Succesvol ondernemen met een angststoornis

Op Blue Monday, 20 januari, lanceert Wiezewasjes een online mental health awareness campagne rondom succesvol ondernemen met een angststoornis. Op 1 februari 2020 bestaat Wiezewasjes vier jaar.

Eigenaresse Wieske Volker (29) kampt sinds haar 20e met een ernstige angststoornis waardoor ze vaak niet buiten durft te komen. Eind 2015 neemt ze ontslag bij haar toenmalige baan in een kledingwinkel. ‘Het was onwijs leuk werk, maar door mijn angststoornis was het wel de zoveelste baan die niet helemaal lukte,’ vertelt Wieske. Hierna stort ze zich op het openen van haar eigen webshop. ‘Heel januari heb ik me kapot gewerkt met het bouwen van de website en het maken van foto’s (gewoon op mijn oude mobieltje). Mijn hele studentenhuis stond vol met dozen, inpakspullen en andere rommel die ik dacht nodig te hebben. Dit werkte voor geen meter dus ik heb direct besloten een kantoortje te huren. Daar kon ik alles kwijt en zo moest ik mezelf elke dag dwingen om toch even naar buiten te gaan.’

Op 1 februari 2016 zet Wieske de webshop online en in een korte tijd beginnen de bestellingen binnen te stromen. Rond mei 2016 moet ze noodgedwongen op zoek naar personeel. ‘Ik moest het hele kantoor omgooien zodat er iemand bij kon komen. Alles had ineens structuur nodig en dat was behoorlijk lastig. Ik vond het moeilijk om mijn werkplek te delen door mijn paniek. Daardoor werkte ik veel vanuit huis terwijl degene die in dienst was op kantoor zat. De orders bleven binnenstromen waardoor ik in juli weer een nieuwe werknemer nodig had. Op die manier ging het een aantal maanden door met bijna maandelijks nieuw personeel en steeds hogere verkooprecords.’ 

Na het openen van de winkel in Den Haag in 2017, met dan vijftien personeelsleden in dienst, gaat het een tijdje minder goed met de webshop en winkel. ‘De verkopen vielen tegen en alles ging niet meer zo makkelijk als het eerste jaar. Toen had ik pas het idee dat ik écht aan het werk moest. Voorheen was bijna alles nieuw en leuk geweest, nu moest ik moeilijke beslissingen maken, vooruit plannen en keihard werken om te zorgen dat het bedrijf zou blijven bestaan. Mijn angsten werkten soms totaal niet mee waardoor ik weken thuis zat. Ik kwam er toen achter dat een groot bedrijf leiden vanuit bed niet altijd lukt,’ aldus Wieske.

Het lukt Wieske om zich te herpakken en begin 2019 wordt Wiezewasjes geheel omgetoverd: een vernieuwde winkel, website en huisstijl. Ondanks dat het bedrijf blijft groeien, zijn de angsten en paniekaanvallen er nog steeds. Wieske merkt dat ze representatie mist over succesvol ondernemen met een angststoornis en wil met deze online campagne en het daarbij horende Instagram-account haar verhaal doen. ‘Ik vind het belangrijk om mensen die in hetzelfde schuitje zitten hoop te geven op een betere toekomst. Toen ik zelf volledig aan de grond zat, heb ik onwijs veel aan verhalen van gelijkgestemden gehad. Ik wil laten zien dat je met een dergelijke stoornis ook zeker iets kan bereiken!’

Het volledige verhaal van Wieske is vanaf maandag 20 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020 te volgen via het officiële Instagram- en Facebookaccount (@wiezewasjes) en haar persoonlijke account (@wieskevolker).