Er zijn zoveel verschillende materialen waar sieraden van gemaakt kunnen worden, dat we snappen dat jullie door de bomen het bos niet meer zien. Fear no longer, we hebben alles netjes op een rijtje gezet!

zilver

Het grootste gedeelte van onze sieraden is gemaakt van 925 (in het Engels: sterling) zilver. Dit is de meest pure vorm van zilver waar gebruiksproducten van gemaakt worden. 925 betekent dat het gaat om een zilverlegering (mengeling) die bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% vulstoffen. Deze 7,5% is nodig omdat zilver van zichzelf heel erg zacht is, te zacht zelfs om duurzame sieraden van te kunnen maken. In producten die gemaakt zijn van 925 zilver zit een gehalteteken, dit is een klein 925 symbool dat in het product geslagen is. Dit is wettelijk verplicht bij producten met meer dan 8 gram zilver. Hierdoor kan het zijn dat in jouw kleine oorringetje of oorbel geen keurmerk zit (zo wegen onze basic zilveren oorringen van 70mm nog geen 2 gram), dit betekent niet dat het product nep is maar dat het product te klein is om het keurmerk in te zetten. Het gehalteteken is een heel duidelijk signaal dat je nieuwe sieraad van een goede kwaliteit zilver is gemaakt!

Wij garanderen dat onze producten zijn gemaakt van 925 zilver. We hebben ook een aantal producten van andere materialen, dit hebben we zo duidelijk mogelijk aangegeven op de productpagina! Is je zilveren sieraad een beetje dof geworden of heb je het lang in een kast laten liggen? Geen probleem! Zilver reageert namelijk op zwavel, dit kan ervoor zorgen dat er een zwarte/bruine laag (zilversulfide) op komt. Zwavel of vormen hiervan zitten helaas gewoon in de lucht (denk hierbij aan smog en luchtvervuiling etc.) en ook in en op je huid.

Let ook op met producten van wol, zo is vilt werkelijk funest voor je zilveren sieraden. Poets het op of leg het even in een zilverbadje en het ziet er weer uit als nieuw!

14 karaat goud

Sinds 2020 verkopen we ook 14 karaat gouden sieraden! Goud is nog zachter dan zilver, vandaar dat het ook vaak gemengd wordt met andere materialen. De zuiverheid van goud voor sieraden wordt gemeten in karaat: zuiver goud is 24 karaat (99,9%). Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%). Onze gouden collectie wordt speciaal voor ons met de hand gesmeed door onze eigen goudsmid in Den Haag! De collectie bestaat tot nu toe uit basic ringen, kettingen met en zonder edelstenen, oorringen en oorringbedels met edelstenen! Wil je meer weten over goud, lees dan deze blog!

Bekijk alle 14 karaat gouden producten

gold plated

Massief goud is natuurlijk niet voor iedere portemonnee haalbaar, dus we blijven ook gewoon onze gold plated sieraden verkopen! Wat is dat gold plated nou precies? Een product is gold plated op het moment dat het bestaat uit een metaal dat in vloeibaar goud gedoopt is. Het staat ook wel bekend als verguld of gold filled. Onze gold plated producten hebben als basis sterling zilver met hier overheen een laagje goud. Bij deze producten vragen we altijd om uit te kijken met water en vloeistoffen, door aanraking met deze stoffen kan er meer wrijving ontstaan waardoor het laagje van het product afslijt. Dit gebeurt zeker niet altijd, maar kan op lange termijn wel gebeuren. Vaak zien we het bij ringen die om worden gehouden tijdens handen wassen, of bij het stukje oorbel dat door je oor heen gaat. Geen probleem natuurlijk als het product slijt, eronder zit een mooi zilveren product verstopt!

rvs / brass

De enige sieraden die wij verkopen die niet zijn gemaakt van echt zilver of goud zijn de enkelbandjes en enkele kettingen van het Blue House Project. De enkelbandjes zijn gemaakt van roestvrijstaal (RVS of stainless steel), dit is een materiaal dat niet verkleurd en best lang mooi blijft omdat er een beschermlaag op is aangebracht. We hebben de keuze gemaakt om deze producten van een ander materiaal te maken dan zilver omdat ze anders veel te duur zouden worden. (De enkelbandjes zouden dan rond de 300 euro per stuk gaan kosten en dat vonden we een beetje te gek worden! 😇) Messing is een koperlegering (mengsel). De kettingen gemaakt van brass (messing) hebben hetzelfde verhaal, als we deze zouden maken van zilver of gold plated zilver, dan zou dit ook te duur worden. RVS en brass zijn beide materialen die lang mooi blijven en weinig reageren op invloeden van buitenaf. We hebben ons best gedaan om het zo goed mogelijk aan te geven als een product van RVS of brass is gemaakt! Twijfel je? Neem dan contact op via de mail of vraag het aan onze winkelmeiden!

zilver plated

Er bestaan ook zilver plated sieraden, deze verkopen wij zelf niet. Dit is een laagje zilver over een ander materiaal (bijvoorbeeld RVS) heen. We verkopen geen zilver plated producten omdat dit niet een leven lang mooi blijft. Wij vinden het juist belangrijk om duurzame sieraden te verkopen waar je jarenlang plezier mee kan beleven. (Hoe leuk als je ze later aan je kinderen kan doorgeven als erfstuk?)

Hopelijk is alles nu een beetje duidelijk! Duurzaamheid blijft bij ons altijd hoog staan, we verkopen liever 10 goede ringen dan 100 neppers die binnen een maand kapot zijn. Vandaar dat we ons stinkende best doen om jullie goede kwaliteit, duurzame en vooral prachtige sieraden aan te bieden! En hoe leuk is het dat al jouw nieuwe lievelings je hele leven lang meegaan en ze nooit hun waarde verliezen!?

Liefs,

Het Wiezewasjes Team 🖤