwen tot in de comfortabele setting van menig kroonjuweel onder de pretence dat het eigenlijk een robijn of saffier is. Hieronder is een lijst van de bekendste spinellen:

The Black Princes Ruby: een rode spinel van 170 karaat in de Britse Imperial State crown

The Timur Ruby: een rode spinel van 361 karaat in een ketting van de Britse Koningin Victoria

• De Imperial Crown of Russia bevat een rode spinel van 398.72 karaat

• De ST.-Wenzelskroon van de Boheemse kroonjuwelen bevat 44 spinellen

Alhoewel spinel net als de twee korunden tot de Oxiden behoort is het met een indrukwekkende hardheid van 8 op de schaal van Mohs toch echt net iets zachter. De eeuwenoude vergissing is echter begrijpelijk: spinel wordt veelal in dezelfde mijnen gevonden als korund, is daarnaast eveneens in zowel transparante als opake vorm te vinden en bestaat tot slot ook in bijna alle kleurschakeringen. Van blauw tot paars naar rood, ze spreken allemaal sterk tot de verbeelding. Toen er tijdens de tweede Starwars craze een nagenoeg schaduwloze roze-rode spinelsoort opdook in Myanmar werd deze dan ook vol genegenheid omgedoopt tot de Jedi-spinel (‘cause it ain’t got no darkside). 

Spinel is de geboortesteen van augustus en hoort bij het 22-jarig huwelijksjubileum. Deze krachtpatser wordt een sterke mannelijke energie toegekend. Het geeft kracht, activeert en zou een goed schild zijn voor negatieve gevoelens. Net zoals dat deze steen zelf moedig omhoog geklommen is, staat het dragen van een spinel voor moed, welvaart en succes! Het is duidelijk dat spinel tot de absolute royalty van de edelstenen behoort, dus even wuiven dan maar en may the force be with you!

Spinel wordt over de hele wereld gevonden. De belangrijkste mijnen bevinden zich in Azië.

tijgeroog

Tijgeroog helpt om afstand te nemen, overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog zou rust bevorderen, en kan gedragen worden bij overprikkeling.

Tijgeroog hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

Alle producten met tijgeroog

titanium kwarts

Titanium Kwarts zorgt voor een sterke basis samen met een vrolijke, ontspannen houding. Het staat voor kracht en energie. Titanium kwarts zou concentratie verhogen en doelgerichter maken. Met Titanium kwarts vergroot het vertrouwen in je eigen capaciteiten! Daarnaast zou het veerkrachtig werken om kalm en flexibel met dingen om te gaan.

Titanium Kwarts liever niet blootstellen aan zonlicht en stromend water.

titanium aura

Titanium Aura zorgt voor een sterke basis samen met een vrolijke, ontspannen houding. Het symboliseert mentale en fysieke kracht en energie. Het ondersteunt de concentratie, maakt doelgericht en vergroot het vertrouwen in je eigen capaciteiten. Daarnaast werkt het opbeurend en geeft het de rust en veerkracht om kalm en flexibel met dingen om te gaan en je niet zomaar van je stuk te laten brengen. 

Titanium Aura liever niet in aanraking laten komen met water en (fel) zonlicht.

toermalijn

Toermalijn kent vele verschillende varianten en is vindbaar in bijna alle kleuren. In de 17e eeuw werd de toermalijn vanuit Sri Lanka door Hollanders ingevoerd. Zij noemden deze (voor hen nieuwe) edelsteen ‘Turmali’, wat ‘steen met gemengde kleuren’ betekend. Wist je dat de toermalijn door kunstenaars als talisman werd gebruikt? Ze zouden namelijk het scheppingsvermogen van kunstenaars vergroten.

Toermalijn heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs en wordt (onder andere) op vele plekken in Europa gevonden.

Toermalijn hoort bij de sterrenbeelden Weegschaal, Schorpioen en Steenbok. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Toermalijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Alle producten met toermalijn

toermalijnkwarts

Toermalijnkwarts is een Bergkristal waar Zwarte Toermalijn kristallen doorheen lopen en is veelal gevonden in Brazilië. Toermalijnkwarts wordt geassocieerd met zuivering en het herstellen van negatieve invloeden. Men zegt dat deze ongebruikelijk combinatie van edelstenen een unieke energie genereert die we zouden kunnen omschrijven als een spirituele stofzuiger die de bad vibes opruimt, balans hersteld en een algehele staat van welzijn promoot. Het dragen van Toermalijnkwarts wordt dan ook beschreven als het dragen van een bubbel van licht die negatieve invloeden op afstand houdt en je algehele bewustzijn vergroot. Deze edelsteen zou helder denken stimuleren en kunnen helpen om zowel verlicht als geaard te voelen.

Toermalijnkwarts hoort bij het sterrenbeeld Weegschaal. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

topaas

Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling en zelfverwezenlijking stimuleert. De steen helpt om je eigen weg te vinden en te volgen door te vertrouwen op je eigen kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed.

Topaas hoort bij de sterrenbeelden Boogschutter en Tweelingen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen! 

Topaas kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.  

Alle producten met topaas

trolleiet

Trolleiet is een zeldzame blauw-groene edelsteen met een olie-achtige glans welke voor het eerst ontdekt werd in Zweden. Nu liggen de belangrijkste vindplaatsen in de Minas Gerais regio in Brazilië. De steen groeit oorspronkelijk in kleine prismavormige kristallen, helemaal ingekapseld door kwarts. Het mineraal heeft een hardheid van 5,5 tot 6 op de schaal van Mohs.

Spiritueel gezien staat Trolleiet voor verbinding, kalmte en verheldering en kan hij ondersteunend werken tijdens meditaties. Trolleiet wordt niet gerelateerd aan een sterrenbeeld of een bepaalde maand en is dus passend voor iedereen!

Trolleite wordt niet gerelateerd aan één bepaald sterrenbeeld of één bepaalde maand en is dus passend voor iedereen! Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

turkoois

Team Turkoois, lees snel verder! Deze prachtige fosfaat heeft een hardheid van 5/6 op de schaal van Mohs. Alhoewel Turkoois niet in Turkije wordt gevonden, is de edelsteen wel naar het land vernoemd. Hij reisde namelijk vanuit het Midden-Oosten via Turkije naar Europa! De Europeanen waren zo gecharmeerd van de kenmerkende blauwgroene uiterlijk van deze beauty, dat deze kleur al snel ook turkoois werd genoemd! Turkoois wordt onder andere gevonden in Mexico, de VS, China en Iran. De steen heeft een ondoorzichtige soms bijna wasachtige gloed. Er zijn varianten die meer richting blauw of groen neigen en soms hebben ze een soort donkere aders. Koperturkoois is een turkoois variant met stukken koper en, jup, ook deze absolute schoonheid hebben we meestal in voorraad in verschillende soorten sieraden! Er bestaat ook Turkoois met Pyriet. Dit is makkelijk te verwarren met koperturkoois aangezien het redelijk op elkaar lijkt!

Deze edelsteen symboliseert zelfverwezenlijking, zelfacceptatie en mentale balans. Hij zou helpen bij problemen in de relationele en vriendschappelijke sfeer en is je beste vriend ten tijde van een gebroken hart. Turkoois zou ondersteunend werken bij een gezonde nachtrust en wordt gezien als een goede steen voor kinderen!

Turkoois hoort bij de sterrenbeelden Waterman en Vissen. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

NB! Turkoois is een aardig poreuze steen waardoor hij kan verkleuren op het moment dat hij in aanraking komt met vloeistoffen. Deze trekken in de poriën van de steen, dus we raden aan om hem af te doen voor het handen wassen, douchen, parfumeren, zwemmen, sporten, moisturizen, schuimparty’s, you name it! Ook fel zonlicht kan ervoor zorgen dat Turkoois gaat verkleuren.

Alle producten met turkoois

zonnesteen

Het sprankelende zonnetje der edelstenen! Een zonnesteen is een oligoklaas veldspaat en is familie van de maansteen en labradoriet. Deze perzik- tot oranjekleurig glinsterende zonnesteen is genoemd naar het glinsteren van de zon. Mythen vertellen ons dat de Vikingen (800-1100) een zonnesteen als kompas gebruikten, om hun koers te bepalen op zee.

De kleur kan variëren van beige-geel, lichtbruin-oranje, perzik-roze tot oranje-rood. Zonnesteen heeft zijn glinstering (aventurisatie) te danken aan kleine insluitsels van hematiet of goethiet, beide ijzerverbindingen. De steen heeft een hardheid tussen de 6 en 6.5 op schaal van Mohs. De steen wordt vooral gevonden in Oregon USA en Australië.

Op spiritueel level versterkt de zonnesteen levenskracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen.

De zonnesteen hoort bij het sterrenbeeld Stier. Lees hier meer over welke edelstenen bij sterrenbeelden horen!

zoutsteen

Zoutsteen. Zoals de naam al verklapt: deze steen bestaat helemaal uit zout! Een andere benaming voor zoutsteen is Haliet, afgestamd van het Griekse woord 'álas' wat 'zout' betekent. Zoutsteen wordt gevonden in zoutwatermeren of zoutmijnen. Een zoutmijn is een enorm grote paddestoelvormige structuur onder de grond, die hoofdzakelijk uit zout bestaat.

Er worden verschillende heilzame werkingen toegekend aan Himalaya zout. Zo heeft zoutsteen de kracht om positieve ionen om te zetten in negatieve ionen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar die negatieve ionen wil je juist hebben! Zoutsteen draagt op die manier bij aan een gezondere luchtkwaliteit. Deze edelsteen heeft een hardheid van 2,5 op de schaal van Mohs en is dus erg kwetsbaar.

Op spiritueel vlak wordt er gezet dat zoutsteen zorgt voor rust, reinheid en kalmte. Hij hoort bij alle sterrenbeelden. Lees hier meer over welke edelstenen bij welke sterrenbeelden horen!

Let op! Deze steen is giftig voor huisdieren. Daarnaast trekt zoutsteen van nature water aan, let daarom op wanneer je de steen in een vochtige ruimte zet.

Bekijk producten met zoutsteen