Meten is weten! Hoe meet ik mijn ringmaat? Hoe lang valt een ketting? Welke maat oorring heb ik nodig? Op deze pagina kan je antwoorden vinden op al jouw vragen over maten en millimeters. 

Hoe meet ik mijn ringmaat?

Daar hebben wij een onwijs handige tool voor! Bekijk de ringmaattool via deze link.

Om te zorgen dat de ring die je uitzoekt goed past, kan je hier lezen hoe je een ringmaat kan opmeten. Onze ringmaten (16,5, 16,75, 17, etc.) zijn de diameter van de ring in mm, een maat 16,5 heeft als diameter 16,5 mm. Het verschil tussen twee ringmaten is dus maar een kwart mm waardoor het verschil minimaal is. Vergis je niet, het kan er net voor zorgen dat een ring lekker zit, afknelt of afvliegt. Doordat verschillende modellen ringen (breder, smaller, groter, kleiner, etc) verschillend vallen, pas je over het algemeen verschillende maten. Een hele smalle ring zonder steen zal iets groter vallen terwijl een grote ring met brede band meer ruimte op je vinger nodig heeft en dus kleiner valt. Neem niet meteen een hele maat groter of kleiner, maar ga uit van een kwart of halve maat verschil. Ook heeft iedere vinger een andere maat en zijn de vingers van je dominante hand iets groter aangezien je deze vaker gebruikt.

Let op! Als je linkshandig bent is dit verschil vaak weer kleiner, er zijn maar heel weinig mensen die volledig linkshandig zijn. 

Geen zin om de ringmaat tool aan te schaffen? Dan zijn er nog andere manieren om je maat te berekenen!


Ringen meten

Meet je ring

 • Je hebt al een ring die past: Pak een ring die je al hebt en waarvan je weet dat hij goed zit. Meet met een liniaal de diameter van de ring. Let op dat je de binnenkant van de ring opmeet! Als je een ring al een tijdje draagt kan deze vervormen. Meet daarom liever op 2 of 3 plekken de maat en reken het gemiddelde uit. (Wij meten zelf onze ringen met een ringstok, dit is een stuk preciezer dan een liniaal)
 • Je hebt nog geen ring die past: Je kan in onze winkel in Den Haag altijd je ringmaten laten opmeten (dit kan je als het goed is bij elke juwelier laten doen).

   Gebruik de maattabel

   Zoek in de maattabel op welke maat jij bij ons moet bestellen. Mocht je bijvoorbeeld wel jouw Amerikaanse ringmaat weten kan je deze gemakkelijk omzetten naar de Europese maat m.b.v. de tabel. Wij zelf meten onze ringen met een ringstok.

   Ringmaattabel van Wiezewasjes

   Welke maat oorring heb ik nodig?

   Dit verschilt heel erg per oor en hoe hoog of laag je gaatje zit. Een 8 mm is echt heel klein. Deze zit meestal in een tweede of derde gaatje en dan strak langs het oor. De oorring van 10 mm is nog steeds erg klein en meestal in het eerste of tweede gaatje strak langs je oor. Een oorring van 12 mm is al iets groter en zit ietsje losser, 14 mm nog iets losser en zo gaat het door. 

   TIP! Steek de oorring van achter je oor door het gaatje. Dan kan je hem gemakkelijk met behulp van de spiegel sluiten. Of laat je zus, broer, vader moeder, oma, opa, tante, oom, vriendin, vriend, partner, buurvrouw, buurman, random vreemdeling, etc. helpen!


   Hoe lang valt een ketting ongeveer?

   Bekijk de afbeelding hieronder om een idee te krijgen van hoe lang de kettingen ongeveer vallen. Dit is alleen ter indicatie en kan verschillen per persoon.

   Kettinglengtes