Als je een beetje een sieradenliefhebber bent, heb je waarschijnlijk wel door dat je uit ontzettend veel materialen kan kiezen tegenwoordig. Omdat wij producten willen leveren die een leven lang mee gaan, hebben we gekozen om alleen sieraden van 925 sterling zilver, 14 karaat goud en échte edelstenen te verkopen.

925 sterling zilver

Wat is 925 sterling zilver?

Puur zilver is een zacht materiaal. Het krast ontzettend snel en is niet sterk genoeg om sieraden van te maken. Om zilver te kunnen gebruiken voor sieraden en andere gebruiksvoorwerpen wordt het dus gemengd met andere metalen. Een mengsel van metalen wordt ook wel een legering genoemd. In het geval van 925 sterling zilver, bestaat deze legering uit 92,5% zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper. Hier komt het 925 keurmerk dus ook vandaan! 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd en beschouwd als de hoogste kwaliteit zilver.

De meeste zilveren sieraden hebben een keurmerk in het zilver gestempeld: het getal 925. Misschien ben je al nieuwsgierig door je sieradenkistje aan het gaan op zoek naar het stempeltje, maar kan je deze niet vinden. Geen zorgen, dit betekent niet meteen dat jouw sieraad niet echt zilver is! Hoewel wij proberen zoveel mogelijk sieraden van het keurmerk te laten voorzien, is het pas verplicht vanaf een gewicht van 8 gram. Is jouw sieraad lichter van gewicht? Dan kan het dus heel goed zijn dat het keurmerkje ontbreekt. Ook sieraden die te klein of te dun zijn, waardoor het moeilijk is een keurmerk te stempelen zonder het sieraad te beschadigen, zijn uitgezonderd van deze verplichting.

Hoe zorg ik voor 925 sterling zilver?

Hoewel zilver een leven lang mee gaat, kan het wel verkleuren. Vaak wordt het zilver na loop van tijd doffer of kleurt het zwart. Dit is een natuurlijk oxidatieproces en gelukkig ook gemakkelijk te verhelpen! Met een beetje zilverpoets en/of een zilverpoetsdoek, los je dit gemakkelijk op. Wij verkopen een zilverpoetsset zodat je je sieraden mooi glimmend kan houden.

Zilver reageert onder andere op de zuurgraad van je huid en je cosmetica. Wij raden aan om zoveel mogelijk contact te vermijden met chemicaliën, zoals je parfum en lotions, zodat je sieraden zo lang mogelijk mooi blijven en je ze niet te vaak hoeft op te poetsen. Probeer je sieraden ook af te doen wanneer je gaat sporten, slapen of schoonmaken. We merken dat mensen helaas regelmatig ergens aan blijven hangen met een ring of een sieraad, waardoor deze kan breken of verbuigen. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Heb jij een zilveren sieraad met edelsteen? Doe deze ook af bij het handen wassen en douchen. Veel edelstenen kunnen slecht tegen water en zeep, waardoor ze hun glans verliezen of broos kunnen worden. Als je je edelstenen veelvuldig in contact met water en zeep laat komen, vergroot je ook de kans dat de steen loslaat en je deze kwijtraakt.

Door je sieraden in een afgesloten sieradenkistje te bewaren, vertraag je het oxidatieproces ook. Er komt dan tenslotte minder zuurstof bij de sieraden in de buurt. Daarnaast ziet het er ook nog eens hartstikke gezellig uit, zo’n mooi doosje!

Tip: onze big boss Wieske bewaart haar sieraden in een oude naaidoos. Met een beetje creativiteit kun je ieder doosje omtoveren tot een sieradenkistje!

14 karaat goud

Wat is 14 karaat goud?

Ook goud is van zichzelf een zacht materiaal en wordt daarom gemengd met andere metalen, zodat hier sieraden van gemaakt kunnen worden. De zuiverheid van het goud wordt uitgedrukt in karaten. Zuiver goud is 24 karaat (99% goud). In Nederland komt 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75% goud) en 22 karaat (91,7% goud) veel voor. Hoe hoger het aantal karaat, des te zachter het materiaal. Wij hebben gekozen voor 14 karaat goud, omdat dit de meest stevige optie is, en ook betaalbaar blijft. 14 karaat goud bestaat dus uit 58,3% goud en wordt gemengd met andere metalen. Wij verkopen geelgoud, wat betekent dat de overige 41,7% procent bestaat uit een mengeling van zilver en koper. 14 karaat goud is te herkennen aan het keurmerk in het sieraad. Dit is meestal een 585 of 14k stempel. Alle gouden sieraden vanaf een gewicht van 1 gram moeten gekeurd zijn. Dit gebeurt door een onafhankelijk bedrijf, WaarborgHolland.

Hoe zorg ik voor 14 karaat goud?

Goud verkleurt nauwelijks, maar doordat 14 karaat goud een legering is met zilver en koper, kan het in de loop der tijd wel doffer van kleur worden door zuurstof, chemicaliën en de zuurgraad van je huid. We zien vaak dat bij oorbellen het gedeelte dat in je oor zit, donker kleurt. Dit kan geen kwaad (en zie je uiteindelijk toch niet als je ze draagt)!

Net als met zilver, kun je dof geworden goud met een goudpoetsdoek en/of wat goudpoets weer glimmend krijgen. Ook hier raden we aan zoveel mogelijk contact te vermijden met chemicaliën, zoals je parfum en lotions, zodat je sieraden zo lang mogelijk mooi blijven en je ze niet te vaak hoeft op te poetsen.

14 karaat goud is een investering for life en hoewel het best wat kan hebben, raden we aan je sieraden af te doen bij sporten, slapen en schoonmaken. Je wilt natuurlijk niet ergens aan blijven hangen en je prachtige gouden sieraad op die manier verliezen of beschadigen.

Heb jij een gouden sieraad met edelsteen? Doe deze ook af bij het handen wassen en douchen. Veel edelstenen kunnen slecht tegen water en zeep, waardoor ze hun glans verliezen of broos kunnen worden. Als je je edelstenen veelvuldig in contact met water en zeep laat komen, vergroot je ook de kans dat de steen loslaat en je deze kwijtraakt.

edelstenen

Er bestaan ontzettend edelstenen, allemaal met verschillende hardheden, betekenissen en gebruiksaanwijzingen. Daarom hebben we er een hele pagina aan toegewijd!

Over het algemeen raden we aan sieraden met edelstenen droog te houden en niet in contact te laten komen met chemicaliën. Hier kunnen stenen dof van worden, of broos en breekbaar. Opaal kan bijvoorbeeld bijzonder slecht tegen water. Als je regelmatig met je sieraden met edelstenen doucht of je handen wast, vergroot je de kans dat deze los zullen laten uit het sieraad. Dat is natuurlijk zonde. Sommige edelstenen, bijvoorbeeld amethist en citrien, kunnen ook verkleuren bij langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Bewaar deze dus niet in op zonnige vensterbank!