Edelstenen

Laatste update: 11-12-2019

Hoi lieve Wiezewasjesfan!

Welkom op onze Edelstenenblog! Hier kun je allemaal leuke en interessante informatie vinden over de edelstenen die we verkopen. We zullen het regelmatig updaten, dus houd het in de gaten! De edelstenen staan gesorteerd op alfabetische volgorde.

Disclaimer:
De werking van edelstenen is niet bewezen en kan iedereen dus anders en/of op zijn eigen manier ervaren. Wij raden bij gezondheidsklachten natuurlijk aan om gewoon naar de dokter te gaan!

Agaat is een beschermende en rustgevende steen. De steen helpt met concentratieproblemen en stimuleert spirituele groei. Ook bevordert agaat  innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Deze steen beschermt je aura, geeft een veilig gevoel en brengt balans in lichaam, ziel en geest.


Amazoniet brengt balans en is een sterke beschermer tegen negatieve energie en elektromagnetische straling. Daarnaast werkt de steen kalmerend en brengt evenwicht bij extreme stemmingswisselingen zoals, verdriet, bezorgdheid, angst, trauma’s, zorgen en rouw. Amazoniet versterkt de vrije wil en helpt bij het oplossen van problemen omdat het verstand en intuïtie in balans brengt.
Amazoniet kan beter niet te veel met water in aanraking komen.


Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking. De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe. Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Amethist wordt ook wel gedragen bij hoofdpijn, migraine en slaapproblemen.
Amethist kan verkleuren door teveel zonlicht.


Aventurijn werkt kalmerend en beschermend en bevordert een gevoel van welzijn. De steen trekt voorspoed en geluk aan en motiveert je om je dromen waar te maken. De steen stimuleert tolerantie, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen, individualiteit en het bedenken van ideeën. Het werkt ontspannend en kalmerend bij woede, ergernis en irritaties. Aventurijn bevordert besluitvaardigheid, volharding, waarneming en creativiteit.


Angel Aura Kwarts is een met zilver en platina bewerkte bergkristal. Dit verenigt de energieën van de drie materialen  en wekt een vredig en tevreden gevoel op. Het bevordert hierdoor spirituele inzichten en kennis en helpt je om je spirituele levensdoel te vinden. Angel aura kwarts is een krachtige reiniger van lichaam, geest en ziel en helpt je losmaken van negatieve entiteiten en verbindingen. Omdat de steen zo'n fijn en rustig gevoel geeft, helpt de steen om stress, spanningen en zorgen te verminderen.
Angel Aura kwarts kan niet goed tegen fel zonlicht.

Aqua Aura Kwarts is een met goud bewerkte bergkristal, het is een beschermende en geneeskrachtige steen met een sterke werking op je aura. Aqua aura kwarts beschermt tegen negatieve energie, negatieve invloeden en spirituele of psychische aanvallen. De steen bevordert zelfverwezenlijking door je innerlijke potentieel te versterken en belemmeringen te verminderen. De steen versterkt de communicatie, het uiten van gevoelens en zelfexpressie. Aqua aura kwarts versterkt het immuunsysteem en de genezende eigenschappen van andere stenen.
Aqua Aura kwarts kan niet goed tegen fel zonlicht.


Bergkristal is een steen met enorme geneeskracht en bij uitstek geschikt voor healings en energetisch werk. Reagerend op de situatie reguleert, absorbeert, geeft of slaat de steen energie op.Omdat bergkristal zo neutraal en zuiver is kan het ook de werking van andere stenen versterken. Het beschermt je aura tegen straling, reinigt de chakra’s en brengt ze in balans. Mentaal bevordert bergkristal concentratie, helder denken, helpt om een neutrale en onpartijdige houding aan te nemen en om problemen op te lossen.


Carneool is een aardende, stabiliserende, vitaliserende en motiverende edelsteen. De steen geeft kracht, energie en doorzettingsvermogen. Het vergroot zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde en vermindert jaloezie. Het helpt je om voor jezelf op te komen en assertief te zijn wanneer dat nodig is. Carneool beschermt ook tegen negatieve energieën van andere mensen.


Calciet is een hele kalmerende steen. Het activeert en stimuleert lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling. De steen werkt motiverend, bevordert zelfvertrouwen, daadkracht, standvastigheid en geeft hoop en moed. Het verenigt gevoel en verstand, kalmeert de geest en zorgt hiermee voor innerlijke rust. Calciet stimuleert analytisch denken, bevordert de concentratie en trekt succes aan. Het kan negatieve energie uit een ruimte absorberen.
Calciet kan beter niet (langdurig) blootgesteld worden aan water.

Celestien is een krachtige steen die spirituele ontwikkeling en helderziendheid bevordert. Het trekt voorspoed en geluk aan en helpt te vertrouwen op je eigen intuïtie. Celestien bevordert creativiteit en is zeer geschikt voor mensen die in het openbaar moeten spreken. De steen werkt ook kalmerend.
Celestien kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren en water kan beter vermeden worden.


Chalcedoon

Kreeft, Boogschutter en Tweelingen

OK y’all, listen up and do it well, we staan op het punt je in te wijden in de dieper intriges van de chalcedoon en geloof ons: soap opera’s zijn er niks bij vergeleken 😱. Chalcedoon is lid van de zeer uitgebreide kwartsfamilie en heeft dan ook een hardheid van 6-7 op de schaal van Mohs. Het heeft zijn naam te danken aan de stad Chalcedon in het vroegere Asia Minor, wat nu de Istanbul-regio in Turkije is. Onbewerkte chalcedoon is te herkennen aan zijn witgrijze tot lichtblauwe semi-transparante lagen. Onbewerkt? Yes indeed, houdt dit nog even in gedachten, hier komen we later op terug!

Last van onbeheersbare emoties die de pan uit rijzen? Chalcedoon is je steen! Chalcedoon wordt gezien als de steen van de communicatie en evenwichtige emoties. Het zou helpen bij problemen met je keel en spraakvermogen. Daarnaast ondersteunt het creatieve uitingen en zorgt het ervoor dat je jezelf kan blijven.

Chalcedoon heeft een aantal broers en zussen die grotendeels dezelfde fysieke eigenschappen hebben maar die door natuurlijke omstandigheden tijdens het ontstaan een andere kleur hebben gekregen. Dit zijn onder andere onyx (zwart-wit), carneool (oranje-rood-wit), sardonyx/sard/sarder (vergelijkbaar met maar donkerder dan carneool) en chrysopraas (appelgroen). Daarnaast staan ook de bekende agaat en jaspis vrij dicht bij chalcedoon (de kwartsfamilie is nou eenmaal vrij hecht 😜).

Still following? We komen nu namelijk bij het bewerkt/onbewerkt gedeelte: men is al erg lang gefascineerd door mineralen en as one does proberen we ook al erg lang om mineralen nog mooier te maken. In mooie vormen slijpen, poetsen, insmeren, verhitten, kleuren en zelfs mineralen op elkaar plakken om zo nieuwe edelstenen te vormen. Chalcedoon bleek uitermate geschikt te zijn om te kleuren. Anders dan bij andere gekleurde edelstenen (waar de kleur met alcohol, water of aceton makkelijk te wissen is) verandert de aangebrachte kleur bij chalcedoon niet of nauwelijks (believe me, ik heb zojuist een halfuur met nagellakremover over een gekleurde chalcedoon gewreven en er is niks veranderd)! Dit heeft ertoe geleid dat er vandaag de dag een hele reeks aan prachtig gekleurde chalcedonen op de markt te vinden is onder verschillende namen:

Aqua chalcedoon (semi-transparant turkoois)

Blauwe chalcedoon (semi-transparant blauw)

Roze chalcedoon (semi-transparant lichtroze)

Gele onyx (semi-transparant geel)

Groene onyx (semi-transparant fles-groen)

Zwarte onyx (ondoorzichtig zwart)

Rode onyx (semi-transparant oranje-rood        

Van deze gekleurde chalcedonen kunnen vooral de zwarte en rode onyx voor een hoop verwarring zorgen. De zwarte onyx vanwege zijn overeenkomende naam met de “echte” onyx. Mag een zwart gekleurde chalcedoon dan wel onyx genoemd worden? Jep, indien er zwart of black voor staat is het algemeen geaccepteerd en kan je ervan uitgaan dat het dus om een gekleurde chalcedoon gaat. De rode onyx is makkelijk te verwarren met “echte” carneool en wordt helaas ook veel aangeboden op de markt onder deze naam, dit komt mede doordat carneool voor het gemak ook wel rode onyx genoemd wordt #babylonischespraakverwarring. Tip om de stenen uit elkaar te halen: de gekleurde chalcedonen zijn vaak helemaal effen van kleur terwijl de “echte” stenen meer kleurverschil en structuur hebben. Dit is goed te zien als je er met tegenlicht doorheen kijkt.

Chalcedoon wordt onder andere in Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India, de VS, Groot-Brittannië en Namibië gevonden.


Chalcopyriet is een sterk inzichtgevende steen, zowel in je omgeving als in jezelf en het helpt de waarheid bloot te leggen. Het versterkt je intuïtie en helpt je contact maken met je innerlijke kennisbron. Ook waarneming en logisch denken worden versterkt zodat inzicht op alle niveaus (rationeel, intuïtief en spiritueel) bevordert wordt. De steen trekt overvloed en voorspoed aan. Het helpt om energetische blokkades te doorbreken en bevordert diepe, inzichtgevende meditatie. Chalcopyriet kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.


Chrysocolla zorgt voor balans en innerlijk evenwicht en reguleert je energieniveau.  Als je weinig energie hebt en je futloos voelt, werkt het activerend, geeft kracht en zet aan tot handelen. Als je nerveus of gespannen bent, werkt de steen kalmerend.Het helpt negatieve emoties zoals schuldgevoel en verdriet verminderen. De steen zet aan tot zelfreflectie, stimuleert een neutrale en open houding en laat de waarheid naar boven komen. Het bevordert helderheid van geest, maakt creatief en bevordert communicatie. Chrysocolla  absorbeert negatieve energie en reinigt en activeert de chakra’s.
Chrysocolla kan beter niet te lang aan water blootgesteld worden.


Citrien is een zonnige en verwarmende steen. De steen bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect, individualiteit, extraversie en stimuleert zelfverwezenlijking. Het geeft energie, levensvreugde en moed en helpt zo depressies, angsten, fobieën en zelfdestructief gedrag te overwinnen. Citrien trekt geluk, voorspoed, succes en rijkdom aan en stimuleert de drager om dit met anderen te delen. De steen maakt creatief en bevordert zelfexpressie en helpt om conflicten binnen een groep op te lossen.

 

Fluoriet is een beschermende en stabiliserende steen, die het zelfvertrouwen vergroot en helpt structuur te brengen in ons leven. De steen geeft inzicht in beperkende gedrag- en denkpatronenen werkt emotioneel stabiliserend. Fluoriet is een goede steen om te dragen tijdens het studeren. De steen bevordert de concentratie, zorgt voor een snelle informatieverwerking en helpt om verbanden te leggen.. Het beschermt tegen en reinigt elektromagnetische straling.
Fluoriet kan verbleken onder invloed van zonlicht en het is beter deze steen niet te veel bloot te stellen aan water.


Granaat

Ram, Leeuw, Schorpioen, Steenbok

Welkom in de wijde, ietwat verwarrende wereld van de granaten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen willen we een grote misvatting uit de wereld helpen: granaat is niet één edelsteensoort. Granaat is de naam van een mineraalgroep die tot de nesosilicaten behoort,  dit zijn vrij harde edelstenen met een hardheid tussen de 6.5-7.5 op de schaal van Mohs! Granaten komen in veel verschillende kleuren en formaten voor en ze kunnen zowel opaak als transparant zijn. De bekendste granaten zijn: pyroop, almandien, spessartiet, grossulaar, uvaroviet en andradiet. Deze zijn weer onderverdeeld in twee groepen:

Pyralspiet: pyroop, almandien en spessartiet 

Ugrandiet: uvaroriet, grossulaar en andradiet  

We focussen ons nu even op de zeer geliefde, heldere, rode edelstenen die als granaat op de markt staan, deze komen uit de pyralspiet groep. Deze stenen hebben cabochon geslepen een wijnrode kleur en facet geslepen een helderrode kleur. Alhoewel het lastig vast te stellen is om welke granaatsoort het precies gaat, wordt met granaat meestal een almandien, pyroop of een mengeling tussen de twee bedoelt. Voor het gemak worden pyroop en mengelingen tussen almandien en pyroop ook wel rhodeliet (niet te verwarren met rhodoniet, dat is weer compleet iets anders) genoemd en staat almandien ook wel bekend als karbonkel. De Karbonkel is daarnaast ook een oude, mytische edelsteen die zou oplichten als een vlam en en wie zou ooit “Karbonkel”, de cyclopische slechterik van schooltv’s “Ik Mik Loreland” en bron van menig 90’s jeugdtrauma, kunnen vergeten?! (Imma tell you who, not me!! #jarentherapie) Pyropen worden trouwens ook nog wel is aangeboden onder misleidende namen als: kaapse robijn, California ruby, Arizona ruby en Rocky Mountain ruby. Ze kunnen er inderdaad erg op lijken, maar let op: granaten zijn zeker geen robijnen! Oh well, what’s in a name. 

Er bestaan verschillende interessante theorieën over het ontstaan van granaten. Ten eerste zouden ze gekweekt worden door berggeesten. Het is dan ook de bedoeling dat er bij het oogsten van een granaat een offer wordt gebracht aan de berggeesten en dat de steen een naam krijgt omdat de berggeesten anders bij je kunnen gaan spoken. (Pampampaaaaaam) Ten tweede zouden granaten, volgens Hildegard von Bingen, ontstaan uit een maansverduistering die onheilspellende tijden aankondigt. (Nogmaals pampampaaaaaam) Wellicht dat deze steen daarom zo goed is in crisistijden! Granaten ondersteunen wilskracht, overlevingsdrang, positiviteit, moed en passie. Ze geven energie en hebben een positief effect op bloedgerelateerde zaken als vruchtbaarheid, bloedarmoede, menstruatiepijn en wonden. De rode wonders hebben een verkoelend effect op hoofdpijn en koorts. Wellicht dat het echter niet de beste stenen zijn voor de iets temperamentvollere individuen onder ons. Deze lopen het risico alleen maar sneller te ontploffen bij het dragen van een granaat! Dus is jouw bijnaam “Explosion mcRoadrage”? Misschien niet voor een granaat gaan. Heb je juist wat pit nodig? You’ve got a match!    

Granaten worden op ieder continent gevonden.


Hematiet werkt aardend, beschermend en harmoniserend. De steen geeft zelfvertrouwen, vergroot het zelfrespect en de overlevingsdrang en versterkt de wilskracht. Het verbetert de concentratie en het geheugen. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen.
Hematiet kan niet goed tegen water.


Howliet

Tweelingen en Weegschaal

Meet mega babe howliet! Deze lievelings heeft een hardheid van 3-3.5 op de schaal van Mohs en hoort bij de boraat-mineralen! Howliet is vernoemd naar de Canadese mineraloog/geoloog/scheikundige Henry How, die het in 1868 ontdekte op Nova Scotia 🍁. Deze Canadese beauty is te herkennen aan zijn marmerachtige witte kleur en zwarte aders. Howliet is erg poreus waardoor het net als chalcedoon zeer geschikt is om duurzaam te kleuren. Turkoois gekleurde howliet is supermooi en wordt officieel turqueniet genoemd, we hebben gemerkt dat turqueniet vaak verkocht wordt onder de naam turkoois. De echte steen turkoois is een stuk zeldzamer en duurder dus pas op!

Howliet is een mega zen steen, het zou helpen ontspannen en aarden. Het ondersteunt verdraagzaamheid en ontspant in tijden van stress. Slapeloosheid maakt geen schijn van kans bij howliet en hoofdpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dus grijp het dichtstbijzijnde yogamatje, namasté and have a great howliet day!    

Howliet wordt onder andere gevonden in de VS en Canada.


Ioliet stimuleert inzicht en kennis, het bevorderd onafhankelijkheid, verantwoordelijkheid en helpt tegen verslavingen. Het helpt je te ontdekken wie je bent en om jezelf te kunnen zijn. Zo helpt de steen ook bij gezonde relaties.


Jade trekt welvaart, voorspoed en geluk aan en helpt om negatieve emoties en irritatie los te laten. Het stimuleert het bedenken van ideeën en het daadwerkelijk uit voeren ervan. Jade bevorderd de liefde, verzorging en tolerantie en zorgt voor extra bescherming tijdens een reis of vakantie.


Jaspis werkt aardend en beschermend. De steen helpt je om doelen te bereiken en om je ideeën om te zetten in actie. Het maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden en helpt je om ergens vol voor te gaan. Jaspis helpt je ook voor jezelf opkomen en geeft moed, maakt je weerbaar en assertief en vermindert angst voor conflicten. Het maakt oprecht, eerlijk, hulpvaardig en zorgt voor balans in lichaam, ziel en geest. De steen bevordert ook organisatorische vaardigheden, snel denken en stimuleert de fantasie. Jaspis absorbeert negatieve energie en beschermt op deze manier tegen straling en negatieve invloeden.


Kyaniet heeft een kalmerende en evenwichtige werking. Het helpt ons de regie over ons eigen leven voeren en om in te zien dat we onze eigen toekomst vorm kunnen geven. De steen werkt kalmerend, brengt innerlijke rust en helpt onze blokkades en angsten te doorbreken. Het maakt spontaan, empathisch en zet aan tot zelfexpressie en communicatie. Het bevordert ook logisch en rationeel denken en eerlijk en oprecht zijn.
Ruwe Kyaniet liever niet onder hard stromend water houden.


Labradoriet

Leeuw, Schorpioen en Boogschutter

Bestaat er een steen nog meer lievelings dan labradoriet? We don’t think so!! Deze veldspaat met een hardheid van 7 op de schaal van Mohs is vernoemd naar het Labrador-schiereiland in Canada waar het onder andere gevonden wordt. Canada, here we come! Labradoriet staat bekend om zijn prachtige grijze regenboogglans (genaamd labradorescense) die kan uitschieten van blauw naar groen tot soms zelfs goudkleurig! Witte labradorieten zijn zo populair en geliefd dat ze officieel de naam regenboog maansteen hebben gekregen. 

De steen heeft een beschermende werking tegen negatieve invloeden en mensen. Heb je last van paniekerigheid? Dan is labradoriet wellicht een steen voor jou, het vermindert angst en stimuleert zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Labradoriet is de steen voor alle kunstenaars en denkers onder ons die af en toe een beetje creatieve en fantasierijke inspiratie nodig hebben!

Labradoriet wordt onder andere in Canada, Australië, Madagaskar, Mexico, Rusland, de V.s. en Finland gevonden.


Larimar helpt je om je leven in eigen hand te nemen en om met veranderingen om te gaan. Het zorgt voor innerlijke rust, helderheid en balans en gaat zelfdestructief gedrag en een slachtofferhouding tegen. De steen helpt bij angst, stress, schuldgevoelens en extreme emoties  en helpt om blokkades te doorbreken. De steen zet aan tot actie maar stimuleert ook om dingen op zijn beloop te laten als dat nodig is.
Larimar is gevoelig voor licht en verliest hierdoor zijn blauwe kleur, liever ook niet in contact laten komen met water.

 

Larvikiet

Larvikiet is niet tot een specifiek sterrenbeeld toegekend.

Het heeft in een oogwenk een plekje in ons hart veroverd and it’s gonna stay for keeps. We hebben het natuurlijk over stoere vikingsteen larvikiet! Deze ruwe Noorman met een hardheid van 6-6.5 op de schaal van Mohs behoort tot de veldspaten en bevat daarnaast ook stukken kwarts. Larvikiet is vernoemd naar de plaats Larvik in Noorwegen en wordt ook wel blue pearl graniet of labrador graniet genoemd. Wist je dat deze beauty ook uitermate geschikt is om als interieursteen te gebruiken?! (Ehm, hallo volledig in larvikiet gehulde badkamer 😍) Dankzij zijn internationale populariteit heeft larvikiet als natuursteen een heuse erfgoedstatus verkregen! Deze schoonheid is te herkennen aan zijn glanzende blauwe, zilveren en zwart geschubde voorkomen. Let op! Door het overeenkomende uiterlijk en de misleidende bijnaam van larvikiet is het makkelijk te verwarren met mede-veldspaat labradoriet.

Larvikiet wordt zowel hele nuchtere als hele spirituele eigenschappen toegekend. De steen zou helpen met een neutrale kijk op de wereld en een hoge bloeddruk. Last van natte voeten? Larvikiet staat in verbinding met water en het weer en zou gebruikt worden voor het uitoefenen van invloed hierop! Daarnaast heeft de steen ook een verkoelend fysiek effect en helpt het met het maken van contact met natuurgeesten. Daarbovenop komt ook nog de allerbeste eigenschap ooit, larvikiet zou een positieve werking hebben op cellulitis 😉.

Larvikiet wordt in Noorwegen gevonden.

 

Lapis Lazuli

Boogschutter en Maagd 

Op zoek naar een knappe, donkere vreemdeling die al je dromen waar zal maken? Look no further, bestemming is bereikt. Lapis lazuli wordt al werkelijk millennia lang gemijnd en gewaardeerd als edelsteen. De oudst bekende mijnen stammen uit een indrukwekkende 7000 BC in wat nu Afghanistan is. Niet heel gek dat dus dat het de nationale steen van dit land is! Lapis is afgeleid van het Latijnse woord voor steen, Lazuli komt van het Perzische Lãžward, een millennia oude vindplaats van de steen. Funfact: veel hedendaagse benamingen van de kleur blauw, zowel in het Nederlands als andere talen, zijn afgeleid van Lapis Lazuli. Denk bijvoorbeeld aan azuurblauw, het Franse azur, het Engelse azure, het Spaanse azul en het Italiaanse azzurro. Lapis bestaat uit een combi van verschillende gesteentes: voornamelijk lazuriet, sodaliet, calciet, pyriet en marmer. Hierdoor behoort het tot de veldspaatvervangers ofwel veldspatoïdes. Met een hardheid van 5-5.5 op de schaal van Mohs is het een vrij zachte steen, dus pas op met krassen! Lapis lazuli is te herkennen aan zijn opake en intense blauwe verschijning. Deze heeft het te danken aan het mineraal lazuriet. Het kan goudkleurige spikkels bevatten (pyriet) en heeft vaak ook witte of lichtblauwe delen (sodaliet, calciet en marmer). Volledig blauwe lapis lazuli staat bekend als Royal Blue, lapis met veel calciet wordt chili lapis genoemd. Verder staat de steen ook bekend als lazuursteen of enkel lapis.      

Lapis staat symbool voor de nachtelijke sterrenhemel en de rivier de Nijl en is onlosmakelijk verbonden met de Egyptische hemelgodin Noet en haar collega godin Ma’at (godin van de waarheid, orde en rechtspraak). Volgens de oermoeder van de Europese edelsteenkunde, St. Hildegard von Bingen, heeft lapis lazuli een positieve werking op de ogen en jicht gerelateerde klachten. Daarnaast zou het helpen bij ongewenste romantische aandacht van zowel mannen als vrouwen. Het is een goede steen voor oprechte en liefdevolle relaties. Lapis ondersteund integriteit, het denkproces, intelligentie, concentratie, zelfvertrouwen, optimisme en meditatie. Dit gecombineerd met het kalmerende effect op woedeaanvallen, ergernissen en angsten maakt dat lapis een fantastische handlanger is in moeilijke en stressvolle tijden. 

Lapis lazuli wordt onder andere in Afghanistan, Chili, China en Centraal-Azië gevonden.

 

Maansteen

Kreeft, Steenbok en Vissen

Hé moonchild! Je bent op je bestemming aangekomen 😍. Er zijn maar weinig stenen zo hoog geacht als internationale superster maansteen! Deze beauty bestaat over het algemeen uit minuscule lagen van twee soorten veldspaat: orthoklaas en albiet en behoort tot de veldspaat-subfamilie orthoklaas. De verschillende lagen creëren de maneschijn-achtige glans (officieel adularescence genoemd) waar de steen zijn naam aan te danken heeft, sommige stenen kunnen ook een kattenoog glans hebben! Maansteen komt vooral goed tot zijn recht als het cabochon geslepen is en wordt ook wel adulaar (naar de Adula-Alpen in Zwitserland), hecatoliet (naar de Griekse maangodin Hecate) en Chandrakanta (Hindi voor “vrouw van de maan”) genoemd. Deze orthoklaas heeft een hardheid van 6-6.5 op de schaal van mohs en bestaat in de kleuren perzik, wit, bruin, grijs, zwart, groen en blauw. De blauwe maanstenen zijn in sommige gevallen niet of nauwelijks te onderscheiden van de eveneens zeer geliefde regenboog maansteen, dit is echter een witte variant van labradoriet! 

Naast dat deze moonbabe extreem pretty is, is het ook nog is een hele veelzijdige steen. Er stammen verhalen over maansteen uit het oude Griekenland, het Romeinse rijk, India, Sri Lanka, China en het Midden-Oosten. Men droeg het om de Maangoden te vriend te houden, bond het om bomen en planten om de oogst te bevorderen en zag het bovenal als een echte vrouwensteen. Maansteen staat voor vrouwelijke energie, de maan, empathie, intuïtie, huwelijksgeluk en mensenkennis. Het is de perfecte steen voor de bekende vrouwenkwaaltjes en het zou je helpen om je emoties te beheersen. Het is een goede steen om te dragen tijdens de zwangerschap en het zou een positief effect hebben op stressgerelateerde klachten, nachtmerries, de overgang, menstruatieklachten, astma en je blaas! Tot slot zou maansteen je kunnen helpen met het vinden van je ware liefde (geef toe, als je iemand flink hard met een maansteen raakt, rent ‘ie niet zo snel meer weg 😇😜), so move over Tinder, maansteen is in da house!!

Maansteen wordt onder andere in de Alpen, Australië, Oostenrijk, China, Finland, India, Japan, Mexico, Myanmar, Noorwegen, Polen, Sri Lanka en de Verenigde Staten gevonden.

 

Malachiet

Waterman, Weegschaal, Stier en Schorpioen

Malachiet was our first love and it’ll be our last… Deze kopercarbonaat heeft een hardheid van 3.5-4.5 op de schaal van mohs en wordt al heeeeeeeel lang als siersteen gewaardeerd. Maar echt, de oudst gevonden (tot nu toe dan hé) tot sieraad verwerkte malachiet is een +\-10.600 (!) jaar oude kraal. De naam malachiet is waarschijnlijk met wat omwegen terug te leiden naar het Griekse malakós, wat zacht betekent. Deze beauty wordt gevonden in de buurt van koperafzettingen, waar het ook zijn prachtige groen gestreepte uiterlijk aan te danken heeft. Malachiet wordt vaak samen met turkoois, azuriet en chrysocolla gevonden, wat vergroeiingen als malacolla en eilatsteen kan vormen.

Malachiet wordt geassocieerd met vrouwelijkheid en is in de loop der tijd gelinkt aan een hele rits godinnen. In het oude Egypte met de godin Hathor, in de Griekse mythologie met de godinnen Aphrodite en Artemis, in het oude Rome met Venus en in de Russische Oeral regio bestaat een rijke folklore over de Mistress of the copper mountain aka the Malachite maid. Naast dat het dus goed is voor een eventuele divine intervention zou malachiet ook een positief effect hebben op je vermogen tot nadenken. Het verbetert de communicatie met dieren en zou helpen bij nachtmerries en angsten. Net als maansteen heeft ook malachiet een goede invloed op de menstruatie, vruchtbaarheid, zwangerschap en bevallingen. So embrace your inner goddess and go green or go home, malachiet is awesome en een blijvertje in onze collectie!

Malachiet wordt eigenlijk op alle continenten gevonden, de belangrijkste mijnplaatsen bevinden zich in de kopergordel in centraal Afrika.

De lage hardheid en poreuze samenstelling van malachiet maken dat het een kwetsbare steen is die slecht tegen stoten/krassen en vloeistoffen kan.

 

Malacolla is een combinatie van Chrysocolla en Malachiet, zie beschrijving van deze edelstenen.
Malacolla liever niet in aanraking laten komen met water.

Onyx

Steenbok

It’s tall, dark and handsome en het matcht. werkelijk. overal. bij! We hebben het natuurlijk over de donkere schoonheid onyx (niet te verwarren met de Pokémon, gotta catch ‘m all!). Onyx behoort tot de zeer uitgebreide kwarts familie (specifieker een chalcedoon variëteit)  en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Interessant weetje: Zand bestaat grotendeels uit kwarts en is bijna overal aanwezig, ook in stof. Pas dus op met stenen/materialen met een hardheid lager dan 7, deze kunnen bekrast raken tijdens het afstoffen. De naam onyx is afgeleid van de Griekse term onyx, wat vingernagel betekent. De steen is te herkennen aan zijn ondoorzichtige zwarte voorkomen, vaak zijn er witte en/of grijze lagen in de steen te zien, deze lijken op de witte halve maantjes van je vingernagels. Echt onyx is vrij zeldzaam, de meeste zwarte stenen die in sieraden worden verwerkt zijn zwarte/black onyx. Dit is een door de mens bewerkte chalcedoon die bijna dezelfde naam draagt. Je kan hier meer over lezen onder het kopje chalcedoon!

Onyx wordt concentratie bevorderende eigenschappen toegekend. Het beschermt je tegen stress en een slecht karma. Daarnaast zou onyx ook een positief effect hebben op je huid, haren en nagels en speciaal voor alle “het-glas-is-half-leeg-people” onder ons: Onyx ondersteunt het omzetten van negativiteit in positiviteit!

Onyx wordt onder andere gevonden in Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, de VS en Pakistan.


Opaal is een beschermende en activerende steen. Het maakt vrolijk, optimistisch, levenslustig, spontaan, origineel, creatief en stimuleert een interesse in kunst en waardering voor mooie dingen. De steen heeft ook een sterke connectie met liefde, passie en (genieten van) seksualiteit en maakt trouw en loyaal.
Opaal kan verkleuren als het blootgesteld wordt aan (fel) zonlicht en liever niet in aanraking laten komen met water.

Parel de zachte en zuiverende energie van parel brengt rust, vrede en verlichting. Het stimuleert eigenschappen als eerlijkheid, integriteit, begrip, inzicht, wijsheid en acceptatie . Het helpt stress en negatieve emoties zoals boosheid en schuldgevoelens loslaten en brengt emotionele balans. Het zorgt voor een heldere geest, concentratie en focus en helpt mentale ruis en afleidende gedachten verminderen.


Peridoot is een beschermende en reinigende steen. De steen helpt om je los te maken van de negatieve invloeden van anderen. Het maakt zelfstandig en assertief en helpt om je eigen weg te volgen. Peridoot helpt om je eigen fouten te erkennen en ze te corrigeren maar ook om schuldgevoelens, gewetensproblemen, obsessies en opgekropte emoties los te laten.
Peridoot liever niet blootstellen aan (fel) zonlicht, dit kan de steen verbleken.


Prasioliet (groene Amethist) haar zachte energie brengt balans en aarding en helpt om je te laten leiden door je hart en ziel.
Prasioliet kan verkleuren als het blootgesteld wordt aan (fel) zonlicht.


Prehniet bevordert persoonlijke groei en geeft dus inzicht in jezelf en helpt vermijdingsgedrag en zelfverdedigingsmechanismen verminderen door psychische bagage op te ruimen en verdrongen ervaringen en emoties naar de oppervlakte te laten komen. De steen bevordert liefde, rust, vrede en genezing. De steen verbetert ook de zintuigen en het analytisch denkvermogen.
Prehniet kan na blootstelling aan (fel) zonlicht zijn kleur verliezen.


Pyriet is een sterk inzichtgevende steen en bevordert hierdoor zelfkennis, haalt verdrongen herinneringen naar boven, bevordert inzicht in de oorzaak van schadelijke situaties of van ziekte en symptomen.
Pyriet bevat ijzer en kan gaan roesten als het in aanraking komt met water.

 

Regenboog Maansteen

Kreeft, weegschaal, schorpioen, steenbok en vissen

Let’s talk regenboog maansteen!! Deze beauty behoort tot de veldspaten en heeft een hardheid van 6/6,5 op de schaal van Mohs. De steen is te herkennen aan zijn semi heldere witte verschijning en (surprise, surprise 😜) regenboogkleurige weerspiegeling die labradorescence genoemd wordt. Alhoewel het wel zo genoemd wordt is deze edelsteen geen echte maansteen. Regenboog maansteen is eigenlijk een labradoriet, deze witte kleurvariant van labradoriet is in de loop der tijd zo populair geworden dat het officieel de naam regenboog maansteen gekregen heeft! Voor het gemak kunnen regenboog maansteen en vooral blauwe maansteen wel heel erg op elkaar lijken dus let op! 😜

In verwachting?! Sla groots regenboog maansteen in! Deze steen staat sterk in verbinding met vrouwelijke energie en de maan. Het zou een positief effect hebben op de menstruele cyclus, zwangerschap en onze algehele vrouwelijke en hormonale (ahum 😇) uitdagingen. Dreamers unite, regenboog maansteen is ook nog is een ontzettend beschermende en spirituele steen die empathie en intuïtie stimuleert. Kortom het is niet voor niks dat het zo geliefd is bij ons (zeer vrouwelijke) Wiezewasjes Team!

Regenboog maansteen wordt onder andere gevonden in Australië, Italië, Canada, Mexico, Madagaskar en Finland!

 

Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend (soms te veel voor gevoelige mensen die snel overprikkeld raken). De steen stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed. Robijn maakt sterk en beschermt hierdoor tegen psychische aanvallen en mensen die energie bij je weghalen. Het bevordert een heldere, scherpe kijk, concentratie en helpt hiermee realistische doelen stellen.

 

Rookkwarts is een sterk beschermende, aardende en ontgiftende steen. De steen helpt ontspannen, loslaten en accepteren, weerstand bieden tegen stressvolle invloeden en zorgt voor geestelijke kracht. Rookkwarts heeft hierdoor ook een gunstige werking op angst (met name faalangst), nachtmerries, depressie en suïcidaliteit. De steen stimuleert een nuchtere, pragmatische en positieve houding en bevordert de concentratie. Rookkwarts beschermt tegen negatieve straling en andere negatieve invloeden uit de omgeving.
Rookkwarts kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Rozenkwarts is de steen van het hart en de liefde. De steen opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie. Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie.
Rozenkwarts kan verkleuren als het in aanraking komt met (fel) zonlicht.


Rutielkwarts is een opbeurende en kalmerende steen. Het geeft hoop en bevordert oprechtheid, onafhankelijkheid en eigenliefde. Het werkt stemmingsverbeterend en is dus erg geschikt voor depressies. De steen vermindert angst, fobieën en bezorgdheid en beschermt tegen negatieve energie en psychische aanvallen.


Saffier heeft een sterk effect op de psyche en hersenen. De steen werkt kalmerend, bevordert de geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. Saffier zorgt voor een heldere geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken.


Seleniet werkt beschermend en inzichtgevend. Het is een goede steen om bij je te dragen als je spiritueel bezig bent. Het werkt aardend, beschermend en reinigend.
Seleniet kan niet tegen water.

 

Shattuckiet

Stier en Weegschaal

Ooit gehoord van shattuckiet? We hebben deze zeldzame inosilicaat met een hardheid van 3.5 op de schaal van Mohs te pakken kunnen krijgen en we laten niet meer los! Shattuckiet is vernoemd naar de kopermijn Shattuck in de Amerikaanse staat Arizona. De steen is te herkennen aan zijn semi-transparante, gevlekte blauwe en soms groenige voorkomen. Het kan behoorlijk op chrysocolla en malacolla lijken dus let op dat je ze niet verward! Shattuckiet is koperhoudend en wordt vaak in de buurt van malachiet gevonden.

Deze beauty stimuleert paranormale communicatie met hogere machten en buitenaardse wezens, jep you’ve read it correctly, E.T. phones home 🖖👽! Hij staat in verbinding met de elementen water en lucht en zou vibraties verhogen. Het is een goede steen voor waarheid en wijsheid en de heethoofden onder ons die de wereld geregeld door een rode waas zien hebben baat bij zijn kalmerende effect!

Shattuckiet wordt onder andere gevonden in de VS, Namibië, Zuid Afrika, Argentinië, Duitsland en Oostenrijk.

 

Sodaliet bevordert zelfacceptatie, zelfrespect en zelfvertrouwen. Het helpt beperkende denk- en gedragspatronen doorbreken zoals zelfverdediging mechanismen, angsten en fobieën. Het bevordert vrijheidsdrang, idealisme, waarheid en het uiten van je mening en gevoelens. Sodaliet versterkt logica, rationeel denken en objectiviteit en verenigt dit met de intuïtie. Sodaliet kan ook goed in een groep gebruikt worden om harmonie, vertrouwen en solidariteit te versterken.


Tijgeroog beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf en geeft inzicht in onszelf en anderen. De steen helpt om afstand te nemen, overzicht te bewaren, informatie te integreren en je doelen te bereiken. In moeilijke periodes kan tijgeroog kracht, moed en vertrouwen geven en helpen met interne conflicten, dilemma’s, twijfel en besluiteloosheid. Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend en helpt bij overprikkeldheid.


Titanium kwarts zorgt voor een sterke basis samen met een vrolijke, ontspannen houding. Het geeft kracht en energie. Het vergroot de concentratie, maakt doelgericht en vergroot het vertrouwen in je eigen capaciteiten. Daarnaast werkt het opbeurend en geeft het de rust en veerkracht om kalm en flexibel met dingen om te gaan.
Titanium Kwarts liever niet blootstellen aan zonlicht en stromend water.


Titanium Aura zorgt voor een sterke basis samen met een vrolijke, ontspannen houding. Het geeft mentale en fysieke kracht en energie. Het vergroot de concentratie, maakt doelgericht en vergroot het vertrouwen in je eigen capaciteiten. Daarnaast werkt het opbeurend en geeft het de rust en veerkracht om kalm en flexibel met dingen om te gaan en je niet zomaar van je stuk te laten brengen.
Titanium aura liever niet in aanraking laten komen met water en (fel) zonlicht.


Toermalijn werkt aardend, beschermend en reinigend. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van negatieve energie en straling. Toermalijn helpt je in je kracht staan en een ontspannen en zelfverzekerde houding aannemen.
Toermalijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.


Topaas is een zonnige steen die op een zachte manier ontwikkeling en zelfverwezenlijking stimuleert. De steen helpt om je eigen weg te vinden en te volgen door te vertrouwen op je eigen kennis en wijsheid. Het helpt je doelen stellen en om die doelen te bereiken. De steen bevordert empathie, openheid, eerlijkheid, waarheid, vreugde en voorspoed.
Topaas kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

Turkoois

Waterman en Vissen

Team Turkoois, lees snel verder! Deze prachtige fosfaat heeft een hardheid van 5/6 op de schaal van Mohs. Alhoewel Turkoois niet in Turkije wordt gevonden, is de edelsteen wel naar het land vernoemd. Hij reisde namelijk vanuit het Midden-Oosten via Turkije naar Europa! De Europeanen waren zo gecharmeerd van de kenmerkende blauwgroene kleur van deze beauty, dat deze al snel ook turkoois werd genoemd! De steen heeft een ondoorzichtige soms bijna wasachtige gloed. Er zijn varianten die meer richting blauw of groen neigen en soms hebben ze een soort donkere aders. Koperturkoois is een turkoois variant met stukken koper en, jup, ook deze absolute schoonheid hebben we meestal in voorraad in verschillende soorten sieraden! Er bestaat ook Turkoois met Pyriet. Dit is makkelijk te verwarren met koperturkoois aangezien het redelijk op elkaar lijkt!

It’s never gonna give you up, never gonna let you down: Zit je een beetje met jezelf, de wereld of de liefde in de knoop of heb je echt, ECHT helemaal niks leuks meer om te dragen? No worries, Turkoois ‘s got your back. Het is de steen van de zelfverwezenlijking, zelfacceptatie en mentale balans. Hij helpt bij problemen in de relationele en vriendschappelijke sfeer en is je beste vriend ten tijde van een gebroken hart. Turkoois ondersteunt een gezonde nachtrust en wordt gezien als een goede steen voor kinderen! Heb jij zo’n klein duivels stemmetje in je achterhoofd dat jou het liefst helemaal de grond in boort en is jouw grootste vijand stiekem je eigen geest? Turkoois helpt je om de goede weg te vinden!

Turkoois wordt onder andere gevonden in Mexico, de VS, China en Iran.

Turkoois is een aardig poreuze steen waardoor hij kan verkleuren op het moment dat hij in aanraking komt met vloeistoffen. Deze trekken in de poriën van de steen, dus we raden aan om hem af te doen voor het handen wassen, douchen, parfumeren, zwemmen, sporten, moisturizen, schuimparty’s, you name it! Ook fel zonlicht kan ervoor zorgen dat Turkoois gaat verkleuren.


Zonnesteen werkt stemmingsverbeterend en stimuleert levensvreugde, optimisme, daadkracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen, een goed humeur en een positieve instelling en kijk op het leven. Het is een doeltreffende steen tegen alle vormen van depressie, met name de seizoensgebonden variant. Daarnaast stimuleert zonnesteen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.